Férfi NB I: Nyertek az esélyesebbek

Férfi NB I: Nyertek az esélyesebbek

A Szolnok, az Alba és a Körmend simán, a Falco nagy nehézségek árán tartotta meg pályaelőnyét


2018.05.16 14:50

Az Olaj kiütötte az Atomerőműt

A negyeddöntő első meccsén az éllovasként a rájátszásba jutó Szolnok a nyolcadik helyen végző Atomerőműt fogadta. Az egyik oldalon Kovács, a másikon Tarrant kihagyott triplájával indult a meccs, az első pontokat Tóth Ádám szerezte, majd Eilingsfeld hármassal válaszolt rá. A vendégek az ötödik perc közepéig tartották a lépést (12-12), ekkortól azonban már kezdett egyre nagyobb különbség kialakulni, Ford zsinórban hét pontot dobott, így lett 19-12. A padról beszálló Polyák két triplát is elsüllyesztett, így az első negyedet tizeneggyel nyerte az Olaj (27-16).

A második felvonást is pörgősen kezdte a hazai gárda, Ford és Perry is triplával nyitott, a tolnaiak első pontjait Tarrant szállította a harmadik perc közepén. A negyed derekára Barnies és Hinds is elkönyvelhetett egy hármast, de mégsem tudott érdemben közelebb férkőzni a Paks (39-27). Az Olajnál megosztoztak a pontokon a játékosok, Vojvoda, Milosevics és Tóth Ádám is kivette a részét a kosarakból, így a félidőre még rá tudott tenni a különbségre a hazai csapat (47-33).

A harmadik etapot sikerült megnyerniük a paksiaknak, Medve a szünet után három perc alatt három triplát is dobott, de tízen belülre nem sikerült „benézniük”, a legközelebb ehhez 54-43-nál álltak, ekkor azonban 9-0-s sorozatot produkált az Olaj (63-43). Mindenesetre az utolsó negyednek is közte tizeneggyel vághatott neki az ASE, itt azonban elég komoly erődemonstrációt tartott a Szolnok.

A vendégeknek a záró tíz percben csupán hét pontot sikerült összehozniuk, míg a másik oldalon remekelt a támadógépezet. Vojvoda és Perry is hármssal köszönt be, de Browning is élt, zsinórban ő három triplája esett be. Dragan Alekszics mind a tizenkét benevezett játékosát a pályára küldte, a 38. perc kezdetén pedig már harminc egységgel elhúzott az Olaj. A 92-60-as végeredmény Taiwo közelijével alakult ki – írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 92-60 (27-16, 20-17, 17-20, 28-7)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok.

Szolnok: Perry 10/6, Kovács P. 7, Vojvoda 12/6, Milosevics 6/3, Tóth Á 14. Csere: Polyák 9/6, Browning 11/9, Ford 19/9, Tóth Z. -, Andric -, Csák -, Taiwo 4.

ASE: Ruják -, Tarrant 6, Barnies 11/9, Eilingsfeld 12/3, Guinn 5/3. Csere: Ogunyemi 5, Hinds 10/3, Garamvölgyi -, Medve 11/9.

A párharc állása: 1-0 a Szolnoknak.

 

Egylabdás meccsen nyert a Falco

Mind a két sérült (Váradi, illetve Benke is) a kezdőcsapatban kapott helyet. Centerkosarakkal indult a meccs, Radic pontjaira Taylor felelt. 2-6 után 6-6 lett az állás, Taylor szerezte az első három szombathelyi kosarat, igaz a másik oldalon Radic is hatot vállalt az első nyolcból. 8-8 után 8-15-re elhúztak a kék mezesek, sőt Radic hármasa után az első negyed derekán már tíz volt közte (10-20), időt is kértek a hazaiak, Radic már 11 pontnál járt. A ZTE szinte minden akciót kosárral fejezett be. 22-33 az első negyed.

Nem változott a játék képe a folytatásban sem, másfél perc után, 26-36-nál mégis Bencze Tamás kért időt. 11-3-mal nyitott a Falco, máris csak három volt közte (33-36). Kinney sportszerűtlen faultot követett el Govensszel szemben, ez volt a harmadik hibája, majd néhány másodperc után a negyediket is beütötte. Govens pedig távolról egyenlített (38-38). Többször is visszajött egálra a vasi együttes, a félidő mégis 45-55-tel zárult.

