Felhasználónév: Jelszó:

Edzői oldal - Segédanyagok

Videózás
gamefilming




A video és mérkőzés elemzés az edzői munka egyik legfontosabb része. Szükség van rá a kezdetek-kezdetén, hogy jobban értsük a játékot, és hogy kialakuljon a saját filozófiánk.
Ahogyan fejlődünk, egyre könnyebb lesz a videózás, mert mindinkább tudunk majd fókuszálni azokra a speciális támadási és védekezsi részletekre, amelyre kíváncsiak vagyunk. Minden külön-külön értékelhető: az alapállás, a lepattanózás, az átadások, befutások és sok más egyéb is.
A mérkőzés film nézés nagyon hatékony lehet a csapat és az egyes játéksok számára egyaránt, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ők teljesen más szemmel nézik, mint mi. Ez természetes, és nem is kényszeríthetjük őket másra. 
Imádják magukat nézni. Ez az egyik leghasznosabb hozadéka a videozásnak. Ezt kell kihasználni és megmutatni pozitív jeleneteket illetve, amiben fejlődniük kell.
Néhány ötlet:

1. Érdemes az edzéseket és a meccseket is videózni. Amennyiben az edzésmunka a meghatározó, hogy ki mennyi játékidőt kap tőlünk, érdemes megmutatni nekik, hogyan látja az edző őket az edzésen. Erőfeszítést, következetességet, stb… A játékosokat sokkolni fogja, ha meglátják magukat edzés közben. Mást látnak majd, mint amit gondolnak magukról. Ezért kiváló nevelő eszköz a videózás, egyben megtanítja nekik, hogyan látja az edző a játékot. 

2. Érdemes mérkőzés videót nézni külön is a játékosokkal. Még többet fognak megjegyezni ekkor.

3. Jegyzeteljenek, miközben nézik a videót. Érdemes adni nekik egy előzetes vázlatot. 

4. Tartózkodjunk a beszélgetésektől, helyette inkább törekedjünk értékes kérdések megfogalmazására. Ezek ne eldöntendő kérdések legyenek, mert ezek fogják meghatározni, mennyit tudnak megemészteni abból, amit látnak.

5. Ezek a foglalkozások ne legyenek hosszabbak 15 percnél. Törekedni kell a lényegre.
6. Úgy segíthetjük őket a koncentrálásban, ha egy-két pontra hívjuk fel a figyelmüket. 



7. Biztosítsunk nekik olyan videót is, amellyel a tapasztaltabb játékosok segíthetik fiatalabbakat. Ennek rengeteg előnye lehet. 
8. Mindent jegyzetelnünk kell, mert kevés dolgot tudunk megjegyezni abból, amit látunk. Ezekre a jegyzetekre aztán később is tudunk hivatkozni, fel tudjuk lapozni és meg tudjuk osztani a későbbiekben a játékosainkkal. 

9. Keressük, kutassuk az újdonságokat.



Korábbi cikkek
2014. Jan. 14 00:11

2013. Nov. 08 10:22
Jótanácsok letámadáshoz - a denveri Metro State University edzõjétõl

Hírlevél





Támogatók