A női válogatott is kijutott az Eb-re!

A női válogatott is kijutott az Eb-re!

FIBA 3x3 Európa-bajnoki selejtező Andorrában


2017.06.25 16:49

A házigazda Andorra ellen az utolsó csoportmérkőzésen parádéztak, a szlovákok elleni a kvalifikációról döntő ki-ki negyeddöntő meccsen pedig görcsösen kezdtek női FIBA 3X3-as válogatottunk tagjai, de végül kicsit önmagukat is legyőzve 3 pontos hátrányból fordítva felülkerekedtek a csoportjukban nyeretlenül záró, ám az ott mutatott teljesítményüknél sokkal erősebb északi szomszédainkon, és veretlenül harcolták ki az Európa-bajnoki szereplést az andorrai kvalifikációs tornán - gratulálunk!

Andorrában az andorraiak ellen egy magyar - jelesül a labdarúgó - válogatott már elég csúnyán megfázott, sokak szerint elsősorban azért, mert szövetségi kapitánya kissé lebecsülte az ellenfelet. Nos női FIBA 3X3-as válogatottunk veretlen csoportelsőként várhatta a nyeretlen házigazdák elleni utolsó csoportmeccset vasárnap reggel.

Itt is Andorra szerzett vezetést, majd Bozóki Bettina egyenlített. Az andorrai lányok, ahogy futballista honfitársaik pár hete, óriási lelkesedéssel vetették magukat a küzdelembe, volt, hogy méterekről vetődtek a labdáért. Süle Krisztina révén a csapatunk átvette vezetést, majd Bozóki kosaraival 5-1-re ellépett . Büntetővel, majd egy duplával feljött 6-4-re Andorra, ám ekkor Medgyessy Dóra, majd Theodoreán Alexandra is beköszönt a házigazdáknak. Bozókit nem tudták tartani a lelkes andorrai lányok, ő ezúttal világbajnoki All Star formáját idézve játszott. 6-4 után remek csapatmunkával egy 11-0-s száguldással lányaink eldöntötték a meccset, amelyet 2:03-mal a rendes játékidő letelte előtt Bozóki büntetőjével végül 21-5-re nyertek meg Károlyi Andrea és Jakab Máté tanítványai, akik így veretlenül lettek csoportelsők.

MAGYARORSZÁG - ANDORRA 21-5

Válogatottunk pontszerzői: Bozóki 9, Medgyessy, Süle, Theodoreán 4-4.

Az Európa-bajnoki szereplésről döntő negyeddöntő időpontját megváltoztatták, teljesen jogosan. Eredetileg, mint az A-csoport győztesei 11.30-kor játszottak volna lányaink a B-csoport sereghajtója a szlovák válogatott ellen, csakhogy északi szomszédaink zárták az olaszok ellen a vasárnap délelőttre átnyúló csoportmeccseket, s nekik az eredeti kiírás értelmében azonnal újra pályára kellett volna lépniük, így a szervezők két férfi negyeddöntőt előre hozva 40 perccel későbbre tették a magyar-szlovákot. Északi szomszédaink mindenesetre nem hangoltak olyan jól, mint a mi lányaink a hazaiak elleni meccsen - simán, 16-3-ra kikaptak világbajnoki edzőpartnerünktől. az olasz együttestől. Mivel címvédőként - valamint friss vb-ezüstérmesként - egyértelmű elvárás volt a július 7-9 között Amszterdamban rendezendő Eb-re való kijutás, így a szlovákok elleni találkozó lépett elő a selejtezősorozat, sőt, mivel a világbajnokságra nem volt semmiféle konkrét elvárás, az egész évad eddigi legfontosabb találkozójává.

Érződött is a tét, a nyomás, az első akciók nem sikerültek, büntetőből ellenfelünk szerzett vezetést, de Bozóki azonnal egyenlített, majd Süle kosarával megszerezték a vezetést lányaink. Bozóki újra villant, majd a 190 centis Felixová révén két gyors kosárral egyenlített Szlovákia. Bozóki újabb kosara után közeli helyzetek sorát hibázták el a lányok, akik egy érthető időkéréssel próbálták nyugtatni magukat. Ellenfelünk két duplával fordított, s 7-4-re elhúzott. Bozóki büntetőjével zárkóztunk, de a veszítenivaló nélkül, bátran játszó, jól dobó szlovákok erre is feleltek. Theodoreán lépett elő vezérré, s sima kosárral, büntetővel és duplával egy fordítást jelentő 6-0-s rohamot vezényelt válogatottunknak. Duplákkal próbálta tartani a lépést csapatunkkal Szlovákia, a hajrában azonban Medgyessy megmutatta, miért is lett ő az előző Eb MVP-je, nem tudták tartani a szlovákok, s végül 19-14-re - ahhoz képest, amit az előcsatározások alapján várni lehetett, jóval nehezebben, de - csak behúzták a meccset a lányok, s ezzel biztosították részvételüket az amszterdami Európa-bajnokságon.

MAGYARORSZÁG - SZLOVÁKIA 19-14 

Pontszerzők: Bozóki 8, Medgyessy 6, Theodoreán 4, Süle 1.

Fotó: fiba.com 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
STEFAN SVITEK

VEZETŐEDZŐ

GÁLL TAMÁS

EDZŐ

IMREH AJTONY

EDZŐ

DR. TRZASKOMA LUKASZ

ERŐNLÉTI EDZŐ

DR. KOVÁCS IGNÁC

KERETORVOS

BURDI SZABOLCS

GYÚRÓ

IVKOVICNÉ BÉRES TÍMEA

CSAPATVEZETŐ

SZABÓ ISTVÁN

TECHNIKAI VEZETŐ

192
kosárlabdázó
16
válogatott
3
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women