Férfi NB I: Legyőzte a Szolnok a Körmendet

Férfi NB I: Legyőzte a Szolnok a Körmendet

Az Alba másodjára nyert a középszakaszban, javított a Szedeák és a Kaposvár


2018.04.11 23:10

Harmadszorra összejött a Szolnoknak

Csorvási és Németh is sérülés miatt hiányzott a hazaiaktól. Horti kosarára Kovács egy szép ziccerrel felelt. Három és fél perc után meglógott a listavezető. 3-10 után 7-10-re zárkózott az MTE, de Perry-vel szemben tripladobás közben szabálytalankodott Hollins, igaz a szolnoki irányító csak kettőt dobott be. A 6. percben, 7-14-nél viszont már időt kellett kérnie Potocniknak. Bár visszajöttek kettőre a vasiak, Perry középtávolijával végül 17-22-vel ért véget az első negyed.

Halász passza után Horti tette fel a palánk alól, majd Andric és Ford szerzett könnyű kosarakat. Tovább őrizte előnyét a piros mezes együttes, ám Fanning távolijával 25-28-nál Alekszics időt kért. Hiába, nem tört meg a Körmend lendülete, Horti kosara után 29-30-nál ismét jött a vendég timeout. Wright 2+1-es akciójával hosszú idő – 2-2-es állás – után újra egál lett (32-32). A folytatásban Browning, Ferencz, Vojvoda és Fanning is bevágott egy-egy triplát zsinórban. A 19. percben Fanning csak a második büntetőjét értékesítette, de ez is elég volt ahhoz, hogy csapata 2-0 után újra vezetéshez jusson. A félidőben 39-40 állt a táblán.

Milosevics és Tóth pontjaival újra meglépett a Szolnok. Ford triplája után, 43-50-nél időt kért a Körmend. Mindkét oldalon sokat hibáztak a csapatok, Horti büntetőivel visszajött egyre a hazai csapat (49-50). A 28. percben Davis hármasával ismét fordult a kocka. A harmadik negyed végére elaludt a Körmend, Vojvoda ezt kihasználta, sorra szerezte a pontokat – tizenötöt ebben az etapban –, a legvégén pedig egy közel félpályás kosárral zárta a játékrészt (58-64).

Alig telt el egy perc, Kovács és Tóth kosarai után alakult ki az eddigi legnagyobb különbség, Tuoyo sportszerűtlen faultja után, 58-68-nál magához hívta csapatát Potocnik. Perry mindkét büntetőjét a helyére küldte, majd egy ziccert is sikerrel zárt, már tizennégy volt közte. A meccs eldőlt, innen már nem volt visszaút a hazaiaknak. Három perc volt hátra, amikor 67-83-nál újra időt kért a Körmend. Hiába, az MTE zsinórban negyedik vereségét szenvedte el, a listavezető pedig első alkalommal győzte le a vasiakat a szezonban – írta a BB1.hu.

Egis Körmend – Szolnoki Olaj KK 74–85 (17–22, 22–18, 19–24, 16–21)

Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Tőzsér D., Praksch P. (dr. Gincsai J.)

Körmend: Wright 18/6, Fanning 13/6, Hollins 3, Ferencz 8/6, Horti 10. Csere: Tuoyo 9/3, Halász 5, Davis 8/3, Bán -.

Szolnok: Perry 10, Kovács P. 8, Vojvoda 20/9, Milosevics 5/3, Tóth Á. 10. Csere: Andric 16, Ford 10/3, Browning 6/6, Polyák -.

 

Másodszor is nyert a felsőházban az Alba

Keller kosara nyitotta a találkozót, az első kecskeméti pontokat Thompson szerezte. Ettől aztán lendületbe is jött a KTE, és elment 6-2-re, majd 15-6-ra. Az első negyed hajrája a bajnoki címvédőnek sikerült jobban, Lóránt büntetőivel kiegyenlítettek a vendégek, így ért véget az első tíz perc (17-17).

Djeraszimovics hármasára Harris válaszolt a sarokból, majd Dramicsanin és Karahodzsics is öt-öt pontot szerzett, fehérvári oldalról mindössze egy Harris-zsákolás érkezett (30-22). Djeraszimovics középtávolijával kétszámjegyűre nőtt a különbség (36-25), ám az Alba tudott csökkenteni a különbségből a nagyszünetre, 37-30-as állással vonultak pihenőre a csapatok.

