Férfi NB I: Megnyerte az alapszakaszt a Szolnok

Férfi NB I: Megnyerte az alapszakaszt a Szolnok

Kiütötte a Szeged a Falcót, idén először verte a Körmend az Albát


2018.03.24 23:05

Megnyerte az alapszakaszt a Szolnok

Szoros első negyed után, a második negyedben magához ragadta a kezdeményezést a Szolnok a forduló egyik rangadóján. 26-22 után, 31-18-ra hozták Vojvodáék.

Bencze Tamás csapata nem adta fel, kifejezetten jó felfogásban, és főleg jó dobóformával jött ki a második félidőre. Szabó Zsolt nagy pillanatai voltak ezek. Az Olaj azonban gondosan ügyelt arra, hogy csak annyit , ami elég volt a tíz pont körüli vezetéshez. Egy gyors ritmusváltás után aztán ismét 15 volt a hazai előny.

Az utolsó negyedre ismét megrázta magát a ZTE. Három pontra is megközelítették a Szolnokot, de a hazaiak Andric vezérletével már nem engedték kiénekelni a sajtot a szájukból.

Elképesztően izgalmas végjáték után alakult ki a végeredmény. Egy kicsit jobban koncentrálva, hatalmas bravúrt érhetett volna el a ZTE, így viszont az Olaj megnyerte az alapszakaszt – írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Zalakerámia ZTE KK 93-89 (26-22, 31-18, 23-27, 13-22)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1300 néző
V: Kapitány G., Balog Gy., Minár L. (Bogárdi J.)

Szolnok: Perry 16/6, Ford 19/9, Vojvoda 10/6, Milosevics 13, Tóth 12. Csere: Kovács P. -, Andric 18, Browning 5/3.

ZTE: Kinney 13, Vaughn 13/9, Benke 15/6, Szabó 13/6, Radic 21/6. Csere: Horváth 10/6, Mohácsi 4, Mikovic -.

 

Eggyel verte a MAFC a Jászberényt

A vártnál sokkal jobb meccset játszott egymással a MAFC és a Jászberény. A fővárosiaknak az utolsó negyedben szinte sikerült lerombolni, amit harminc perc alatt felépítettek, de végül értékes győzelmet arattak.

Hazai oldalon McCray, míg a vendégeknél Lucsics tette a legtöbbet a csapatáért. Mindketten nagyon jól játszottak.

A MAFC ezzel a sikerével utolérte a Sopront a táblázaton – írta a BB1.hu.

MAFC - JP Auto-Jászberényi KSE 73-72 (23-13, 22-19, 20-24, 8-16)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
V.: Farkas G., Pozsonyi L., Balogh Gy. (dr. Valovics I.)

MAFC: Hot 11/3, Fodor 7/3, McCray 19/3, Dukics 12/6, Cvetkovics 16. Cserék: Lakosa 8/6, Peringer -, Lakits -.

JKSE: Nelson 21/6, Rakics 7/6, Wallace 14/6, Lucsics 17/6, Sejfic7. Csere: Cseh 6, Molnár -, Kerpel-Frónius -.

 

Kiütötte a Szeged a Falcót

A történelem ismétli önmagát: néhány évvel ezelőtt a bemelegítésnél leszakadt az egyik gyűrű a Szeged-Falco meccs előtt, amely akkor egy jó fél órát csúszott, végül a Szedeák simán verte a sárga-feketéket.

Ezúttal is csúszott a meccs, hasonló okokból: az egyik gyűrűvel akadt gond. A vége ezúttal is sima Szedeák-siker lett.

Ráadásul duplán, hiszen a két gárda U20-as meccsét is a csongrádiak nyerték, 78-76-ra, Bonifert Bendegúz triplájával, így Kiss Zsolt csapata a második helyre ugrott fel, éppen a szombathelyieket megelőzve.