4-0-val kezdett a Falco, de a ZTE tovább őrizte előnyét. Sőt Szabó triplái után a 26. percben már 53-65 volt az állás. Kevesebb, mint két perc volt hátra, amikor a videózás után, 64-71-nél időt kért a ZTE. Újabb 4-0-s hazai periódus jött, már csak három volt közte. Horváth Ákos triplája zárta a harmadik etapot, 68-74-ről indult a záró felvonás.

Pustahvar távolija kimaradt, Perl viszont összehozott egy 2+1-es akciót, majd labdaszerzése után ziccerével 73-74-re módosította az állást. Perl „megőrült”, újabb kosarával 7-0-s etapnál járt a tavalyi ezüstérmes, máris a Falco vezetett, másfél perc után, 75-74-nél időt kért Bencze Tamás. Benke azonnal bevágott egy trojkát. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, váltott vezetéssel. Három perccel a vége előtt Kinney kiszállt, majd a kontra után Norfleet is. 1:13-mal a vége előtt Horváth követett el faultot Váradival szemben, aki mindkét büntetőjét bedobta (88-86). Vaughn nagyon korán eldobta, rosszul tette, Govens viszont kilépett. 40.8 másodperc volt hátra, amikor időt kért Bencze. Vaughn megint korán vállalkozott, megint mellé dobta. Perl az első büntetőjét kihagyta, a másodikat bedobta. Perl 89-86-nál odaütött Horváthnak, 10.3 másodperccel a vége előtt. Ő kipontozódott, rutinos „kollégája” pedig hibátlanul büntetőzött. Benke faultolta Govenst, aki higgadt maradt, és megnyerte a meccset övéinek. Radic még elhajította kintről, de lejött. Taylor mellett nagyon élt a ZTE centere, de Tóthtal nem tudott mit kezdeni, mindössze négy pontot dobott a második játékrészben – írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Zalakerámia ZTE KK 91–88 (22–33, 23–22, 23–19, 23–14)

Szombathely, Aréna Savaria  V.: Papp P., Praksch P., Farkas G. (Szabadvári J.)

Falco: Govens 24/9, Perl 17/3, Váradi 10, Borisov 4, Taylor 14. Csere: Pustahvar 5/3, Norfleet 13/3, Tóth N. 4.

ZTE: Kinney 8, Vaughn 13, Benke 14/6, Szabó 11/9, Radic 28/3. Csere: Horváth 12/6, Kis -, Mikovic -, Doktor -, Mohácsi 2.

A párharc állása: 1-0 a Falcónak.

 

Az Alba végig kézben tartotta a Pécs elleni első meccset

Székesfehérváron is megkezdődött a rájátszás: a középházat megnyerő Pécs a bajnoki címvédő, a play-offba harmadikként bejutó Alba vendége volt a párharc első mérkőzésén.

Igen pontosan kezdtek a csapatok: 9-8 volt az állás alig két és fél perc elteltével. Simpson triplájával vette vissza a vezetést az Alba, a légiós pedig nagyon elkapta a fonalat: a következő két távolija is a gyűrűben kötött ki – Csirke Ferenc 15-8-nál kért időt. Jót tett a „fejmosás” a pécsi játékosoknak, felpörögtek és háromra jöttek vissza, azonban Lóránt triplája és Horton pontjaival villámgyorsan tízre nőtt a hazai fór. Bíró hármasa a hajrában ismét pécsi zárkózást jelentett, megint három volt csak közte. Az igen paprikás hangulatban játszó Horton egy duplát tett helyre, de annyit reklamált, hogy egy technikai is járt mellé – a PVSK-nak meg egy büntető. Az utolsó támadás is a pécsieké lett, legalábbis úgy tűnt – Durham labdája viszont lejött (Horton keze közben talán érte a gyűrűt), majd Filipovics félpályás triplája célt talált a dudaszó pillanatában (29-22).

Sarlija pontjára Horton gyorsan válaszolt. Több hiba jellemezte a dobásokat, mint az első negyedben, de triplából ezúttal sem volt hiány: Bíró újabb trojkájára Mohammed is kintről válaszolt. Tízhez közelített ismét a különbség, Lóránt Péter hármasával pedig át is lépték azt (39-28). A folytatásban is az Alba akarata érvényesült inkább: az ekkor már 17 VAL-os, 12 pontos játékos vezérletével 55-41-re húzott el az első félidő végéig a csapata.

Supola hármasa adta meg az alaphangot, ennél jobban aligha kezdhetett volna a Pécs a szünet után. Némileg közelebb is jött, Brooks két távolija után például már csak hét volt közte. Harris is jól célzott kintről, visszaállt a tíz pont körüli differencia, ami állandósulni látszott a folytatásban. A pécsi együttes 71-58-nál kért időt, három perc volt még ekkor vissza a meccsből: Alba-válasz jött rá, majd Mohammed alley-ooppal szórakoztatta a publikumot – rögtön húszhoz közelített a különbség. Fél óra elteltével 76-60-as Alba-vezetés állt az eredményjelzőn.