Megzavarodott a fordulás után a KTE, sok labdát elszórtak Pongóék, illetve a tiszta dobásokat is elhibázták. A Fehérvár felzárkózott egy pontra (43-42), s bár egy ideig csak futott az eredmény után, Harris triplájával át is vette a vezetést (48-49). Nem tudtak már betalálni a negyedben a lila-fehérek, az Alba 54-48-ra vezetett harmincpercnyi játék után.

Keller zsákolása után már 60-51-es előnyük volt a vendégeknek, Forray Gábor időt kért. Fel is jött csapata négy pontra (56-60), de ennél közelebb már nem tudott. A nagyot játszó Harris újabb duplájával tíz pont volt a különbség (59-69). Nagyot küzdött a Kecskemét, de második mérkőzését is elveszítette a felsőházban, a kék-fehérek viszont a másodikat is megnyerték – írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt – Alba Fehérvár 67–77 (17–17, 20–13, 11–24, 19–23)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Söjtöry T., Pozsonyi L. (dr. Gencsev P.)

KTE: Pongó 1, Thompson 14/6, Djeraszimovics 16/3, Dramicsanin 21/6, Karahodzsics 7. Csere: Wittmann 2, Molnár M. 6, Molnár D. -, Fülöp -.

Alba: Hill 12, Simpson 3/3, Pointer 12/3, Lóránt 12/3, Keller Á. 6. Csere: Harris 17/9, Horton 12, Kovács Á. 3/3, Filipovity -.

 

A szezon során először nyert a Szeged a Pécs ellen

Győzelmi kényszerben lépett pályára a Pécs ellen a hosszú idő után teljes kerettel felálló Szeged, ugyanis Andjelko Mandics fiai többet már nem nagyon hibázhatnak, ha még oda akarnak érni a rájátszást jelentő nyolcadik helyre. Az ellenfél azonban eddig mumusnak számított az idei szezonban, hiszen az alapszakaszban oda-vissza Csirke Ferenc együttese örülhetett.

Csirics vezérletével ennek megfelelően villámrajtot vettek a hazaiak (18-11), 26-13-nál már kétszer annyi pontjuk volt a csongrádiaknak, mint a vendégeknek. Brutális első negyedet produkált a Szedeák, a PVSK tehetetlen volt, a tizedik perc végén 33-13 állt a táblán.

Büntetőkkel még ennél is tovább növelte előnyét a hazai gárda (36-13). Csirics továbbra is tarthatatlan volt, Mandics edző azonban 43-26-nál mégis jobbnak látta, ha időt kér. Sulovics kosarával ért véget az első félidő.

A félidőben igyekezett rendet tenni az öltözőben Csirke Ferenc vezetőedző, ám az, hogy feljavult csapata védekezése, csak arra volt jó, hogy állandósuljon a tetemes különbség. Kevesen gondolták volna előzetesen, hogy húsz perc után eldől a meccs. 58-41-ről indult a záró felvonás.

Wirth kettő, Supola egy hármasával folytatódott a meccs, újra közte húsz, jött is a pécsi időkérés 66-46-nál. Wirth elképesztő volt, a harmadik trojkáját is bevágta. A negyed derekán már 75-49-re vezetett a Szeged. A végére lehetőséget kaptak mindkét oldalon a fiatalok, a Szedeák elsöprő fölénnyel nyerte meg a meccset – írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Pécsi VSK-VEOLIA 80–57 (33–13, 12–13, 13–15, 22–16)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Balog Gy., dr. Mészáros Balázs (Pázsitka F.)

Szeged: Boltics 5/3, Fortune 5/3, Csirics 21/15, Juhos 9/3, Sulovics 13. Csere: Kovács Á. 4, Wirth 12/9, Révész 6, Kerpel-Fronius -, Mike -, Bonifert 2, Vágvölgyi 3/3.

Pécs: Durham 13/3, Brooks 2, Antóni 2, Budimir 17/6, Sarlija 6. Csere: Simon 4, Supola 3/3, Bíró 4, Harazin 4, Krnjajszki -, Demeter 2.

