Név:
E-mail:
HÍREK - Hírek - MKOSZ
Férfi Eb: tudnivalók a szurkolóknak
Hasznos információk utazás előtt és az Európa-bajnokság alatt

  2017. Augusztus 8.
Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar állampolgárok Európai Unió területén érvényes feltételek mellett utazhatnak be Romániába, útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal Románia 2007. január 1-én bekövetkezett uniós csatlakozása után néha előfordult, hogy a román határrendőrök nem fogadtak el egyes magyar személyazonossági igazolványokat, de az ilyen esetek hibákon, tévedéseken alapultak. A román határrendőrök kérhetik, hogy igazolják az utazás időtartamára a megélhetéshez szükséges feltételek meglétét (napi 100 euró, kereskedelmi szállásfoglalás vagy más lakhatási lehetőség igazolása). A két ország között létező, a sürgősségi egészségügyi ellátást is szabályozó egyezmény értelmében egyik állam állampolgárának sem kell egészségbiztosítást felmutatnia. A magyar állampolgárok 6 hónap leforgása alatt 90 napot tartózkodhatnak vízummenetesen Románia területén. Ennél hosszabb tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell igényelniük a román idegenrendészeti hatóságtól.

Vámelőírások

Románia EU-tagsága révén a határállomásokon formális vámellenőrzés nincs. Ugyanakkor a romániai beutazáskor figyelemben kell venni, hogy itt is érvényes a legtöbb, a Magyarországra való beutazáskor érvényes vámelőírás. A beutazáskor legfeljebb 10 000 dollár értékű valutát lehet készpénzben bevinni; a bevitt összeget be kell jelenteni, ugyanis csak a bevitt értéknek megfelelő összeget lehet kivinni az országból. A 10 000 dollárt meghaladó összegeket csak banki átutalás révén lehet bevinni Romániába. A nagy értékű ékszereket vagy elektronikai cikkeket be kell jelenteni a beutazásnál; kiutazásnál a román hatóságok kérhetik az itt vásárolt nagy értékű cikkek számláját. Szigorú előírások szabályozzák a lőfegyverek, régiségek és gyógyszerek bevitelét, illetve kihozatalát. Ezen előírások be nem tartása az említett cikkek elkobozásához és büntetések kirovásához vezethet.

Úthasználati díj

Romániában 2005 elejétől kezdve kötelező az úthasználati matrica (rovignetta) vásárlása minden gépjárműre, kivéve a két- és háromkerekű motorkerékpárokat. A matrica lehet egy évre szóló, a belföldi járművek esetében, illetve egy napos, hét napos, harminc napos, hat havi és egyéves időtartamú külföldi járművek részére. A matricák árai függenek a jármű környezetvédelmi besorolásától ((Euro-minősítés nélküli, Euro 1, Euro 2 vagy annál jobb minősítés). A jármű Euro-minősítését a román forgalmi engedély tartalmazza. A külföldi vagy igazolja az Euro-minősítést (forgalmi engedéllyel vagy törzskönyvvel), vagy legrosszabb minősítés szerinti (Euro minősítés nélküli) díjat fizeti. A matrica (rovignetta) hiánya komoly büntetést von maga után.

Pénzváltás:

A legkönnyebben eurót vagy amerikai dollárt lehet váltani. Az árfolyamok között nincsenek nagy különbségek; az utcai pénzváltók kivételével mindenhol érdemes váltani. A szállodákban a legtöbb esetben nincs lehetőség pénzváltásra.

Közlekedés Kolozsváron

Tömegközlekedés: Kolozsváron a tömegközlekedés villamossal, autó- és trolibusszal történik. Jegyet a megállóknál lehet beszerezni: egy jegy ára 4 lej, és 2 utazásra érvényesíthető. A jegyet le kell pecsételtetni vagy ki kell lyukasztani a felszállás után, de minden utazás alkalmával csak az egyik végét kell érvényesíteni.

Taxi: Romániában egységes tarifával működnek a taxik, a budapesti árakhoz viszonyítva alacsonyabb áron. A reggeli csúcsforgalomban előfordulhat, hogy várni kell az autóra, de a nap további részében nem szokott ilyen probléma előfordulni. Mivel a taxisofőrök nem mindegyike beszél angolul, ezért érdemes felírni egy papírra a címet, és azt bemutatni a sofőrnek, hogy biztos ne keveredjünk el a városban.

 

Külképviseletek

Bukarest, Nagykövetség Konzuli Hivatala

Cím: Str. Henri Coanda 5. Bucuresti

Előhívó: +40(21)

Telefon: 312-04-68, 312-74-73

Ügyelet: 0722-643-188

Fax: 312-74-70

E-mail: hunembro@ines.ro

Honlap: www.hungaryemb.ines.ro

Kolozsvár, Főkonzulátus

Cím: Piata Unirii nr. 23. I. em. Kolozsvár

Előhívó: +40(264)

Telefon: 596-300

Ügyelet: 0744-703-290

Fax: 594-109

E-mail: huconkol@cluj.astral.ro​Vissza a főoldalra!


  2017. Augusztus 8.

2017 Augusztus

h.k.s.c.p.s.v.
 
1
2 hír
2
1 hír
3
3 hír
4
5 hír
5
4 hír
6
4 hír
7
1 hír
8
4 hír
9
5 hír
10
2 hír
11
4 hír
12
5 hír
13
5 hír
14
2 hír
15
1 hír
16
2 hír
17
6 hír
18
1 hír
19
4 hír
20
2 hír
21
2 hír
22
5 hír
23
2 hír
24
1 hír
25
3 hír
26
2 hír
27
28
29
3 hír
30
4 hír
31
3 hír
 
 
 
Get the Flash Player to see this player.

j plyn
A szövetség hivatalos médiatámogatója
Nemzeti Sport
 KÖZZÉTÉTEL

Közzététel az adózó 2015. évi rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg 2016. évben történt felhasználásáról
A 2015. évi adó 1% felajánlásának köszönhetően a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 50.074 Ft támogatásban részesült.
A Szövetség a fenti összeget, a törvényi előírásoknak megfelelően, az Alapító okiratban foglaltak alapján a 2016 évi Kosárlabdázás Napja rendezvényünk szervezési feladataihoz használta fel.
Ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-át az MKOSZ részére ajánlották fel.

 OLDALTÉRKÉP


BAJNOKSÁGOK - FELNŐTT

BAJNOKSÁGOK - UTÁNPÓTLÁS

  • MŰSOR

  • Műsor
  • CSAPATOK

  • Csapatok
  • JÁTÉKOSOK

  • Játékosok