Előnevezés, rend, fejlődés

Előnevezés, rend, fejlődés

Bodnár Péter főtitkár nyilatkozott a férfi és a női bajnokságról, a felnőtt és utánpótlás-válogatottakról, valamint a 3x3-ról


2018.07.11 16:00

Újabb mozgalmas bajnoki évadon vagyunk túl, férfi válogatottunk sikeresen megvívott vb selejtezői után pedig jönnek a nyári megmérettetések, az utánpótlás Európa-bajnokságok, és zajlanak a 3x3-as szakág versenyei. Bodnár Péterrel, az MKOSZ főtitkárával értékeltük, elemeztük a sportág helyzetét.

- A közelmúltban közleményben adta hírül a szövetség, hogy a következő évadtól jelentősen emeli majd a rendbontások kapcsán a büntetési tételeket. Milyen mértékűek lehetnek az emelések, és mi ezzel a célja az MKOSZ-nek? - kérdeztük a főtitkárt.

- Nagységrendi emelést tervezünk, ami már komoly visszatartó erővel bír. Két fő oka van döntésünknek. Az egyik, hogy a női bajnoki döntő kapcsán a két résztvevő klub edzőjének nyilatkozatháborúja rengeteget ártott nemcsak a női szakágnak, hanem az egész sportágnak. Ha gondjuk van egymással az edzőknek, kluboknak, azt próbálják meg egymás között lerendezni, nem pedig a sajtón keresztül, nyilvánosan - ezzel a játékvezetőket már nyilatkozataikban is presszionálva. Ez az út nem járható, erről már beszéltem az érintett klubok vezetőivel. A másik, amiért emeljük a büntetési tételeket, azok a lelátókon ismételten feltűnő rasszista megnyilvánulások, nem sportpályára illő szurkolói rigmusok, a nívós sporteseményhez méltatlan nézőtéri viselkedés. Ezzel kapcsolatban szeretném leszögezni, hogy a megfelelő körülmények megteremtése érdekében a klubokkal hosszú évek óta együttműködünk - ezúton is köszönöm nekik -, sokat javult a helyzet ahhoz képest, ahonnan indultunk. Ugyanakkor sajnos néhány szurkolói csoportban vannak olyan személyek, akik időnként rossz irányba viszik a szurkolást. A büntetési tételek emelésével nem bevételt akarunk generálni, hiszen a kluboknak eddig is lehetőségük volt arra, hogy azonosítsák és a jogszabályoknak megfelelő kitiltó határozatot hozzák meg a renitens szurkolók ellen, és ebben az esetben mentesültek a szankciók alól. Azzal, hogy emeljük a büntetési tételeket, meg inkább érdekeltekké akarjuk tenni a klubokat abban, hogy a magukról megfeledkező szurkolói kisebbséggel szemben határozottan lépjenek fel.

- Szurkolói, de talán szakmai körökben is általános elismerésnek örvend, hogy a férfi másodosztályt az eddigi területi elvvel szemben erősorrend szerint osztotta két csoportra a szövetség. Ennek "házon belül" is ilyen pozitív a megítélése?

- Szezon közben össze szoktuk hívni az „A” csoportos és a második vonalban versenyző klubok képviselőit. Azt kell mondjam, az érintett csapatok részéről egyértelmű volt a pozitív fogadtatás, hogy a döntés a másodosztály és azon keresztül az egész szakág fejlődését, előrelépését szolgálta.

- A férfiaknál a Tehetséges Fiatalok, a hölgyeknél a Csata nyert, hosszú idő után úgy tűnik, végre lesz feljutó a hölgyeknél - a férfiaknál viszont e tekintetben az utóbbi években nagy volt a bizonytalanság... Mi most a helyzet "feljutás ügyben"?

- Tekintettel arra, hogy két, élvonalbeli szinten teljesen újonc - a Csata önállóan még nem szerepelt az élvonalban - csapat jutott fel, és tudva, hogy gazdasági és infrastrukturális feltételrendszerében mekkora a különbség a másodosztály és az élvonal között, június végéig előnevezést kértünk a két feljutótól. A nevezési díjat nem kellett befizetniük, de a versenykiírás által előírt dokumentumokat be kellett nyújtaniuk annak igazolására, hogy mind az anyagi háttér tekintetében, mind a használni kívánt létesítmény vonatkozásában megfelelnek az élvonal követelményeinek. Erre a folyamatra azért van szükség, mert amennyiben - sajnos ez is előfordulhat - nem tudják alátámasztani, dokumentálni, hogy élvonalbeli szinten is versenyképesek lehetnek, más alternatíva után kell néznünk. A sportág egyik "zászlóshajója" a férfi élvonal, amelyben szerencsére - sportközgazdaságtani kifejezéssel élve - nagy a kimenet bizonytalansága, azaz alig van előre lefutottnak tekinthető mérkőzés. Szerencsére a női bajnokság is egyre kiegyensúlyozottabb, és ezt a jellegét szeretnénk, ha mindkét szakág bajnoksága megőrizné.

