U16-os leány utánpótlás válogatottunk is a legjobb nyolc között

U16-os leány utánpótlás válogatottunk is a legjobb nyolc között

14 ponttal verte a házigazda litvánokat U16-os együttesünk


2018.08.21 20:45

Az ötödik helyen záró U20-as és a bronzérmes U18-as leány válogatottunk után ma az U16-os nemzeti együttesünk is bejutott a legjobb nyolc közé a korosztályos Európa-bajnokságon. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai az első negyed második felében lendületes, pontos játékkal jelentős előnyt szereztek a Kaunasban zajló kontinensviadal nyolcaddöntőjében a házigazda litvánok ellen. A folytatásban támadásban ugyan gyakran kapkodtak fiataljaink, ám remekül védekezve, 40 pont alatt tartva a házigazdákat végül biztos győzelmet arattak, s bejutottak a legjobb nyolc közé.

Litvánia - Magyarország 37-51 (8-19, 8-6, 10-13, 11-13)

Fiataljaink házigazdák elleni nyolcaddöntője előtt az általunk legyőzött lengyel lányok biztos, 73-56-os sikerrel jutottak a legjobb nyolc közé. Ellenfelük az a német együttes volt, amely - amikor mi a lengyeleket - a mi riválisunkat, a litvánokat fektette két vállra. Ez nem tűnt rossz előjelnek, persze egy házigazda elleni ki-ki meccs sosem egyszerű.

Jó hangulatban, szép számú - jórészt persze litván - szurkoló előtt kezdődött a nyolcaddöntő, egy igazi kosaras legenda is ott ült a lelátón, az NBA-t is megjárt olimpiai bajnok center, a litván szövetség elnöke, Arvydas Sabonis.  Gyorsan vezetést szerzett ellenfelünk, támadásban elég idegesen, labdákat eladva kezdtek lányaink, szerencsére a védekezés jól működött, Keita Aya ügyes átadásából Madár Eszter egyenlített. Nem oldódott a feszültség, támadásban görcsösen játszottak lányaink, s a sok kihagyott helyzet miatt a negyed közepéig futottak az eredmény és az ellenfél után. Ekkor Rakita Lili mutatós hármasával sikerült átvenni a vezetést. Ez nagy fordulatot hozott a játék menetében, megnyugodtak lányaink, s 6-4-es litván vezetés után a negyed második felében a Dombai-Madár kettős vezérletével egy 15-2-es huszáros 5 percet bemutatva sikerült a nyitó negyed végére megnyugtató, 11 pontos előnyt szerezni.

A második negyed elején több, mint 3 percig nem született kosár, amikor a hazaiak betaláltak. Ez adott némi lendületet ellenfelünknek, amely egy 6-0-s rohammal közelített támadásban ekkor eléggé "leülő" fiataljainkhoz. Mészárosné Kovács Andrea sokat forgatta csapatát, rövid időn belül kétszer is időt kért. Első pontjainkat a második negyedben 5 perc 13 másodperc elteltvel Vég-Dudás Anna szerezte büntetőkől. Átlendült a holtponton csapatunk, Rakita próbálta felpörgetni a csapatot, remek indítását Keita váltotta pontokra. Madár támadópattanó utáni találatával újra 10 pont fölé nőtt az előny. A pontszegény félidő hazai kosárral és 9 pontos magyar vezetéssel zárult.

Térfélcsere után hazai hármassal kezdődött a játék, Galántai Alma ügyes betörésből szép duplával felelt. Küzdelmes, ám továbbra is sok hibával tarkított játék mellett lányaink tartották az 5 és 10 pont közötti előnyt. A szakasz közepén Madár ismét támadópattanó után volt eredményes, 10 ponttal "mentünk" - válaszul jött egy újabb litván hármas. A frissen beálló Habling Lara ügyes labda nélküli befutásból, Rakita pedig labdaszerzés utáni lerohanásból volt eredményes - úgy tűnt sikerült visszaverni a litvánok újabb felzárkózási kísérletét. A negyed hajrájában Dombai megkapta a harmadik személyijét. Litván duplára Szerencsés Tamara dobott válaszul egy szép hárompontost, 12 pontos előnnyel várhatták a záró 10 percet fiataljaink.

Ennek elején egymás hibáiból éltek a felek, több, mint 3 percig nem született kosár, amikor a hazaiak bedobtak egy büntetőt. Lányaink nem találták a hazai zóna ellenszerét, a szakasz közepén 10 ponton belülre kerültek a litvánok. Visszatért pihenőjéből Madár és Dombai, s utóbbi remek passzából Galántai dobta több, mint 5 és fél perc elteltével a negyedik negyed első magyar pontjait, majd Dombai két villanásával eldöntötték a meccset a maguk javára a lányok. A hajrára a hazaiak belefáradtak lányaink szinte egész mérkőzésen át tartó üldözésébe, így fiataljaink végül biztos győzelmet aratva jutottak a legjobb nyolc közé. Csapatunk legjobbja, Madár Eszter ismét dupla-duplával (14 pont, 11 lepattanó) zárt, centertársa, Vég-Dudás Anna pedig 4 remek blokkal vezette a "légelhárítást".

Az elődöntőbe jutásért a csoportját veretlenül nyerő cseh, s a csoportjában nyeretlenül negyedik helyen záró holland válogatott összecsapását megnyerő együttessel találkoznak fiataljaink.

Magyarország: RAKITA 5/3, Keita 2, DOMBAI 11, MADÁR 14, VÉG-DUDÁS 4. Cs.: Vincze 2, Szerencsés 3/3, Boros 2, Habling 2, GALÁNTAI 4, Kuncz, Dénes 2.


Fotó - fiba.basketball 

Megosztás: