Név:
E-mail:
HÍREK - Hírek - MKOSZ
Az első nagy siker - sportvezetőként
Interjú Báder Mártonnal, a Szolnok szakmai igazgatójával

  2018. Február 21.
Játékosként klubszinten sikert sikerre halmozott a Szolnok szakmai igazgatója, Báder Márton. A korábbi remek középjátékos a múlt hét végén Debrecenben sportvezetőként is begyűjtötte első trófeáját, hiszen az Olaj nyerte a Magyar Kupát. Ennek kapcsán beszélgetett vele munkatársunk, Botár László. - Egy induló sportvezetői karriernek igazi mélyvíz, hogy a kinevezett új vezetőedző nem sokkal a felkészülés kezdete előtt visszamondja a felkérést, márpedig az Olajnál ez történt nyáron. Milyen helyzetbe kerültetek ekkor? - kérdeztük a régi ismeretség okán tegező tónusban Báder Mártont.

- Valóban elég váratlan szituáció volt a német Andreas Wagner visszalépése - fejtegette Báder. - Megvolt már a stábja, elkezdtünk tárgyalni az általa kiszemelt légiósokkal, majd közölte velünk a döntését és ott álltunk csapat és edző nélkül...gyorsan kellett dönteni, és sikerült megállapodni Dragan Aleksziccsel, akivel - tekintve, hogy korábban két bajnokságot és kupát is nyert vezetőedzőként az Olajjal - nem vettünk zsákbamacskát.
- Vele érdekes lehet a kapcsolatod...játszottatok együtt, aztán játékosa lettél, most pedig a főnöke vagy...Jől sejtjük, hogy ez azért nem az a hagyományos alá-fölérendeltségi viszony?

- Igen! Dragannal az előző két évadban is tartottam a kapcsolatot, miután én abahagytam a játékot, ő pedig Romániában dolgozott,. Nyugodtan mondhatom, hogy baráti a kapcsolatunk. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szakma kerül előtérbe, döntéseket kell hoznunk, akkor természetesen igen komoly elemzéseket végzünk, beszélgetéseket folytatunk, és ekkor nincs helyük az érzelmeknek, ilyen esetekben nem játszhat szerepet barátsságunk. Ezzel együtt természetesen emberi kapcsolatunk azért jelent némi könnyebbséget, azt gondolom, mindkettőnk munkájában.

- Sok helyen megfordultál játékos pályafutásod során, több országban légióskodtál. Az ekkor megszerzett nyilván igen széles kapcsolatrendszered mennyit segít a jelenlegi munkádban?

- Nagyon sokat! A korosztályom tagjainak többsége, akikkel, vagy akik ellen játszottam, ma már vagy hozám hasonlóan sportvezető, vagy edző, vagy játékosügynök. Amikor például kiszemelünk egy külföldi kosarast, szerencsére rögtön tudom, kihez forduljak, ha információkat szeretnék szerezni róla, ki az akivel játszott együtt, akinek volt edzője valaki, akit korábban a pályáról ismerek. És ezek az információk valóban nagyon sokat segíthetnek. Hiába látjuk egy játékosról, hogy milyen statisztikákat produkál, a száraz számokból még nem derül ki, milyen ember, milyen mentalitású az illető, mennyire illeszthető be egy adott rendszerbe. Ezt egyébként is vallom, hogy egy játékos esetében az egyéni kvalitások mellett nagyon fontos az emberi tényező, a mentalitás, hogy milyen csapatember az illető. Aztán az már az edző feladata, hogy az érkező külföldiekből egy jó kémiájú csapatot formáljon. Szerencsére a kupadöntő most megmutatta: nálunk ez sikerült. 

- Pedig az út addig finoman fogalmazva nem volt zökkenőmentes, főleg a nemzetközi porondon szaladtatok bele néhány pofonba...

- A szezon során eddig két igazán nagy kihívás volt a csapat előtt, az első a Trabzon elleni Európa-kupa párharc, a másik pedig a Magyar Kupa döntője. Mindkettőre nagyon összekapta magát a társaság és sikerrel oldotta meg a nehéz feladatokat. Tény, hogy a nemzeközi porondon akadtak gyengébb meccseink, és úgy nem tud továbbjutni egy csapat, hogy nem nyer idegenben. Ez valóban fájó pont a szezonunkban, de így utólag azt kell mondjam, lehet, összességében jól jöttünk ki belőle. Talán az ott kapott pofonok, az ott elszenvedett vereségek, az Európa-kupában szerzett tapasztalatok is kellettek a kupagyőzelemhez. A kupasiker azonban visszaigazolt sokmindent, akár a szakmai munka minőségét, akár a játékosválasztást. Ahogy, amilyen összeszedetten, koncentráltan készült a múlt héten a kupadüntőre a társaság, abból már lehetett érezni, hogy ebből akár egy nagyon szép történet is kikerekedhet. 

- Említetted az emberi tényezőket. A szezon korábbi részében ezzel nem volt minden rendben, akadtak fegyelmezetlenségek, kiállítások...

- Kétségtelen: vannak a csapatban nehéz fiúk, akiknél könnyen elgurul a gyógyszer, gondolok itt elsősorban a két délszláv játékosunkra, Sztrahinja Milosevicsre és Luksa Andric-ra. Náluk ez a hihetetlen erős, mindenek feletti győzni akarásból fakad. Tény: olyan jelenség volt, amit házon belül kétségtelenül kezelni kellett, hiszen a fegyelmezetlenségeikkel nemcsak saájt maguknak, a csapatnak is sokat árthatnak. Az is tény viszont, hogy értelmes, okos fiúk, megértették az érveinket, és a kupadöntőn ezzel már nem is volt probléma - remélem, a szezon folytatásában sem lesz.

- Amikor elvállaltad a szakmai igazgatói feladatot, milyen célokkal láttál munkához?

- Egy szolnoki szinten elég rosszul sikerült évad után hívtak vissza a klubhoz. Az elsődleges feladatomnak azt éreztem, hogy újra közel hozzuk egymáshoz a csapatot és a szurkolókat, hogy olyan legyen a hangulat, mint amilyen abban az időszakban volt, amikor még játszottam a csapatban. Debrecenben nem tudom pontosan, de úgy gondolom, közel kétezer szolnoki szurkoló buzdította a srácokat, nem kis áldozatokat vállalva. A kupadöntő során a szurkolók szeretete átragadt a játékosokra, előbb egymás felé, és úgy érzem, ez nagyon erős egységgé kovácsolta a társaságot, a srácok pedig a játékukkal, szervezettségükkel, egységükkel adták vssza a szeretet a szurkolóknak. Óriási élmény volt végigkísérni ezt a folyamatot, és mielőtt megkérdeznéd: sportvezetőként sokkal inkább szorongok a csapat egy-egy mérkőzésén, mint játékosként. 

- A klub vezetése mellett időnként feltűnsz a televízió képernyőjén szakérőként, szakkommentátorként. Szereted ?

- Nagyon! Próbálom a nézőkkel megértetni, átadni, hogy egy-egy szituációban mi miért történik, egy-egy védekezést elemezni például, vagy, hogy mi következhet abból, amikor úgy adódik, hogy egy centernek kell fogni egy irányítót. Szeretek más sportágakat nézni, például a focit, de azt taktikailag annyira nem látom át, mint a saját sportágamat. A szakértők elemzései rávilágítanak az összefüggésekre, hogy mi miért történik úgy a pályán, ahogy. Na, ezt szeretném én is elérni a kosárlabdában, és ahogy a visszajelzéseket kapom, nem is megy rosszul...Az Olaj-tévén volt, hogy a saját meccsünkön is kommentáltam a remek humorú Horti Gáborral az eseményeket. Egy ízben azonban előforudult, hogy nem sikerült teljesen kivonnom magam az események hatása alól, kicsit kibújt belőlem a sportvezető...utána egy ideig nem kommentáltam a tévénken a csapat mérkőzéseit...

- Egy trófea már a zsebben, vezetitek az alapszakaszt, mi az elvárás a bajnokságban?

- Úgy gondolom, a Magyar Kupa megnyerése kellő önbizalmat kell adjon a folytatásra, a kupadöntőre való közvetlen felkészülés pedig azt is megmutatta, milyen mentalitással kell készülni a hátralévő feladatokra. Nagyon kemény, nehéz, hosszú időszak vár még ránk, de szeretnénk lehetőleg minden meccsünket megnyerni. Ez persze borzasztó nehéz, hiszen a Falco, az Alba és a Körmend is remek erőkből áll, kiváló játékosaik vannak, mögöttük pedig a Kecskemét, a Paks és a ZTE bármikor képes bravúrra, a Kecskemét például Fehérváron, az ASE pedig Körmenden tudott győzni. Egyelőre ne nézzünk nagyon messzire, szeretnénk megnyerni az alapszakaszt, hogy az élről várhassuk a várhatóan sok nagy csatát hozó felsőházi középszakaszt. Élen állunk a bajnokságban az önbizalmat a kupa megnyerésével megszereztük és úgy gondolom, a sorolásunk is jó.Vissza a főoldalra!


  2018. Február 21.

2018 Február

h.k.s.c.p.s.v.
 
 
 
1
1 hír
2
1 hír
3
3 hír
4
2 hír
5
4 hír
6
2 hír
7
5 hír
8
2 hír
9
3 hír
10
4 hír
11
1 hír
12
13
2 hír
14
4 hír
15
4 hír
16
7 hír
17
5 hír
18
6 hír
19
20
2 hír
21
4 hír
22
23
1 hír
24
25
26
3 hír
27
28
1 hír
 
 
 
 
Get the Flash Player to see this player.

j plyn
A szövetség hivatalos médiatámogatója
Nemzeti Sport
 KÖZZÉTÉTEL

Közzététel az adózó 2015. évi rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg 2016. évben történt felhasználásáról
A 2015. évi adó 1% felajánlásának köszönhetően a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 50.074 Ft támogatásban részesült.
A Szövetség a fenti összeget, a törvényi előírásoknak megfelelően, az Alapító okiratban foglaltak alapján a 2016 évi Kosárlabdázás Napja rendezvényünk szervezési feladataihoz használta fel.
Ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-át az MKOSZ részére ajánlották fel.

 OLDALTÉRKÉP


BAJNOKSÁGOK - FELNŐTT

BAJNOKSÁGOK - UTÁNPÓTLÁS

  • MŰSOR

  • Műsor
  • CSAPATOK

  • Csapatok
  • JÁTÉKOSOK

  • Játékosok