Az utolsó negyedben sem változott a játék képe: az Alba olykor már a közönségnek is játszott – előbb Mohammedd pontjaival lett meg a közte húsz, majd Nshimba tíz másodperccel a vége előtt beállította a harminc pontos különbséget is: 104-74 lett a vége, vezet az Alba – írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár – Pécsi VSK-VEOLIA 104-74 (29-22, 26-19, 21-19, 28-14)

Alba Regia Sportcentrum,

Alba: Hill 10, Harris 9/3, LÓRÁNT P. 14/6, SIMPSON 18/12, KELLER Á. 11/3. Csere: HORTON 16, Mohammed 13/6, Keller I. 6/6, Nshimba 4, Filipovics 3/3, Kovács Á. -, Varga M. -.

PVSK: Durham 10/3, BROOKS 20/9, Antóni 2, Budimir 10, Sarlija 10. Csere: Supola 12/6, Biró 6/6, Harazin 4, Simon K. -.

A párharc állása: 1-0 az Albának.

 

1-0 a Körmendnek

A Körmend kezdte jobban a meccset, eleinte képtelenek voltak betalálni a vendégek. 10-0 állt már az eredményjelzőn, amikor Molnár Márton az ötödik percben megszerezte az első lila-fehér pontokat, ám később jött a válasz Ferencztől - előbb egy tempót, majd egy hármast értékesített a Körmend kapitánya (15-2). Molnár Márton kiválóan szállt be a meccsbe, pontjaival bejött tíz alá a KTE (15-7), viszont a hátralévő időben már nem tudtak betalálni a hírősvárosiak, míg a vasiak kétszer is eredményesek voltak (19-7).

Karahodzsics duplájával csökkent a hátrány (19-9), de Fanning távolról talált be a túloldalon (22-9). 24-11-es állásnál megrázta magát a Kecskemét, előbb Dramicsanin dobott be egy büntetőt, Molnár Márton újabb kosarát pedig Djeraszimovics 2+1-es akciója követte (24-17). Benne volt, hogy akár közelebb is férkőzhet az MTE-hez a KTE, azonban a kísérletek kimaradtak. Többször is gyorsindításból szereztek kosarat a hazaiak, akik a tizennyolcadik percben már 37-17-re vezettek. Minimálisan csökkent a különbség a nagyszünetre, 39-22-es állással mehettek pihenőre a csapatok.

Dramicsanin szerzett büntetőkből öt pontot, tizenkettőre csökkent a különbség (39-27). Fanning volt eredményes, majd Dramicsanin távolról talált be (41-30). A játékrész vége a Körmendnek sikerült jobban, amely leginkább a remekül játszó Ferencz Csabának köszönhetően 57-40-re vezetett harminc perc után.

Az utolsó negyedben már nem volt esély a kecskeméti fordításra, viszont egy percig sem adták fel a küzdelmet a vendégek. A mérkőzés végén lehetőséget kaptak a fiatalok is, Kucsera Dániel először volt eredményes az A-csoportban távolról, míg Orgona Gergő megszerezte első pontjait a felnőttek között, ezzel kialakult a 77-59-es végeredmény.

Egis Körmend – KTE-Duna Aszfalt 77-59 (19-7, 20-15, 18-18, 20-19)

Körmend, Városi Sportcsarnok,  V.: Pálla Z., Tőzsér D., Török R.

Körmend: Wright 9/3, Hollins 2, Ferencz 20/12, Davis 15/3, Csorvási 16. Csere: Fanning 13/9, Németh -, Halász -, Bán 2, Márton -.

KTE: Pongó 3/3, Thompson 6/3, Djeraszimovics 10/3, Dramicsanin 11/3, Karahodzsics 4. Csere: Wittmann 7/3, Molnár M. 13, Kucsera 3/3, Fülöp -, Molnár D. -, Orgona 2.

A párharc állása: 1-0 a Körmendnek.

 

A Sopron bírta jobban idegekkel, így bennmaradt

A kiesés elleni párharc második felvonására került sor kedd este: az idegenben hátrányba kerülő MAFC vendége a csatát eldönteni igyekvő Sopron volt.

McCray közelről, Hot távolról talált be, de az 5-2-es hazai előny hamar elolvadt. A Sopron feljött, sőt Watkins közelijével már vezetett is, azonban Hot igencsak ráérzett a távolságra: újabb hármasával ismét a MAFC vezetett. Döntő pillanat volt ez a találkozó első negyedére nézve: ugyan a Sopron egyenlíteni tudott a folytatásban, de a vezetést nem tudta átvenni, a MAFC 23-18-ra nyerte az első etapot.

Duvnjak közelijére Dukics triplája érkezett, majd újabb Dukics-triplával már nyolccal mentek a vendéglátók (31-23). Egy 8-0-s soproni futás következett, gyorsan egyenlített is az együttes, McCray hármasa azonban – MAFC-szempontból – a legjobbkor érkezett. Újabb lélektanilag fontos hármas következett a MAFC légiósától, és a félidőt is ő zárta egy büntetővel: 42-34-nél fordultak a felek. A második félidő elején nagyon felpörgött a Sopron, mely egy 15-8-as első öt perc után már csak egyetlen ponttal maradt el riválisától. Sőt, El-Amin duplájával a vezetést is átvette, ekkor azonban Fodor talált be, ismét a hazaiaknak kiharcolva a minimális előnyt – a büntetője is jó lett, 53-51-re vezettek ekkor. Ez megfogta a Sopront: újabb öt hazai pont érkezett, amire egyetlen soproni válasz volt csak. Az utolsó perc aztán ismét a Soproné lett: 58-56-ról indult az utolsó tíz perc.

Gyorsan rátett hármat minimális előnyére a MAFC, de egy 5-0-s soproni futás után ismét egyenlő volt az állás. Egy-egy büntető talált célt, kissé megremegtek a kezek a nagy tét miatt, majd Parker triplája demoralizálta a hazaiakat – alig hét perccel a vége előtt ismét a Sopron vezetett. Henderson duplájával hosszú idő után ismét egy kosáron túli soproni fórt mutatott az eredményjelző (63-68). Egy közeli találatot Dukics hármasa követett, ismét nagyon közel voltak egymáshoz a csapatok, sőt Hot is kintről célzott jól – két gyors MAFC-támadás, hat pont, hazai vezetés 71-70-nél. Hogy ne lépjen meg a hazai gárda, Parker dobott ismét egy triplát (73-73), majd Watkins kettesével már újra az SKC vezetett – egyetlen támadás erejéig (77-77).

Idegőrlő utolsó percek következtek, de továbbra is kosárra kosár volt a válasz. Egy eladott labda után Sabáli-mester kért időt, alig egy támadóidőnyi másodperccel a vége előtt, aztán a MAFC vette el ellenfelétől a játékszert, így egy hazai időkérés is belefért még. Hot azonban a támadásból nem talált be, jöhetett a hosszabbítás (81-81).

McCray kettesére a Henderson, Parker páros válaszolt egy-egy duplával, Fodor viszont csak egy büntetőjét értékesítette, amit Henderson ki is használt: 84-87-re módosította az állást. McCray újabb pontjai tartották a lelket a MAFC-ban, kevesebb mint két perccel az öt minutum letelte előtt eggyel ment a Sopron. Fodor javított, nem is akárhogy: nagyon fontos triplát tett helyre (89-87), azonban az elmúlt hosszú percek forgatókönyve folytatódott – El-Amin rögtön egyenlített. McCray sem hibázott, El-Amin most azonban egy büntetőt elrontott. Ezzel azonban nem dőlt el, sőt: Henderson védekezett remekül, majd a túloldalon zsákolt. Fodor egy büntetője csak az egyenlítésre volt elég, Parker túloldalon eleresztett triplája viszont a győzelemre – hihetetlen végjátékban nyert a Sopron 95-92-re, és bennmaradt az élvonalban! – írta a BB1.hu.

MAFC – Sopron KC 92-95, h.u. (23-18, 19-16, 16-22, 23-25, 11-14)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok  V.: Cziffra Cs., Györffy P. A., Ádám J. (Fekete L.)

MAFC: HOT 21/9, Fodor 14/3, MCCRAY 32/6, Dukics 14/12, Cvetkovics 5/3. Csere: Lakits 4, Peringer 2, Lakosa -, Misek -.

SKC: Parker 21/9, Mészáros 10, El-Amin 13, HENDERSON 22, WATKINS 23. Csere: Duvnjak 6, Tóth G. -, Takács N. -.

Kipontozódott: Lakits

A párharc végeredménye: 2-0 a Sopronnak

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

384
kosárlabdázó
32
válogatott
4
helyszín
12
VB résztvevő
Fiba EuroBasket Women