- Férfi válogatottunk két vb-selejtezőt játszott, Koszovóban nyert, de Litvániát nem tudta megállítani. Hogyan látja Ivkovics kapitány legénységének szereplését, esélyeit?

- Először is nagyon fontos volt, hogy magabiztosan sikerült győzelmet aratni Koszovóban, azzal a sikerrel kiharcolta a továbbjutást a következő körbe a válogatott. A litvánok elleni mérkőzés pedig igazi közönségsiker volt, a mérkőzés remek propagandája volt a sportágnak. Litvánia sztárjait azért illeti nagy elismerés, mert bár tényleg az NBA-ben, Euroligában is meghatározó játékosaik vannak, végig fegyelmezetten, a sportág iránti alázattal játszottak, nem voltak sztárallűrjeik. A Tüskecsarnok teltházas közönsége pedig díjazta a magyar válogatott töretlen küzdőszellemét. Biztos, hogy sokat profitál a csapat ebből a meccsből a következő körre, amely szeptemberben kezdődik, és az olaszokkal, a horvátokkal és a hollandokkal mérjük össze tudásunkat. Biztos, hogy a kapitány megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni a csapatból, kérdés, mire lehet ez elég az elvben azért előttünk járó horvátok és olaszok ellen. A vb-selejtezőkön jó lenne minél tovább menetelni, a világbajnokságra való kijutás azért valljuk be, hatalmas bravúr lenne, szinte csodaszámba menne. A következő igazán nagy feladat a 2021-es Eb-re történő kijutás.

- Következnek az utánpótlás Európa-bajnokságok. Tavaly a lányok nagyon "elkényeztették" a közvéleményt. Idén mi várható?

- Bízom benne, hogy idén sem okoznak csalódást fiataljaink, bár különösen a most zajló soproni U20-as női Eb-n a sérülések miatt több kulcsjátékos játékára nem számíthat a szakvezetés – ennek ellenére a lányok „robognak” előre. Az örömteli, hogy a női felnőtt szövetségi kapitány már legalább nyolc-tíz évre előre láthatja, kik alkothatják majd a közeli és a valamivel távolabbi jövő felnőtt válogatottját. Fiú vonalon már nem ilyen rózsás a helyzet, de a szakmai munka egységesítése, összehangolása érdekében tavaly ezért eszközöltünk változtatásokat: mindkét felnőtt kapitány amolyan koordinátorként közreműködik a korosztályos válogatottak felkészülésében. A korosztályos Európa-bajnokságok után készíteniük kell egy átfogó szakmai elemzést, amelynek - ha úgy látják szükségesnek - ki kell térnie akár az adott szakágon belüli kiválasztási és képzési rendszer átalakítására.

- Tavaly nyáron és tavaly előtt a magyar női 3x3-as válogatott sikereitől volt hangos a sportág. Idén - bár az Eb-re mind női, mind férfi csapatunk kijutott, azért egyelőre olyan nagy ünneplésre nincs ok. Hogyan látja a szakág helyzetét?

- Az MKOSZ kiemelt stratégiai ágazatként kezeli az olimpiai sportágak sorába felvételt nyert 3x3-as szakágat. Itt nagyon kiegyenlített a mezőny, gyakran egyetlen jó vagy rossz dobáson múlik a siker. Ugyanolyan motiváltan, alázattal kell dolgozni, mint eddig, nem szabad, hogy az előző évek sikerei után a fejekbe szálljon a dicsőség. Fontos, hogy csak teljes értékű, teljesen egészséges, mentálisan felkészült játékosokkal szabad nekivágni egy világversenynek. Tanulságok vannak, nem késtünk le semmiről, az olimpiai kvalifikációs versenyek novemberben kezdődnek, ez a nyár még az ezekre való felkészülés jegyében telik. A cél egyértelmű: kijutni az olimpiára. A következő lépés a 3x3 szakág bővítésében, hogy indul a férfi U23-as bajnokság, bízunk benne, nagy sikere lesz...


Foto - bb1.hu

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
Ivkovic Stojan

VEZETŐEDZŐ

Pór Péter

EDZŐ

Forray Gábor

EDZŐ

Miljkovic Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

Hermann János

GYÚRÓ

Horváth Péter

CSAPATVEZETŐ

Plézer Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

384
kosárlabdázó
32
válogatott
4
helyszín
12
VB résztvevő
Fiba EuroBasket Women