Két hely a magyar csapatoknak a FIBA Europe Cupban, marad az öt légiós

Két hely a magyar csapatoknak a FIBA Europe Cupban, marad az öt légiós

Értekezletet tartott az MKOSZ az A csoportos férfi csapatoknak.


2018.03.14 10:50

Múlt hét kedden délelőtt 11 órától a Danubius Hotel Arenában tartott értekezletet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a férfi A csoportos csapatok számára, amelyen a sportág helyzetének értékelése mellett több, a 2018/19-es versenykiírást érintő kérdésben is döntöttek a klubok.

Az eseményt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy az elmúlt nyolc esztendő eredményei önmagukért beszélnek. Több stabil lábakon álló csapat van, ez pedig a bajnokság színvonalának, kiegyensúlyozottságnak és a nemzetközi szereplésnek is jót tesz. Az elnök kiemelte, hogy a látvány-csapatsportágak szövetségei szerint átlátható az MKOSZ, a munka pedig magas színvonalú. Rendszeresek a szövetségek közötti megbeszélések, az MKOSZ pedig mindig meghatározó ezeken a találkozókon, fontos szerepe van a sportági stratégiák kialakításában. A klubokban rend van, a munka kiszámítható és normális, és annak köszönhető a női és férfi válogatottak kitűnő szereplése, hogy ennek hátterét megteremtik a csapatok.

Az utánpótlás és a felnőtt válogatottak szereplése a kosárlabda esetében javul, míg máshol stagnál vagy romlik, a találkozókat megtöltött csarnokok előtt játsszák az együttesek, ez pedig annak köszönhető, hogy ebben a sportágban előbb lett rendbe téve az utánpótlás és a bajnokság rendszere, mint a többi csapatsportban.

Az elnök köszönetet mondott az értekezleten is jelenlévő szövetségi kapitányoknak, Székely Norbertnek és Ivkovics Sztojannak, mert csapataikkal bizonyították, hogy jó az út, amin elindult a sportág, és érdemes beleölni a munkát, mert megvan az eredménye. Szalay Ferenc hozzátette, hogy mindkét válogatott fiatalít, a tehetséges játékosok már most is szerepet kapnak a nőknél és a férfiaknál is. Szóba került az utánpótlás is, amely szorosan kapcsolódik a felnőtt bajnoksághoz. Megvolt az akadémiai audit, amelyen tíz klub auditálta magát, és június elejéig még hatnak van lehetősége arra, hogy teljesítsék az akadémiai elvárásokat. A kiválasztott utánpótlásműhelyek esetében a minőség volt a meghatározó, komoly feltételeknek kellett megfelelni, és fontos, hogy egyik akadémia sem fontosabb a másiknál, nem egy letéteményese van a rendszernek.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára folytatta a beszámolót, és elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint a következő idénytől kezdve minden csarnokból lesz online élő közvetítés, amely mindenki számára elérhető lesz.

A főtitkár a nemzetközi szerepléssel kapcsolatban kiemelte, hogy következő idényre a FIBA szabályozza a FIBA Europe Cupban induló együttesek létszámát: Magyarországot egy csapat képviselheti a Bajnokok Ligájában, kettő pedig a FIBA Europe Cupban, és a bajnokság alsó harmadában végző gárdák nem indulhatnak egyik sorozatban sem. A BL-indulást jelentő helyet, ahogy eddig is, a bajnok fogja megkapni, az ezüst- és a bronzérmes pedig a második számú FIBA-sorozatba kap belépőt. Fontos előírás, hogy a következő szezonban 1500 férőhelyes csarnokokban lehet csak nemzetközi kupamérkőzést rendezni, 2019/20-tól kezdve pedig minimum 2000 fő befogadására alkalmas helyszínen játszhatnak a klubok az európai kupaporondon.

A következő szezonra vonatkozón több megoldás is felmerült a bajnokság és a kupa lebonyolításával kapcsolatban, de a klubok megállapodása alapján marad a nyolccsapatos kupadöntő a jelenlegi rendszerben, marad a középszakasz, nem lesz létszámnövelés a csapatok tekintetében, továbbra sem lesz kötelező egy fiatal játékosnak mindig a pályán lennie, és nem változik a légióskorlát sem a jelenlegi 5-ről.

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
Ivkovic Stojan

VEZETŐEDZŐ

Pór Péter

EDZŐ

Forray Gábor

EDZŐ

Miljkovic Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

Hermann János

GYÚRÓ

Horváth Péter

CSAPATVEZETŐ

Plézer Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

384
kosárlabdázó
32
válogatott
4
helyszín
12
VB résztvevő
Fiba EuroBasket Women