 

Zárkózik a Kaposvár

Az első másfél perc nem az év meccsét ígérte, de aztán fokozatosan belelendültek a csapatok, és szép megoldásokat is láthatott a kaposvári Városi Sportcsarnok közönsége. Eleinte a Paks állt előrébb pár ponttal, majd Baki hármasával átvette a vezetést a hazai alakulat, Spica zsákolása után pedig már időt is kért Schmidt Béla (13-9). Ezúttal kicsit fordítva működött a dolog, ugyanis a KKK-nak a jó támadások hozták meg a jó védekezést. Ennek köszönhetően fokozatosan növelte is előnyét a hazai csapat, jól járt a labda támadásban, és több akciót is nagy tapssal jutalmazott a kaposvári közönség. Hiába próbálta tartani a lépést a kilenc pontig jutó Barnies-szal az ASE, az első negyed végén 25-15-re vezetett Fekete Ádám együttese.

A különbség azonban folyamatosan olvadt, köszönhetően főként Guinn-nek, aki négy perc alatt hét pontot szorgoskodott össze. Hiába kért időt Fekete Ádám, a negyed felénél már 31-31-es állást mutatott az eredményjelző. Igen nagy gödörben volt a Kaposvár ekkor, a negyed hetedik percénél ugyanis a huszonkét paksi pontra csak hat érkezett válaszul hazai oldalon. A félidő hajrájában azonban újra szorossá tette a meccset a somogyi gárda, a második játékrész végén Gibbs szerezte az utolsó hat pontot, amivel kiegyenlített a KKK (39-39).

A fordulás után megint hamar ellépett ellenfelétől az ASE, a Kaposvárnak pedig jó darabig csak az üldöző szerep jutott. A negyed feléhez érve aztán megtáltosodott a házigazda. Hendlein osztott ki egy nagy "búrát" Ogunyeminek, majd az ellentámadás végén Gibbs dobott be egy triplát jó másfél méterre a triplavonaltól. Ezzel újra a KKK vezetett, ráadásul nagy lendületet kapott a csapat. Újra jól járt a labda, volt ritmusa a támadásoknak, s szép lassan közel tízpontos előnyre tett szert a Kaposvár.

Az utolsó felvonást 63-57-es állásról kezdték meg a felek, de a második perc végén Papp Péter ziccerével kerek tízre hízott a különbség. Az ASE nem tudott mit lépni erre, Gibbs pedig egy faultos kosárral tovább növelte az előnyt. A büntetője előtt – melyet aztán bedobott a KKK amerikaija – időt is kért Schmidt Béla, majd miután pár pontot faragott hátrányából a Paks, Fekete Ádám is magához rendelte az övéit. Jónak is bizonyult ez a húzás a hazaiak edzőjétől, mert ezt követően megint összekapta magát a csapata, az atomvárosiak viszont képtelenek voltak magasabb fokozatra kapcsolni anélkül pedig nem tudták még csak szorossá tenni sem a végjátékot. A Kaposvár végül 81-70-re nyert, s ezzel megszerezte első győzelmét a középszakaszban – írta a BB1.hu.

Kaposvári KK – Atomerőmű SE 81–70 (25–15, 14–24, 24–18, 18–13) 

Kaposvár, Városi Sportcsarnok
V.: Pálla Z., Ádám J., Boros T. (Bogárdi J., dr. Páli K.)

Kaposvár: Gibbs 24/6, Baki 11/3, Ivosev 8, Hendlein 16, Spica 18. Csere: Tóth P. -, Papp 4, Blaskovits -. 

ASE: Hinds 11/3, Ruják 5/3, Barnies 13/3, Eilingsfeld 10, Guinn15/9. Csere: Tarrant 16, Garamvölgyi -, Ogunyemi -, Medve -, Gulyás -.

 

Közel húszat vert a DEAC a Sopronra

Eleinte még kóstolgatták egymást a csapatok az alsóházi derbin, érezhető volt a feszültség, és hogy nagy a tét. Aztán egymásnak estek a felek, a Sopron ragadta magához a kezdeményezést, de aztán egyenlíteni tudott a DEAC. Sabáli időkérése után újra meglépett a csapata, hogy aztán ismét visszajöjjön az újonc. A pontgazdag első felvonás után 27-29 volt az állás.

