Japánban a magyar válogatott: Naha, a turistáit vesztett turistaparadicsom

Japánban a magyar válogatott: Naha, a turistáit vesztett turistaparadicsom

A magyar csapat nahai élményei.


2021.07.10 21:02

Bár várható volt, hogy a helyiek érdeklődése a torna többi csapata iránt meglehetősen mérsékelt lesz, azért mégis furcsa volt látni, hogy egyetlen néző sem volt az Okinawa Arénában a magyar-finn összecsapáson. Alighanem hasonlóan nézőmentes lesz a belga-magyar is, igaz, mivel előtte lesz a finn-japán mérkőzés, talán akad olyan ember, aki vár még egy kicsit a vacsorával.
 
A szervezők egyébként a szigorúság ellenére tényleg mindent megtesznek, hogy a csapatok kedvében járjanak. A magyarokat elvitték például egy jó két és félórás városnézésre, igaz, szigorúan csak a busz ablakán keresztül lehetett szétnézni. Okinawa tartományi székhelye, Naha nem feltétlenül szép város, de ennek oka is van. Az errefelé bizonyos időszakokban gyakoribb tájfunok miatt erős, masszív épületeket emeltek, sokszor betonból, ami nem feltétlenül fotogén városképet eredményezett. Ellenben rendben, tisztán tartják a várost és az utcákat is, így összességében egy kellemes japán kikötőváros és turistaparadicsom képe rajzolódott elénk. A sziget nem csupán turistacsalogató tengeröbleiről ismert, hanem a sok amerikai katonai támaszpontról. A hetvenes évek közepéig Okinawa amerikai közigazgatás alatt állt, s bár most már a japánok a „házigazdák”, azért állásaikat őrzik most már szövetséges amerikai erők.
 
Japánban továbbra sem enyhül a szigor koronavírus-ügyben, sőt, ha lehet mondani, még óvatosabbak a hatóságok. Bizony szó sincs itt olimpiai lázról, de még csak hőemelkedésről sem. A japánok egy jelentős része veszélyforrásként tekint a világ legnagyobb sporteseményére.
 
Okinawa szigetén, mely a japán turizmus kiemelt célpontja, ez abban érződik leginkább, hogy a máskor zsúfolt tengerparti sétányok, szórakozóhelyek jobbára kihaltak. Kivételt képezett ez alól a szombat este, amikor egy tűzijáték miatt nagyon sokan tódultak a Kelet-Kínai tenger partjára. Ezt a látványosságot a magyar férfi kosárlabda válogatott szállodai szobájának ablakából tekinthette meg csupán. Persze a csapatot alighanem jobban érdekelte a vasárnapi Belgium elleni mérkőzés.
 
A cél az, hogy az őszi világbajnoki selejtezőkre szilárduljon meg a válogatott játéka – ezt többször is elmondta Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány. A magyarok szakmai vezetője mindig is a felkészülés részének tekintette ezeket az összecsapásokat, most sincs ez másként. Ráadásul valós képet ezek a meccsek amúgy sem mutatnak, hiszen teljesen eltérő felkészültségi szinttel érkeztek a csapatok, ezt elsősorban fizikális téren lehet észrevenni. Ellenben a hasznos tapasztalatok nagyon fontosak, amiket le is von, és a vb-selejtezőkig el is raktároz Ivkovics mester és szakmai csapata.

Megosztás: