Név:
E-mail:
HÍREK - Hírek - Interjú
Pór Péter: Szisztematikus, tudatos munka, karakeres játék vezet a sikerhez
Interjú a magyar válogatott edzőjével a szlovéniai Európa-bajnokságról

  2013. Szeptember 12.
Míg a magyar szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics a montenegrói szakmai stáb tagjaként volt kint a szlovéniai EB-n, addig segítője, Pór Péter testközelből ismerhette meg a csapat körüli légkört, az ott zajló szakmai munkát. A Szolnoki Olaj KK csapatával három-három kupát és bajnokságot nyert szakember szerint az EB-re véletlenül, szerencsével nem lehet odajutni, ahhoz következetes munka, s legfőképpen sok-sok nemzetközi szereplés szükségeltetik.

-    Nagyszerű élmény és szakmai tapasztalat olyan Európa-hírű szakember munkájával megismerkedni, mint Luka Pavicsevics – mondta Pór Péter. – A montenegróiak reálisan nem számíthattak a továbbjutásra, ennek ellenére apróságok miatt nem léptek a következő körbe. Úgy gondolom, a kis állam követendő példa lehet a számunkra, szisztematikus, tudatos építkezéssel masszív válogatottat lehet felépíteni. Pavicsevics mester ehhez rendkívül sok segítséget adott, jó volt látni a munkastílusát.

A kőkemény versengés ellenére a hangulat baráti, a montenegrói válogatott valamennyi csoportbéli ellenfelével egy szállodában lakott.

-    A pályán ellenfelek voltak ezek a csapatok, de a csarnokon kívül már barátok. Ott már olyan emberekkel lehetett békésen elbeszélgetni a játékról, mint Dusan Ivkovic, a szerbek szövetségi kapitánya, vagy Sabonis, a litván legenda. Legnagyobb örömömre magyar főszereplőkkel is találkozhattam, Hartyányi Zsolt ellenőrként dolgozott az EB-n, öröm volt látni, hogy a jó magyar szakemberekre itt is szükség van.

A sok meglepetés is azt mutatja, hogy új válogatottak érték utol az élmezőnyt.

-    Belgium, Lettország, Finnország korábban nem számított kosaras nagyhatalomnak, most pedig kulturált, karakteres játékot bemutatva sorra győzik le esélyesebbnek vélt ellenfeleiket. Ez is erőt adhat számunkra, nem lehetetlen egy jó eredmény elérése a magyar válogatottnak sem.

A különbséget Pór Péter elsősorban a sebességben, s a fizikai felkészültségben látja.

-    Annak ellenére, hogy egymást követő napokon játszották a mérkőzéseket a csapatok, minden nap kemény edzéseket is vezényelt a szakmai stáb. Szemmel láthatóan ezt a ritmust megszokták a játékosok is, s képesek voltak máról holnapra is megismételni ugyanazt a kiváló teljesítményt. Fontos tapasztalat volt számomra, hogy micsoda stábok segítik a csapatokat. Erőnléti edzők, gyúrók, orvosok biztosítják a regenerációt és a frissességet, míg a szakmai munkát elemző szakemberek támogatják, akik minden taktikai megbeszélésre részletes anyagot állítanak össze emberre lebontva. A mai modern kosárlabda nélkülük nem működik, ezeknek a részterületeknek is elismert szakemberei nőttek fel, akik nélkülözhetetlenek a sikerhez.

A magyar játékosok számára Pór Péter szerint csak a lehető legtöbb magas hőfokú mérkőzés, az erős ellenfelek jelentik az előrelépést.

-    Korábban sokan csak legyintettek, hogy egyes országok klubjai miért erőltetik a nemzetközi szereplést. Most világosan láthatjuk, az ott felszedett rutin, az élmezőny tempójának felvétele meghozza a várt eredményt. Végre öt csapatunk is elindul a nemzetközi kupákban, a Szolnoki Olaj emellett még Adria Ligában is versenyez, ennek néhány esztendőn belül szemmel látható eredménye lesz. Idomulni fog a csapataink játéka a gyors, modern stílushoz, s fel tudjuk majd venni a versenyt a középmezőny elejével is.


Vissza a főoldalra!


  2013. Szeptember 12.

2013 Szeptember

h.k.s.c.p.s.v.
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
Get the Flash Player to see this player.

j plyn
A szövetség hivatalos médiatámogatója
Nemzeti Sport
 KÖZZÉTÉTEL

Közzététel az adózó 2015. évi rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg 2016. évben történt felhasználásáról
A 2015. évi adó 1% felajánlásának köszönhetően a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 50.074 Ft támogatásban részesült.
A Szövetség a fenti összeget, a törvényi előírásoknak megfelelően, az Alapító okiratban foglaltak alapján a 2016 évi Kosárlabdázás Napja rendezvényünk szervezési feladataihoz használta fel.
Ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-át az MKOSZ részére ajánlották fel.

 OLDALTÉRKÉP


BAJNOKSÁGOK - FELNŐTT

BAJNOKSÁGOK - UTÁNPÓTLÁS

  • MŰSOR

  • Műsor
  • CSAPATOK

  • Csapatok
  • JÁTÉKOSOK

  • Játékosok