Parker vezérletével a második etap elején megint megindult az SKC, ám ezt követően hihetetlen leblokkolást produkáltak a vendégek. 21-0-s szériával fordított a DEAC. A közel nyolcperces soproni kosárcsend után ismét Parker szólt hozzá, vendég oldalról a második felvonásban mindössze ő talált be a debreceni gyűrűbe. Vissza is hozta övéit látótávolságon belülre a szünetre (50-41).

A harmadik játékrészben sem tudták dűlőre vinni a kérdést a csapatok. Felváltva estek a kosarak, állandósult a kétszámjegyű debreceni vezetés. Velkey öt pontja után 14 volt közte (67-53).

Hiába javult fel a végére El-Amin, Martinic vezérletével addigra már húsz volt közte, eldőlt a meccs. Sabáli Balázs vezetőedzőt két technikaival kiállították, ráadásul nem sokkal később a labdát Bognárhoz vágó Watkins is idő előtt mehetett zuhanyozni. Nem bírta el fejben a terhet és a nyomást a Sopron, amely ezzel a vereséggel a szakadék szélére sodródott – írta a BB1.hu.

DEAC – Sopron KC 90–72 (27–29, 23–12, 17–12, 23–19)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Benczur T., Jakab L., Minár L. (Balogh L.)

DEAC: Martinic 22/9, Jones 8, Lilov 6, Bognár 14/3, Armwood 16. Csere: Lauderdale 8, Velkey 16/12, Kozák -.

Sopron: Parker 21/9, Duvnjak 8/6, El-Amin 24/12, Henderson 10, Watkins 3. Csere: Tóth G. 3/3, Takács 3/3, Mészáros -.

Kiállítva: Watkins.

 

Értékes győzelmet aratott a MAFC

Bár a feldobás után a jászberényiek szerezték meg a labdát, kétszer is elhibázták a dobást első támadásuk során, s Fodor 2+1-ével a vendégek szereztek vezetést. A második perc kezdetén Lucsics szerzett egy középtávolit, ám az ex-jászberényi Dukics egy triplával válaszolt (2-6). Elég volt azonban fél perc a hazaiaknak, hogy a fővárosiak hibáit kihasználva Sejfic 5 pontot szerezzen (7-6). Alig két perc telt el a találkozóból, amikor a hazaiak már 3 személyi hibánál jártak. Cvetkovics talált a hazai gyűrűbe, majd elhibázott jászberényi távoli dobások után McCray szerzett 3 pontot (7-11). Idegesen, sok hibával játszott mindkét együttes. Felváltva estek a kosarak, a negyed közepén 2 ponttal vezettek a fővárosiak (11-13). Fodor triplája után Sejfic hibázott közelről, míg a másik oldalon Cvetkovics betalált (11-18). Nem egészen hat perc elteltével jött is a hazai időkérés. Dukics két jó büntetője után Lucsicsot Cseh váltotta a hazaiaknál. Rakics triplájával zárkózott a Jászberény, de McCray betörése is eredménye volt (14-22). Sejfic helyére Bazsó jött a házigazdáknál, míg a vendégeknél Cvetkovics pihenhetett, helyére Lakits állt. A negyed utolsó perce Rakics duplájával kezdődött (18-24), majd Cseh kétpontosával zárult (20-24). Jobban kezdett és megérdemelten vezetett négy ponttal 10 percnyi játék után a MAFC. A jászberényiek a játékrész végére lendültek csak igazán játékba, s csökkenteni tudták hátrányukat.

