Magyar parádé: Négy között az Eb-n U18-as leány válogatottunk

Magyar parádé: Négy között az Eb-n U18-as leány válogatottunk

Az eddigi egyedüli veretlen együttes, Franciaország sem tudta megállítani a Völgyi-csapatot


2018.08.09 16:25

Felszabadult, ugyanakkor nagyon érett, okos játékkal és kiváló védekezéssel U18-as leány válogatottunk legyőzte a csoportkör egyetlen veretlen csapatát, a végső győzelem egyik legnagyobb esélyesét, a francia együttest, így ott van a legjobb négy között az Udinében zajló korosztályos kontinensviadalon, és kiharcolta részvételét a jövő évi U19-es világbajnokságon.

Magyarország - Franciaország 69-61 (17-10, 16-10, 11-13, 25-28)

Az Európa-bajnoki mezőny egyetlen veretlen együttesével, a francia nemzeti csapattal játszott U18-as válogatottunk a legjobb négy közé jutásért. A gall leányok kiütéses, 91-47-es győzelemmel léptek túl a bosnyákokon, ezzel kvalifikálva magukat a legjobb nyolc közé. Egyértelműen ők számítottak a mérkőzés esélyeseinek. Völgyi Péter tanítványai mellett szólt, hogy az eredeti célt elérve bátran, veszítenivaló nélkül, felszabadultan játszhattak - kérdés, a horvátok elleni meccs mennyit vett ki belőlük.

Völgyi Péter két helyen is változtatott a megszokott kezdő ötösén, Wentzel Nóra és Kiss Angelika helyén a két Tóth, Orsolya és Franka volt a pályán feldobásnál. Orsi remek triplájával a mi fiataljaink szereztek vezetést. Varga Alíz pillanatai következtek, kétszer is közelről szerzett ügyes kosarat. A veretlen franciák idegesen, kapkodva játszottak. Angyal Barbara pazar, egészpályás szólója végén kihagyta ugyan a ziccert, ám miután Tóth Franka visszaszedte a lepattanót, s kijátszotta neki a "zsugát", parádés hármast dobott, 3 perc 44 másodperc elteltével 10-0-ra vezettünk - időt kért Franciaország. Több, mint 4 és fél perc elteltével szerezte első kosarát ellenfelünk - megtört a kezdeti lendület, egy 6-0-t produkált ellenfelünk, s ekkor Völgyi Péter kért időt. Egy Varga által visszaszerzett támadópattanó után Wentzel dobott hármast, amely átlendítette a holtponton csapatunkat, az ő és Angyal kosaraival, egy 7-2-es "részhajrával" sikerült 9 pontosra növeli az előnyt. A minden előzetes várakozást messze felülmúló első 10 percet 7 pontos vezetéssel zárták fiataljaink.

A második etap elején dobáshoz sem jutottak lányaink az addig sem puhány védekezésén tovább szigorító francia csapat ellen. Fiataljaink vagy eladták a labdát, vagy nem sikerült 24 másodperc alatt kosárra dobniuk. A védekezés azonban működött, két percig a franciák sem szereztek pontot, és egyszer mi is elértük, hogy a franciák ne tudjanak 24 másodpercen át kosárra dobni. Három és fél perc telt el a szakaszból, amikor Tóth Orsi büntetőkből megszerezte első pontjainkat a negyedben. Ez megnyugtatta a lányokat, s egy parádés 6-0 kezdetét jelentette, amellyel a szakasz közepén 10 pont fölé nőtt a magyar előny - jött is a francia időkérés. Angyal mint kés a vajon, úgy kígyózott át a francia védelmen, s tovább növelte az előnyt. Hozzá kell tenni, az ügyes támadások mellett rendkívül szervezetten és fegyelmezetten védekeztek lányaink, s ennek nem igazán találta ellenszerét a francia csapat, amely büntetőkkel próbált versenyben maradni. A félidő hajrájában átmenetileg 10-en belülre is kerültek a gallok, de az utolsó bő fél percben előbb Tóth Orsi szerzett bravúros kosarat, majd labdaszerzést követően Kiss Angelika növelte 13 pontosra szünetre az előnyt.

