Férfi NB I: Húszpontos hátrányból fordított a Pécs

Férfi NB I: Húszpontos hátrányból fordított a Pécs

A hazai csapatok örülhettek


2018.04.08 08:30

Izgalmas csatában verte a Pécs a Kaposvárt

Továbbra sem léphetett pályára a sérült Dunn és Hock. Budimir szerzett vezetést a Pécsnek. Felváltva estek a kosarak, Antóni triplájára Hendlein hasonlóképp válaszolt, és Baki hármasára sem kellett sokáig várni. 12–18-nál Csirkének kellett időt kérni. Gibbs zsinórban szerzett tizenhárom pontját követően, 35–19-nél ért véget az első etap.

Ivosev ziccerével már húsz pont volt a különbség. A félidő végéig Durham cipelte hátán a hazaiakat, tízen belülre kerültek a baranyaiak. A nagyszünetben 48–54-et mutatott az eredményjelző.

Baki kipontozódott, Papp vette át helyét, a kosara után Csirke szólította magához csapatát. 67–75-ről indult a záró felvonás.

A 34. percben Harazin kapott technikait reklamálásért. A megsérülő Sarlija helyett játszó Harazin kétszer is könnyű kosarat szerzett a palánk alól, Antóni pedig negyedik tripláját is bedobta. Két perccel a vége előtt Harazin egyenlített. Gibbs dobása kimaradt, sőt szándékos szabálytalanságot is elkövetett, így végül a pécsiek örülhettek.

Pécsi VSK-VEOLIA – Kaposvári KK 94-91 (19-35, 29-19, 19-21, 27-16)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Fodor A., Pozsonyi L. (Schäffer B.)

PVSK: Durham 22/12, Brooks 13/3, Antóni 14/12, Budimir 13/3, Sarlija 9. Csere: Harazin 10, Bíró 4/3, Supola 9/3, Simon -.

Kaposvár: Gibbs 23/15, Baki 9/9, Ivosev 19, Hendlein 18/6, Spica 18. Csere: Tóth P. 2, Papp 2, Blaskovits -.

 

Két héten belül másodszor is legyőzte a Falco a KTE-t

Govens triplájával indult a meccs, amire Karahodzsics azonnal egy 2+1-es akcióval felelhetett volna, de a büntetőjét elrontotta. Sokat rontott támadásban a Falco, Djeraszimovics triplájával 3-7 állt a táblán. Vezettek már öttel is a vendégek, de aztán pillanatok alatt lerohanták a vendégeket a szombathelyiek, 14-11-nél időt kért Forray Gábor. Borisov nagyon belelendült, zsinórban szerzett hét pontot. Nem lett meg a közte tíz, tíz perc után 19-13.

A második etapot is egy Govens-tripla nyitotta, és erre is Karahodzsics felelt, ezúttal egy zsákolással. Pustahvar ziccere és triplája után először lett kétszámjegyű a különbség, 27-15-nél azonnal időt kért a KTE. Több játékvezetői ítélet is borzolta a hazai szurkolók kedélyét, amitől aztán parázs lett a meccs hangulata. Állandósult a differencia, a félidőben Karahodzsics időn túli büntetőivel 46-37 volt az állás, és még Tóth Norbert egy technikait is kapott.

A harmadik negyedben egészen háromig zárkóztak a lila-fehérek, de nem forgott veszélyben a Falco-előny, ugyanis mindig akadt valaki, aki átlendítette volna a hazaiakat a holtponton, pillanatok alatt visszaállt a közte tíz. A harmadik játékrészt Karahodzsics kosara zárta, aki ezzel tizenhatodik pontját szerezte meg (65-58), miközben a teljes Falco-kispad reklamált.

Govens huszadik pontja, negyedik hármasa után, 72-60-nál időt kért Forray. Bár jól tartották magukat, gyakorlatilag végig rohantak az eredmény után, és hiába a vendégek. Teljesen megérdemelten szerezte meg tizennegyedik hazai meccsén a tizennegyedik sikerét a Falco.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – KTE-Duna Aszfalt 87–74 (19–13, 27–24, 19–21, 22–16)

Szombathely, Aréna Savaria, 2200 néző
V.: Győrffy P. A., Tőzsér D., Török R. (Gencsev P.)

Falco: Govens 20/12, Perl 18, Váradi 7/3, Borisov 14/3, Taylor 10. Csere: Norfleet 7/3, Tóth N. 2, Pustahvar 9/3.

KTE: Pongó 6, Thompson 10, Djeraszimovics 18/3, Dramicsanin 6, Karahodzsics 22. Csere: Molnár M. -, Wittmann 12/6, Molnár D. -.

 

Meglepően sima ZTE-győzelem

A középszakasz első hazai mérkőzésén a Zalakerámia ZTE KK a Szeged csapatát fogadta. A Tisza-partiak szerdán magabiztosan lépték le hazai pályán a MAFC-ot – elsősorban Josh Fortune extrájával, aki 31 pontot – süllyesztett el a fővárosiak gyűrűjében; ám a csapat többi tagjai is kitettek magukért, hiszen öten is kétszámjegyű pontig jutottak. Fel volt adva tehát a lecke a ZTE-nek, hiszen a Szedeákot sosem volt könnyű két vállra fektetni, hát még most, amikor Révész Ádám kivételével ismét teljes keretére számíthatott Mandics mester.

Ami a hazaiakat illeti, az idő rövidsége kapcsán is inkább a mentális felkészítésen volt a hangsúly, hiszen az elmúlt hetek vereségei lelkileg viselték meg leginkább a csapatot. A problémák megbeszélése után Bencze Tamás reményei szerint pozitívabb arcát mutatja majd a gárda, s a koncentrációt a találkozón minél hosszabb időre sikerül majd kiterjeszteni. A hajdúságiak ellen megsérülő James Kinney – a 28. percben Bognár Kristóf elzárásában akadt fenn az amerikai játékmester – végül pályára léphetett. Bár megnyúltak bokaszalagjai, ez nem gátolta meg abban, hogy segíthesse a csapatot. Kellett is mindenki a fedélzetre Bencze Tamás számára, hiszen nagyon sűrű a mezőny: a Paks, a ZTE és a Pécs is 13-13-al zárta az alapszakaszt, míg a Kaposvár egy, a Szeged pedig két győzelemmel szerzett kevesebbet, mint a Zalaegerszeg.

A találkozót a zalai vezetőség döntése alapján ingyenesen tekinthette meg a publikum. Jobban kezdett a Szeged, ám Szabó triplája már az egyenlítést jelentette. Ciric a saját lepattanóját tette vissza, ám Vaughn szerencsés hármasa már ZTE-előnyt jelentett. Hullámzó volt a játék, de a negyed vége a ZTE-é lett: Mikovic Horváth forintos labdájából talált be, majd Mohácsi duplájával 20-17-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

„Fight!” – kérte a kisszünetben a ZTE csapatkapitánya, s éppen ő mutatta be, hogy is kéne küzdeni: egy 2+1-es akcióval növelte csapata előnyét, ám a túloldalon Juhos is szépen centerezett. Egy támadásindításnál Boltics maradt a parketten: a szegedi irányítónak kifordult a bokája, a zalaiak orvosa, dr. Szalai Zoltán is a szegedi team segítségére sietett, így a játékos hamarosan vissza is térhetett. Kinney extra passzából Szabó talált be, ám 25-19-nél bedeszkázták a gyűrűket: egyik csapat sem tudott betalálni hosszú perceken át. Rengeteget kapkodtak a csapatok, sorra maradtak ki a ziccerek. Boltics távollétében Wirth Ádám irányított. A vendégeknél Fortune, a hazaiaknál Benke törte meg a kosárcsendet, ám Vágvölgyi 2+1-es akciója ismét élesztgette a szegedi reményeket. A negyed végén azonban érkezett Vaughn és két hármasával magabiztosabbá tette a kék-fehérek vezetését. A ZTE amerikai hátvédje nem tudott hibázni kintről, az utolsó pillanatban még a félpályán túlról is ráemelte a játékszert, ami kis híján a gyűrűben kötött ki. 39-30-cal mentek pihenőre a felek, a Szeged 0/9-es távoli mutatóval állt a szünetben.

