Nagyszerű meccsel búcsúztunk

Nagyszerű meccsel búcsúztunk

A magyar válogatott megszorongatta az olimpiai ezüstérmest


2017.09.10 15:50

Már csak 11 csapat maradt talpon, mire a magyar válogatott elérkezett a nyolcaddöntőhöz az Európa-bajnokságon. A mieinkre a klasszisok garmadát felvonultató, világ- és olimpiai ezüstérmes szerb válogatott várt. 

A FIBA egyik képviselője a mérkőzés előtt az öltözőfolyosón megkérdezte Sztojan Ivkovicstól, hogy mihez kezdenek majd a Detroit Pistons 222 centis centerével, Boban Marjanoviccsal, mire a kapitány széles mosollyal az arcán csak annyit mondott: van nekünk egy Keller Ákosunk, aki majd megeszi..."

A kezdés előtt a nagy kivetítőn megszólalt mindkét oldalról egy-egy sportoló, a szerbek teniszsztárja, Novak Djokovics után Szalai Ádám válogatott labdarúgó köszöntötte saját csapatát. A szervezőknek nem sikerült megkülönböztetniük a magyar és az olasz zászlót egymástól, a himnuszunk alatt a taljánokét világították meg.

Kuzmics kosarával indult a meccs, Allen a sarokból fordított egy triplával, amire aztán Lucsics azonnal felelt. Alig több mint két perc telt el, amikor 9-3-nál időt kellett kérnie Ivkovicsnak. Eleinte még helyzetekig sem tudtunk eljutni, csak kintről próbálkoztunk. Kuzmiccsal nem tudtunk mit kezdeni a palánk alatt, aztán bejött Marjanovics, ellene már könnyebb dolgunk volt. Egy 14-0-ás szériát követően a különbség átlépte a tízet, de aztán pillanatok alatt feljöttünk négyre (16-12). Feljavult a védekezésünk, és támadásban elmúlt a kezdeti félelem. Az első negyed 24-16-tal ért véget.

Keller szépen végrehajtott centerkosarával folytatódott a meccs, Bogdanovics azonban rögtön bevágott egy triplát. Keller megint beköszönt közelről, egy perc után időt kértek a szerbek (27-20). Továbbra sem szakadtunk le, tisztes távolságból követtük a szerbeket, sőt a 16. percben 35-31-nél megint időt kellett kérnie a rendkívül ideges Alekszandar Djordjevicsnek. Egy perccel a félidő vége előtt 46-38-ra meglógtak a fehér mezesek, Ivkovics azonnal magához is hívta övéit. Végül 48-41-el mentek pihenőre a csapatok. Úgy is teljesen nyílt volt a meccs, hogy Hangának még nem volt pontja. A félidőben kétszer annyi lepattanójuk (20-10) volt a hatalmas fizikális fölénnyel rendelkező szerbeknek.

Hamar egymásnak estek a csapatok, potyogtak a gólok mindkét oldalon. Bogdanovicsot hagytuk egy pillanatra üresen, azonnal triplával büntetett. Keller tette vissza Hanga elrontott dobását, majd Miloszavljevics szerezte meg első kosarát. Tizenhárom pontos hátrányba kerültünk, időt kért a magyar kispad. Úgy tűnt, megroppanunk, amikor már tizennyolc is volt közte, de nem adtuk fel. Perl elképesztően nagyot játszott ma is, visszahozta tizenegyre a csapatunkat (64-53). A hajrá aztán megint az övék lett, 69-53-ról indult az utolsó felvonás.

Ferencz kettő, Vojvoda egy triplát vágott be, megint visszajöttünk 69-62-re. Cseppet sem meglepő módon jött a szerb időkérés. Megint elmentek a „hazaiak", aztán megint Perl (ki más?) volt az, aki visszahozta a meccsbe a csapatot. Elképesztő volt, amit a szombathelyi fiú művelt. Úgy fordultunk az utolsó két percre, hogy tízen belül voltunk (82-74). Ruják bevágott két hármast, a második után, 84-77-nél időt kért Djordjevics. Másfél perc volt hátra. Sajnos a csoda elmaradt, de a magyar válogatott emelt fővel búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Nemcsak ma, hanem az egész tornából kihoztuk a maximumot.

Szép volt fiúk!

Szerbia - Magyarország 86-78 (24-16, 24-25, 21-12, 17-25)

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Isztambul, Sinan Erdem Arena,1190 néző

V.: Lezcano (argentin), Poursanidis (görög), Yilmaz (török)

Szerbia: Bogdanovics 17/9, Lucsics 11/3, Bircsevics -, Jovics 9, Kuzmics 17. Csere: Marjanovics 14, Macsvan 14/6, Miloszlavljevics 4, Micsics -, Gudurics -.

Magyarország: Wittmann 2, Hanga 1, Vojvoda 11/9, Allen 3/3, Keller 8. Csere: Perl 22/6, Karahodzsics 6, Ferencz 15/12, Eilingsfeld 4, Ruják 6/6, Tóth N. -.

Statisztika:

http://www.fiba.basketball/ls/#12105&BKM400408
 
Fotó: fiba.com

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women