53 másodperces támadással, a lepattanót kétszer visszaszerezve kezdték lányaink a második félidőt, a csattanó pedig Wentzel vagy 8 méteres triplája volt. Ellenfelünk közel két perc elteltével szerezte első pontjait szünet után. A franciák is vezettek egy meglehetősen hosszú akciót, kosarukra Angyal betörés utáni találatával feleltünk - kétszer egymás után. A 24. percben 40-24-re vezettek fiataljaink! Bár a franciák is be-betaláltak, mindenre volt válasz, Mányoky Réka kiváló helyzetfelismeréssel dobott duplát egészpályás szóló végén, majd egy francia lerohanásnál blokkolt remekül. A szakasz hajrájában jött egy hullámvölgy eladott labdákkal, egy tripla beesett ellenfelünktől, amely egy 7-0-lal 10 ponton belülre került. A negyed végén Kovács Georgina dobott bravúros és roppant fontos duplát, amelynek köszönhetően 10 pont fölötti előnnyel várhatták a záró etapot fiataljaink.

Francia duplával, majd triplával indult a záró etap, 6 pontosra zsugorodott az előny. Közel két perc elteltével Mányoky szerezte első pontjainkat a szakaszban, majd Kiss értékesítette mindkét büntetőjét - ismét 10 ponttal "mentünk". Egy francia duplára dobott palánkos Tóth Orsi triplával ez 11-re nőtt, időt kért ellenfelünk. Wentzel keze sem remegett meg a vonalon, Tóth Orsi is bedobott egy büntetőt. A szakasz közepén is volt válasz a francia felzárkózási kísérletekre, négy perccel a befejezés előtt 14 ponttal vezettek a lányok. Büntetőkkel 10-re feljött ellenfelünk, de Angyal is biztos kezű ítéletvégrehajtó volt. Három perccel a vége előtt egy triplával 10 ponton belülre kerültek a franciák - Völgyi Péter azonnal időt kért! Szerencsére újra Angyallal szemben szabálytalankodott ellenfelünk, aki nevéhez méltó angyali nyugalommal dobta be az újabb büntetőket. Ellenfelünk óriási energiákat mozgósított a fordításért, bravúros triplát dobott, a végig alkalmazott letámadással labdát szerzett, s 6 pontra feljött. A kegyelemdöfést Mányoky utolsó perc elején dobott triplája adta meg a franciáknak. A lefújás után lányaink egy kupacban örültek a bravúrnak teljesen megérdemelten: a csoportkör utáni egyetlen veretlen együttest, a franciát, az Eb egyik nagy esélyesét legyőzve bejutottak a legjobb négy közé, és ezzel kiharcolták a jövő évi U19-es világbajnokságon való részvételt.

Az Eb-n folytatás az elődöntőben, szombat este 18:45-kor a Belgium-Spanyolország találkozó győztesével.

Magyarország: Angyal 17/3, TÓTH O. 11/6, MÁNYOKY 7/3, VARGA A. 12, Tóth F. 2. Cs.: Kiss A. 4, WENTZEL 14/6, Horváth F., KOVÁCS G. 2, Révész, Vári, Boros.

A meccs teljes statisztikája:

http://www.fiba.basketball/europe/u18women/2018/game/0908/Hungary-France
Fotó - fiba.basketball 


Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
Pór Péter

VEZETŐEDZŐ

Honti Viktor

EDZŐ

Juhász Olivér

EDZŐ

Ivkovic Stojan

SZAKMAI TANÁCSADÓ

Hermann János

GYÚRÓ

Dr. Teszler Sándor

CSAPATVEZETŐ

Plézer Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