Sulovics két gyors találatával indult a második félidő, Vaughn pedig ötödször is beköszönt kintről. Továbbra is rengeteg volt a hiba, a Szeged az első 5 percben még jól tartotta a lépést, azonban a negyed közepén a ZTE magára talált. Szabó középtávolija és Horváth hármasa után 18 pontra nőtt a különbség. Egyre inkább megjött a közönség hangja, akik egy emberként buzdították a csapatukat, Szabó újabb hármasa és Horváth triplája után pedig kereken húsz volt a különbség 30 perc játék után.

63-43-ról folytatódott a küzdelem, Mohácsi pedig hosszú idő után újra hármast szerzett. Az i-re a pontot Kinney berepülő zsákolása jelentette, ezt követően pedig a ZTE már örömjátékot játszhatott, Bencze Tamás lehetőséget adhatott a fiataloknak is, s hasonlóan tett Anjelko Mandics is. Szólt a Ria-ria-Hungária, Benke előbb blokkolt, majd Doktor passza után zsákolt is. Végül 82-55 lett a vége, a ZTE magabiztos győzelmet aratott, minden negyedet megnyert, a Szeged pedig igen gyenge dobóformával rukkolt elő. A 106-46-os VAL-különbség jól tükrözi, hogy a játék minden elemében jobbak voltak Mohácsiék, akik igazi csapatjátékot mutattak be ezen az estén, különösen a második félidőben. Mandics mester a Star Wars-sagahoz hasonlította a meccset: az elején még új remény ébredt számukra, majd a birodalom visszavágott, ám a Jedi visszatérése helyett a Sith-ek bosszúja érkezett el a tiszapartiak számára.

Zalakerámia ZTE KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 82–55 (20–17, 19–13, 24–13, 19–12)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Pálla Z., Praksch P., Kulcsár T. (Forrai S.)

ZTE: Kinney 6, Vaughn 17/15, Benke 11, Szabó 10/6, Radic 14. Csere: Mikovic 6, Mohácsi 10/3, Kis -, Horváth 6/6, Kovács M. –, Kovács B. -, Doktor 2.

Szeged: Boltics 11/3, Fortune 4, Csirics 12/3, Juhos 10, Sulovics 8. Csere: Kovács Á. 2, Vágvölgyi 3, Wirth 3, Mike 2, Bonifert -, Meleg -, Kovács J. -.

 

Sima Alba-győzelem

A Körmend mindössze egy negyedig tudta tartani a lépést a bajnok Alba Fehérvárral. A középszakasz első mérkőzésén tizenkilenc pontos vereségbe szaladtak bele idegenben a vasi piros-feketék.

Eleinte fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Tuoyo hárompontosával átvette a vezetést a vasi alakulat. Ferencz triplájával és Davis zsákolásával az első tíz percet hétpontos előnnyel várták a piros-feketék a Mohammed nélküli hazaiakkal szemben. 

A folytatásban hat perc alatt egyetlen pontot hoztak össze Hortiék. Simpson két triplájára Fanning felelt, a nagyszünetre ötpontos előnnyel mentek a Fejér megyeiek (42-37.). A fordulás után tartani tudta előnyét a hazai gárda, amely szinte minden támadását ponttal fejezett be. A harmadik negyed végére ismét tizenhárommal vezetett a házigazda (68-55).

Alba Fehérvár - Egis Körmend 88-69 (20-27, 22-18, 26-18, 20-14)  

Székesfehérvár, 2000 néző
V: Földházi T., Benczur T., Boros T.

Alba: Hill 13, Pointer 9, Simpson 9/6, Lóránt 24/12, Keller Á. 12/6. Csere: Horton 10, Kovács 3, Harris, Keller I. 3/3, Filipovity 5/3.

Körmend: Wright 5, Fanning 17/9, Ferencz 10/6, Tuoyo 6/6, Horti 5. Csere: Halász 4, Davis 6, Hollins 10/6, Csorvási 6, Németh Á. -.

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

384
kosárlabdázó
32
válogatott
4
helyszín
12
VB résztvevő
Fiba EuroBasket Women