De vissza a felnőttekhez. A szezon legsimább sikerét aratta Andjelko Mandics együttese, amely nagyon fogadkozott a szerdai, Kaposvártól elszenvedett hazai veresége után. Már a kezdésnél érezni lehetett, a szegedi fiúk sokkal jobban akarnak, csípnek, harapnak, alig két perc után 9-1-et mutatott az eredményjelző, időt is kért a Falco. Hiába. Fortune elemében volt, 25-18-ra vezetett az első negyed után a hazai csapat.

A folytatásban még tovább nyílt az olló. Macska-egér játék volt a pályán. A Falco pocsékul dobott, na nem mintha a védekezésére legalább büszke lehetett volna... A félidőben már több, mint húsz volt közte (52-30).

A fordulás után sem pörgött fel a Falco, tovább folytatódott a szegedi henger. A meccs eldőlt, Váradi hármasával zárult a harmadik negyed (76-53). A végén még benézett ugyan húszon belülre a Falco, de Mandics edző egy időkéréssel hamar rendezte a sorokat. Extrán dobtak a hazaiak, akik ilyen arányban is megérdemelten nyertek – írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 98–77 (25–18, 27–12, 24–23, 22–24)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Praksch P., Gál J., Fodor A. (Farkas J.)

Szeged: Boltics 7/3, Wirth 19/9, Fortune 27/9, Csirics 12/6, Sulovics 21. Csere: Juhos 4, Vágvölgyi 5/3, Kerpel-Fronius G. -, Bonifert 3/3, Goldring -, Mike -.

Falco: Govens 13/3, Perl 16/3, Váradi 15/6, Borisov 3, Taylor 13. Csere: Tóth N. 6, Norfleet 2, Pustahvar 9/3, Dancsecs -, Kucsora -.

 

Először verte meg a Körmend az Albát

Igazi rangadóval folytatódott az A-csoport a 26. fordulóban: a hivatalosan az alapszakasz utolsó – a halasztások miatt azonban mégsem – játéknapján a harmadik Egis Körmend (17 győzelem) a negyedik Alba Fehérvárt (16) fogadta.

Megadta az alaphangot a rangadónak a Körmend: Tuoyo után Ferencz is egy triplát tett helyre (6-2). A körmendiek magyarja egy zsákolást is bemutatott, újabb két pont – a kihagyott kísérletek alapján úgy tűnt, ez a rohanás megzavarta az Albát. Azonban nem így lett: 8-6-nál nem egyszer támadhatott az egyenlítésért, amit végül Lóránt középtávolijával össze is hozott. Mohammed faulttal együtt ért el kosarat – a plusz egy is talált (8-11). Öttel is ment már az Alba, majd Lóránt egy triplát hintett – nagyon beragadt a Körmend, amire Potocnik-mester időkéréssel reagált. Horton a gyűrűről ütötte el a labdát, ezt hevesen reklamálta a hazai publikum – a másik oldalon két büntető járt az Albának, egy ment be. A Körmend hajrázott jobban, 16-21-ről indult a második tíz perc.

Csorvási közelijével kapaszkodott a Körmend, majd Fanning is betalált – egy pont volt a különbség alig 30 másodperc elteltével. Halász kettese is jó lett, immár a Körmend vezetett, majd Keller kapott technikait, Fanning pedig értékesítette a három büntetőt, ráadásként Ferencz hintett el egy csont nélküli triplát (28-21) – 12-0-ra nyerte a negyed első két és fél percét a Körmend. Majd két perc kosárcsendet ismét egy körmendi találat tört meg, ezt követően érkeztek a negyed első Alba-pontjai. Remek játékrészt zárt a vasi együttes, amely ezt a tíz percet végül 27-10-re nyerte meg, így 12 pontos előnnyel várta a második félidőt (43-31).

Kosárváltással indult a harmadik negyed, majd az Alba fújt riadót: Mohammed és Hill pontjai után 47-41-nél már a körmendi előny fele el is fogyott. Hollins tett róla, hogy ez csak ideiglenesen legyen így: ugyanonnan dobott egymás után két triplát, 55-43-nál kezdhették elölről a felzárkózást a vendégek. A 15 pontos fórért ment a Körmend, de Mohammed egy hármassal tett róla, hogy ez még ne jöjjön össze. Ferencz duplájánál viszont már 15 volt közte, amin még szépített az Alba: 63-50-nél fordultak az utolsó tíz percre a felek.

Már a 20-ért ment a Körmend az utolsó negyedben, de az Alba vissza-visszajött 15-re, ennél közelebb azonban nem tudott felkapaszkodni a címvédő. Az utolsó percekre azonban kiengedett a Körmend, ezt ki tudta használni az Alba – két perccel a vége előtt már „csak” tíz volt közte. Ennél beljebb azonban már nem jöttek a vendégek, majd Hollins dobott egy triplát – 79-67-re nyerte a rangadót a házigazda – írta a BB1.hu.

Egis Körmend – Alba Fehérvár 79-67 (16-21, 27-10, 20-19, 16-17)

Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Győrffy P., Jakab L. (Gincsai J.)

Körmend: Wright 4, HOLLINS 23/18, Ferencz 10/6, TUOYO 10/6, Horti 2. Csere: Fanning 13, Csorvási 10, Halász 5/3, Davis 2.

Alba: HILL 17, MOHAMMED 21/6, Simpson 2, Lóránt P. 16/3, Keller Á. 6. Csere: Horton 4, Pointer 1, Keller I. -, Filipovics -, Kovács Á. -.

 

Ivosev kosara döntött a Paks ellen

Mindkét csapat szempontjából fontos volt a mérkőzés, hiszen a Kaposvár egy győzelemmel bebiztosíthatta volna helyét a középházban, míg a Paks a felsőházra hajtott.

Hiába volt nagy a tét, egyik csapat sem kezdett túl acélosan, a felek nem lehettek büszkék a dobóteljesítményükre, és fegyelmezetlen eladott labdából is akadt nem egy. Az első percek egyetlen szép megmozdulása Ivosev hatalmas blokja volt, a KKK játékosa Tarrantot nyomta vissza kegyetlenül. A játékrész második felére már kezdtek pontosabbá válni a felek, az ASE pedig Guinn és Hinds hármasaival 14-7-re el is lépett. A hét pontos előnyükből hármat tudtak megtartani a vendégek a felvonás végéig, így a második játékrészt 16-13-as állásról kezdték meg a felek.

Ivosev szerezte az első kosarat a folytatásban, és úgy tűnt, újra szoros lehet a csata, de a Paks néhány hármassal ismét ellépett. Egy darabig igen vérszegénynek bizonyult támadásban a hazai csapat, majd szépen apránként büntetőkből lopni kezdték a távolságot, az utolsó percben pedig Baki hármasával már a vezetést is átvették. Sokáig azonban nem tartott az öröm, a túloldalon ugyanis Ogunyemi kettő plusz egyével visszaszerezte a vezetést az ASE. Ekkor már csak mintegy 17 másodperc volt vissza a nagyszünetig, és a Kaposvár még támadhatott egyet, ám az akció végén Gibbs hármasa kimaradt, így nem változott az eredmény. (32-34)

Remekül indított a KKK a térfélcsere után. Gibbs hozott össze egy 2+1-et, majd dobott be egy triplát is, amit Hendlein toldott még meg két ponttal, így a hazaiak egy 8-2-es rohanással kezdtek – az egyetlen vendég kosarat Barnies szerezte. A házigazda ezzel 40-36-ra átvette a vezetést, ám Tarrant gyors öt pontjával ismét fordult a kocka. Ezt követően Spica ugrasztotta kétszer is talpra a hazai szurkolókat – például egy balkezes, palánkos tempóval a festékből –, a Kaposvár pedig kezdett egyre jobban ellépni az atomvárosiaktól. Másfél perccel az etap vég előtt Blaskovics dobott be egy hármast a támadóidő végén, amivel tíz pontra nőtt a különbség. (53-43)

Ruják a harmadik negyed végén egy triplából, valamint a negyedik elején egy 2+1-es akcióból hozott össze hat pontot, de a túloldalon is beestek a dobások, így nem igazán tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez az ASE. A paksiak azonban nem adták fel, folyamatosan ostromolták a Kaposvárt, ám a KKK állta a sarat. Négy és fél perccel a vége előtt öt pontra feljöttek a vendégek, de előbb Gibbs egy ziccert, majd Baki egy középtávolit dobott be, amivel újra magabiztos előnybe került a somogyi gárda. (63-54) Mintegy négy perccel a vége előtt bónuszba került már a Kaposvár, az ASE pedig elkezdett zárkózni büntetőkből. A sorozatos kaposvári faultok és eladott labdák után a végjátékra újra nyílt lett a csata, egy hússzal a vége előtt Hinds hármasával egy pontra olvadt a hazai előny. (69-68) Amilyen álmos volt sokszor a mérkőzés az első félidőben, kevesen számíthattak olyan végjátékra, mint ami kialakult a kaposvári Városi Sportcsarnokban. Az utolsó pillanatokig kiélezett csatát Ivosev kosara döntötte el 0.8 másodperccel a vége előtt, a szerb-magyar játékos kosara után pedig valósággal felrobbant a csarnok, hiszen a somogyiak idén általában elvesztették az egylabdás meccseket, így már nagyon érett nekik egy ilyen győzelem. A KKK 74-72 arányú győzelme ráadásul azt jelentette, hogy ott lehet a középszakaszban Fekete Ádám együttese – írta a BB1.hu.

Kaposvári KK – Atomerőmű SE 74–72 (13–16, 19–18, 21–12, 21–26)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Kulcsár T., Goda L. (Várhalmi Zs.)

Kaposvár: Gibbs 17/6, Baki 8/6, Ivosev 15/3, Hendlein 10, Spica 18. Csere: Tóth P. -, Papp 3/3, Blaskovits 3/3.

ASE: Hinds 12/6, Tarrant 18/12, Barnies 10, Eilingsfeld 8, Guinn 6/6. Csere: Ruják 11/6, Ogunyemi 7, Medve -.

 

Újoncot vert a KTE

Thompson hármasával indult a találkozó, a vendégeknél Lilov köszönt be először (3-2). Martinic ziccerével átvette a vezetést a DEAC, innentől kezdve pedig végig a vendégek irányították a játékot az első játékrészben. Bár Pongó kosarával egyszer még fordult a kocka, a Debrecen azonban szinte minden helyzetét kosárra váltotta, különösen kintről dobott jó százalékkal (20-25).

Lilov büntetőivel nőtt tovább az újonc előnye, Thomspon és Karahodzsics dupláival zárkózott a KTE (22-26). Armwood 2+1-es akciója után Molnár Márton zsákolt nagyot faulttal együtt, a bónuszkísérletet is értékesítette (27-29). Majd Wittmann rázta meg magát, két támadás alatt öt pontot szerzett (34-34), de Armwood még betalált kintről, 34-37 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben.

Bognár kosarára Thompson válaszolt a harmadik negyed legelején. Továbbra is a Debrecennél volt az előny, Pongó kettesével feljött egyre a Kecskemét (40-41). Az utolsó egy percben nagyon elkapták a fonalat a lila-fehérek: Wittmann középtávoliját Dramicsanin triplája követte, majd a csapatkapitány szinte a dudaszó pillanatában talált be kintről, így 52-51-es állásról várhatták a csapatok a záró felvonást.

Fordulatos játékot hozott a negyedik negyed, 55-54-nél Jones küldött a helyére két büntetőt, majd Velkey dobott egy hárompontost (55-59). Djeraszimovics kosarával felhozta csapatát két pontra (59-61), majd Thompson szerzett egy duplát faulttal együtt, a büntetővel a vezetést is átvette (62-61). Djeraszimovics előbb egy középtávolit, majd egy trojkát értékesített, 67-61 állt az eredményjelzőn. Jones közelije után Pongó is a helyére küldött egy távolit, Karahodzsics brusztolós kosarát követően pedig már kilenc volt közte. A mérkőzés tulajdonképpen eldőlt, a végeredmény 79-70 lett – írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt – DEAC 79–70 (20–25, 14–12, 18–14, 27–19)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Pálla Z., Boros T., Hervay T. (Bernáth A.)