McCray triplájával indult a második negyed, majd ugyanő talált be ismét távolról (20-30), s tíz pontra nőtt a vendégek előnye. Két perc elteltével Bazsó talált be távolról, de Misek is eredményes volt közelről (23-32). Bazsó újabb kosara után megjött a hazai szurkolók hangja, de 7 ponttal még mindig a vendégek vezettek. Jobban védekeztek és gyengébben dobtak a csapatok, mint az első negyedben, így nagyon kevés pont esett a játékrész első felében. Egy eladott labdával Wallace robogott végig a pályán, s 28-34-nél Garai mester időt kért. Elkapkodott hazai támadások után a vendégek ismét 8 ponttal vezettek (30-38), amikor a félidő vége előtt 3 perccel Nikola Lazics kért időt. Mindkét edző cserékkel próbálta frissíteni csapatát, a különbség a félidő hajrájáig nem változott (34-40). Wallace triplája, majd duplája után – 55 másodperccel a félidő vége előtt egyetlen pontra csökkent a hazaiak hátránya (39-40). Fodor triplájára Rakics egy középtávolival válaszolt, s így 41-43 állt az eredményjelzőn az első félidő végén.

A második félidő gyors kosárváltással kezdődött (43-45). Fodor tört be jól, majd McCray szórt egy triplát, s máris 7 pont volt a különbség a csapatok között (43-50). Nelson bontotta meg a vendégek védekezését, Hot triplája is jó volt. Wallace zsákolt egyet (47-53), majd Dukics javította az amúgy sem rossz triplaszázalékát a vendégeknek, s így ismét 9 pontra nőtt a MAFC előnye (47-56). A hazaiak már a negyed közepén összegyűjtötték a 4 csapatszemélyit - Nelson triplája után megszólaltak a dudák, hiszen 4 pontra csökkent a különbség a csapatok között (54-58). Négy perccel a harmadik negyed vége előtt Dukics büntetőivel 54-60-ra alakult az eredmény. Hot triplája után (55-65) Nikola Lazics időt kért. Semmit nem változott a játék képe az első félideihez képest. A vendégek sokkal jobban dobtak, míg a jászberényiek ziccerek sorozatát hagyták ki. Nagy volt a különbség a távoli dobások hatékonysága között is, azaz megérdemelten volt az előny a fővárosiaknál. A játékrész hajrája is a vendégeké volt, akik már 59-70-re is vezettek. Mivel Lucsics távoli dobása lejött a gyűrűről, nem változott már az eredmény.

Kerpel-Fronius értékesített büntetőivel kezdődött a negyedik negyed, de Hot is betalált távolról. McCray folytatta a pontgyártást, s a hazaiak egyre nehezebb helyzetbe kerültek (61-75). Bazsó triplájára is McCray válaszolt 2+1-gyel, s a különbség maradt 14 pont (64-78). Majd' 7 perc volt még a negyedből, amikor Nikola Lazics időt kért. A mérkőzés legjobbja, McCray már 28 pontnál járt, amikor egy újabb triplája célba ért. A negyed közepén 10 pontra csökkentette a hátrányát a hazai együttes, s megjött a jászberényi szurkolók hangja. Nelson duplája után a 36. perc végén 8 ponttal vezetett a MAFC (73-81). Három perc volt még hátra, amikor 7 pontra zárkózott a hazai gárda (76-83). Bazsó triplája után 79-83-nál kezdődött az utolsó két perc. Hetven másodperccel a vége előtt 81-84 volt az eredmény. Hot dobhatott büntetőket és nem hibázott (81-87). A két pontot McCray triplája döntötte el végleg (83-90), s még Hot és Fodor is szerzett 2-2 pontot a nagy rohanás közben. Wallace egy jó büntetőjével már csak kozmetikázta az eredményt (84-94) – írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE – MAFC 84-94 (20-24, 21-19, 18-27, 25-24)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Cziffra Cs., Frányó P., Fodor A. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Nelson 11/3, Rakics 24/6, Wallace 15/3, Lucsics 2, Sejfic 14. Csere: Bazsó 12/9, Cseh 2, Kerpel-Fronius 4.

MAFC: Hot 18/12, Fodor 13/6, McCray 33/15, Dukics 20/6, Cvetkovics 6. Csere: Lakits -, Peringer -, Misek 4, Lakosa -.

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
Ivkovic Stojan

VEZETŐEDZŐ

Pór Péter

EDZŐ

Forray Gábor

EDZŐ

Miljkovic Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

Hermann János

GYÚRÓ

Horváth Péter

CSAPATVEZETŐ

Plézer Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

384
kosárlabdázó
32
válogatott
4
helyszín
12
VB résztvevő
Fiba EuroBasket Women