Felhasználónév: Jelszó:

Edzői oldal - Segédanyagok

A tehetség maximalizálásának öt kulcspontja
5 keys


 Valamennyiünk belső vágya, hogy kiváló legyen valamiben és különlegessé váljon. A kérdés az, hogyan maximalizáljuk a tehetségünket? Hogyan használjuk képességeinket a pályán és azon kívül?  



 

Az adottságaink, vagyis a kiinduló állapot különbözik. Vannak, akiknek több adatik meg, így születnek. LeBron James például több “eszközzel” született, mint az átlagemberek. 

Azonban ahhoz, bogy tökéletesítsük képességeinket , a legkevésbé sem a tehetségünk kezdő szintjével kell foglalkoznunk. Számtalan történetet ismerünk, amelyek olyan játékosokról szólnak, akik páratlan tehetségnek számítottak, de soha nem jutottak el említésre méltó szintre a szorgalmuk, személyiségük, vagy fegyelmezetlenségük miatt.  Daniel Coyle így összegzi a fentieket: "A tehetséget kevésbé a génjeink határozzák meg, inkább az, amit teszünk."







Daniel Coyle A tehetség kódja








1.  A nagy játékosok tudják a választ a miértre

A nagy játékosoknak speciális céljuk és küldetésük van. Jól tudják, kik ők valójában, és hogy pontosan mit akarnak.  Tisztán látják, mire van szükségük, hogy megvalósítsák álmaikat. A legjobban tudják, hogy miért játszanak. Jól tudják, hogy miért kelnek ki reggelente az ágyból.  "Azok az emberek, akik tudatosan élnek, kevésbé fogják feladni néhány kudarc után, mert ők értik a nagyobb összefüggéseket." (Simon Sinek) A célunk az útmutatónk, ami meghatározza az életutunk irányát.  A cél ösztönzi a szenvedélyünket, ami magabiztosabbá tesz az álmaink elérésében.  (Jon Gordon) A nagy játékosok tisztában vannak a miértekkel! 



2. A nagy játékosoknak van akció tervük


Amikor ismered a személyes indokaid, egyetlen kérdés marad, ez pedig a hogyan. Hogyan érem el a céljaim? Hogyan leszek jóból még jobb? A nagy játékosok tudják, hogy ami segített idáig eljutniuk, nem segíti őket még tovább. Részletes tervük van, hogyan fejlesszék erényeiket és gyengeségeiket annak érdekében, hogy célba érjenek. Nagy sikerek nem születnek terv nélkül. Épp úgy mint a valóságban, a sikerhez tartanunk kell magunkat a mérkőzés tervhez. (Game Plan) A nagy játékosoknak írásba foglalt céljuk és akciótervük van, amit meg akarnak valósítani. 



3. A nagy játékosok számára minden kihívás 


Mikor munkamorálról van szó, erre az egyik legnagyszerűbb példa a korábbi Boston Celtic, Kevin Garnett. A Hall of Fame-be való karrierje ellenére még minding fanatikusan dolgozik a napi edzéseken. A legjobbját adja minden egyes alkalommal. Mindig mindenkin túl alar tenni. Mindegy, hogy edzés előtti dobóversenyről van szó, vagy edzésről, esetleg az NBA döntő hetedik meccséről, keményen dolgozik.  Doc Rivers erről csak annyit mondott, hogy mindig is tudta, mekkora intenzitással edz, de azt nem, hogy erre egész nap képes, a pályán és azon kívül is. Meghatározza a csapat hangulatát. A nagy játékosok mindenből versenyt csinálnak. 



4. A nagy játékosok hisznek magukban 


Talán ez a legfontosabb az öt pont közül. Magas színvonalat várnak el, mert megdolgoztak érte.  Kobe Bryant mondta, “A legjobbak magukban hisznek. Nem törődöm azzal, hogy kivel állok szemben az adott este, és hogy esetleg jobb lesz nálam az ellenfél, erre egyszerűen nem is gondolok.”

A nagy játékosok mentálisan fegyelmezettek, ami segíti hogy higgyenek magukban. Megértik, mennyire fontos, hogy uralják tetteiket és viselkedésüket. 

5. A nagy játékosok egész életen át tanulnak 

Jól tudják, hogy egyedül nem lesznek képesek elérni a képességeik határát. Tudják, hogy állandó szükségük van a csapattársaik, s  az edzőik segítségére. Kedvenc Doc Rivers tanácsom, “ Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messzire akarsz jutni, csináljátok együtt! ”  A nagy játékosok tudják mekkora értéke van a bölcsebbé válásnak és az iránynak, amit mentoraik, edzőik és csapattársaik tapasztalata határoz meg. A nagy játékosok megértik, miért nagyszerű, hogy egész életen át tanulhatnak, és azt is, hogy ezt egyedül kell megtenniük. 

Alan Stein




Hardwood Hustle Blog


http://www.About.me/AlanStein

 

Nagy Ágoston 


Csatolt dokumentumok:

Korábbi cikkek
2014. Jan. 16 00:09

2013. Nov. 08 10:22
Jótanácsok letámadáshoz - a denveri Metro State University edzõjétõl

Hírlevél





Támogatók