KTE: Pongó 10/6, Thompson 10/3, Djeraszimovics 16/3, Dramicsanin 9/3, Karahodzsics 17. Csere: Wittmann 12/6, Horváth K. -, Molnár M. 5.

DEAC: Martinic 17/9, Jones 10, Lilov 11/9, Bognár 5, Armwood 21/3. Csere: Velkey 6/6, Lauderdale -, Kósa -, Molnár A. -.

 

Meggyőző volt a Pécs a Sopron ellen

Az egyik oldalon El-Amin rosszul, a másikon Antóni jól célzott a hárompontosnál - így kezdődött az összecsapás. A PVSK bekezdett, Antóni másodjára is betalált távolról, és Budimir neve mellé is feljegyezhettünk egy triplát, a negyedik perc végére 11-2 volt az állás. A Sopron támadójátéka enyhén szólva is akadozott, a tizedik perchez érkezve Tóth Gergely jegyezhetett hét, Parker pedig kettő pontot, végül Watkins büntetője zárta a negyedet (23-12).

A második felvonásban is elaludtak a vendégek, 8-0-val kezdett a PVSK – Durham és Antóni triplája is sült. A soproniak az ötödik percbe lépve találtak be először El-Amin révén (31-14). A félidőig nem tudott csökkenteni a hátrányából Sabáli Balázs csapata, közte tizenhétnél ment pihenőre a két fél.

A harmadik etapot is a hazaiak kezdték jobban, 6-0-val nyitottak Budimirék, de ezt követően feljavult a Sopron és hét ponttal meg is nyerte a szünet utáni negyedet. Köszönhetően elsősorban annak, hogy 46-23 után 14-0-s sorozatot hoztak össze Parkerék, hosszú idő után így újra tízen belülre kerültek a vendégek (46-37).

A záró tíz perc 53-43-nál kezdődött, de a Sopron nem tudta izgalmassá tenni az utolsó negyedet. A negyedik perc utolsó másodperceihez érkezve dobtak először kosarat a vendégek ebben a szakaszban, addigra pedig már a pécsiek tizenöt pontot is összehoztak, azaz a 15-0-s sorozattal 68-43-ra módosult az állás. Innen már begyalogolt a célba a PVSK, és összességében sem forgott veszélyben a győzelme az egész találkozó folyamán. Az utolsó percekre mindenkinek lehetőséget adott Csirke Ferenc, Krnjajszki és Dragasevic is pályára lépett, végül 84-57-es végeredmény született – írta a BB1.hu.

Pécsi VSK-VEOLIA - Sopron KC 84-57 (23-12, 17-11, 13-20, 31-14)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok.
V.: Tözsér D., Török R., Rácz Zs. (Balogh L.)

PVSK: Durham 13/6, Brooks 5/3, Antóni 18/15, Budimir 13/6, Sarlija 6. Csere: Simon 11/3, Bíró 3/3, Demeter 3/3, Harazin 6, Supola 2, Dragasevic 4, Krnjajszki -.

Sopron: Parker 20/6, Mészáros -, El-Amin 2, Henderson 8, Tóth G 9. Csere: Watkins 13, Duvnjak 5, Takács N. -.

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
Ivkovic Stojan

VEZETŐEDZŐ

Pór Péter

EDZŐ

Forray Gábor

EDZŐ

Miljkovic Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

Hermann János

GYÚRÓ

Horváth Péter

CSAPATVEZETŐ

Plézer Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

384
kosárlabdázó
32
válogatott
4
helyszín
12
VB résztvevő
Fiba EuroBasket Women