Név:
E-mail:
HÍREK - Hírek - MKOSZ
A szövetségi kapitányunk már magyar állampolgár
Beszélgetés Sztojan Ivkoviccsal

  2017. Június 29.
Másfél hete ért véget a magyar férfi kosárlabda bajnokság 2016/17-es szezonja. A játékosok most egy ideig még szabadságukat töltik, de aztán a legjobbaknak hamarosan, július közepén kezdődik a nagy kaland. Ekkor kezdi meg ugyanis felkészülését a nyári Európa-bajnokságra nemzeti csapatunk, melynek szövetségi kapitányával, az immáron magyar állampolgársággal rendelkező Sztojan Ivkoviccsal beszélgetett a BB1.hu.

- Milyennek értékeli az elmúlt szezont a magyar élvonalban?

- Egy kicsit rapszodikus volt. Alapvetően a külföldi játékosok egyéni szereplése volt a meghatározó. Annak örültem, hogy volt pár magyar játékos, aki a saját csapatukban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de a válogatott szövetségi kapitányaként kicsit fájó volt látni azt, hogy akadtak olyanok is, akik nem kaptak nagyobb szerepet. Az edzőket azonban az eredmények igazolják, hogy jó döntést hoztak-e, vagy sem. Egyébként szerintem a legjobb csapat győzött, valóban az Alba volt a legjobb.

- Csoportellenfeleink közül a spanyolok tegnap közölték a keretüket, mit szól hozzá? Igazi klasszisok sora...

- Szerintem mindenki előtt tiszta, ha reálisan nézzük, akkor gyakorlatilag le vannak osztva a lapok. A mi csoportunkban van két nagyon nagy csapat, a spanyolok és horvátok, van két olyan gárda, ahol jegyzettebb játékosok vannak, mint a cseh és a montenegrói, és elvileg nekünk és a románoknak lehet álmodoznunk. Ezt a szakmától kezdve a médián keresztül mindenki egyformán így látja. Viszont azt is hozzáteszik, hogy nem szabad leírni a magyarokat, mert mindenki példaként hozza fel a tavalyi selejtezőket, ahol senki nem várt minket az első helyre, de még a másodikra is kevesen tippeltek volna, a 6-0-s mérlegünk pedig egyenesen szenzációszámba ment. Nem zárják ki velünk kapcsolatban, hogy ha most is együtt leszünk, normálisan tudunk dolgozni, továbbra is megmarad ez a hangulat a válogatott körül, akkor sikereket tudunk elérni.

- Mindenki ott lesz a felkészülés elején?

- Bárkinek bármilyen feladata, továbbképzése, vagy nyári ligája lesz, mindenkinek megvan az időpontja, hogy mikor csatlakozik a nemzeti csapathoz, már a repülőjegyek is le vannak foglalva. Bognár Kristóffal megbeszéltük, hogy ő a nyáron az Universiade-válogatottal szerepel, a többiek július végéig, az első meccsig itt lesznek, egyetlen kivétel Hanga Ádám, az ő érkezése összefüggésben van az átigazolásával. Ő a magyar kosárlabda büszkesége, mi a válogatottnál, nemcsak én, mint szövetségi kapitány, hanem a teljes szakmai stáb és az összes játékos azért szorítunk, hogy a karrierjét az NBA-ben folytathassa. Ennek azonban van egy másik oldala is, ha ez összejön, akkor nemcsak végtelenül büszkék, hanem egyben nagyon szomorúak is leszünk, mert akkor nem tud velünk lenni az Eb-n. Viszont, ha Ádi kijut az NBA-be, akkor azt hatalmas sikerként kell elkönyvelnie mindenkinek, feltétel nélkül kell őt támogatni, hogy minden erejével az NBA-re tudjon összpontosítani. Nagyon sokat tett azért, hogy kijussunk a kontinenstornára, sosem szabad elfelejteni az ő érdemeit.

- Mit szól a lányok Eb-szerepléséhez?

- Nekem személy szerint ez nagy siker volt, de olvastam pár kommentet menedzserektől, volt játékosoktól, akik leszólták ezt a teljesítményt. Nekik állandóan van valamilyen problémájuk, szeretném, ha egyszer elmondanák, mit és hogyan kellene jobban csinálni, bár azért azt szögezzük le, hogy amikor ők voltak a válogatottnál, nulla eredmény volt. Most hosszú idő után saját erejükből kijutottak a lányok az Eb-re, ahonnan aztán a csoportkörből továbbjutottak, és egy kis szerencsével még akár a negyeddöntőt is sikerrel vehették volna.

Nem szabad elfelejteni ezen kívül azt sem, hogy nagy sikereket ért el a 3x3-as kosárlabda felnőtt és utánpótlás szinten is. Az MKOSZ óriásit fejlődött, az utóbbi időben minden lehetőséget megkaptak az edzők, és ha jól tudom, nemcsak a női és férfi válogatottak, hanem a klubcsapatok is komoly támogatást kaptak, hogy normálisan tudjanak készülni. Úgy gondolom, ez nagyon helyes út, köszönjük, hogy ennyit áldoznak a cél érdekében, a fejlődés ennek is köszönhető.

- Az utóbbi időben mintha háttérbe vonult volna. Mit csinál mostanában?

- Az elmúlt fél évet arra használtam, hogy minél több időt legyek együtt a családommal. Ötven fölött járok, az én koromban az ember sokat gondolkozik, hogy mihez kezdjen, részt vettem egy tüzetes egészségügyi állapotfelmérőn is, illetve nagyon sokat edzettem. Ezen kívül lerendeztem egy-két ügyet, amire eddig nem volt időm a kosárlabda mellett. Prioritást élvezett, hogy megszerezzem a magyar állampolgárságot, ez nemcsak a családom miatt volt fontos számomra, hanem azért is, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is magyar legyek. Játékos koromban szerbnek vagy horvátnak tartottak, de ami után 2007-ben a PVSK-tól megkaptam a lehetőséget, hogy edző lehessek, mindenki magyar trénerként tekintett rám. Most már ténylegesen is az vagyok. Mivel sok dolog köt engem Kecskeméthez, nemrég a városban megnyitottunk egy sushi-tapas bárt, ez is sok energiámat lefoglalta.

- Hogy telik a nyári szabadsága a válogatottig?

- A feleségemmel elmegyünk Capri szigetére egy hétre, és utána pedig Szigligeten kapcsolódunk ki.Vissza a főoldalra!


  2017. Június 29.

2017 Június

h.k.s.c.p.s.v.
 
 
 
1
2
2 hír
3
4
2 hír
5
1 hír
6
2 hír
7
6 hír
8
9
2 hír
10
3 hír
11
2 hír
12
1 hír
13
4 hír
14
2 hír
15
4 hír
16
4 hír
17
2 hír
18
3 hír
19
3 hír
20
3 hír
21
3 hír
22
1 hír
23
4 hír
24
6 hír
25
2 hír
26
27
28
2 hír
29
5 hír
30
1 hír
 
 
Get the Flash Player to see this player.

j plyn
A szövetség hivatalos médiatámogatója
Nemzeti Sport
 KÖZZÉTÉTEL

Közzététel az adózó 2015. évi rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg 2016. évben történt felhasználásáról
A 2015. évi adó 1% felajánlásának köszönhetően a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 50.074 Ft támogatásban részesült.
A Szövetség a fenti összeget, a törvényi előírásoknak megfelelően, az Alapító okiratban foglaltak alapján a 2016 évi Kosárlabdázás Napja rendezvényünk szervezési feladataihoz használta fel.
Ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-át az MKOSZ részére ajánlották fel.

 OLDALTÉRKÉP


BAJNOKSÁGOK - FELNŐTT

BAJNOKSÁGOK - UTÁNPÓTLÁS

  • MŰSOR

  • Műsor
  • CSAPATOK

  • Csapatok
  • JÁTÉKOSOK

  • Játékosok