Tisztes helytállás a címvédő ellen

Tisztes helytállás a címvédő ellen

Hanga nélkül sem vallottunk szégyent a világsztárokkal szemben


2017.09.07 17:41

A sérüléssel bajlódó Hanga Ádám elvégezte ugyan a bemelegítést, de nem lépett pályára a spanyolok elleni, utolsó csoportmérkőzésünkön. A himnuszok után a két válogatott összeállt egy csoportképre a félkörben, ahogy azt tegnap Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány is ígérte. A szurkolók pedig rákezdtek a „Szép volt fiúk!" és az „Isztambul! Isztambul!" rigmusokra.

San Emeterio alig hat másodperc után megszerezte a vezetést a spanyoloknak, amire Rosco Allen triplával válaszolt. Három és fél perc után aztán már 3-13 volt az állás. Állandósult is a tízpontos különbség, eljutottunk dobóhelyzetekig, csak éppen szinte semmi nem ment be... Az első negyed végén 10-22 állt az eredményjelzőn. Pau Gasollal nem bírtunk, egymaga tíz pontot dobott.

Rodriguez kosarával folytatódott a meccs, bár a különbségen nem tudtunk faragni, a magyar válogatott egyáltalán nem volt megilletődve, többször is szemre is tetszetős akciókat vezetett. A védekezést egyik csapat sem vitte túlzásba. Ferencz keze nagyon sült, négy triplát is bevágott a második negyedben. A félidei 29-41-es állás Perl középtávolijával zárult, a második etapot lehoztuk döntetlenre. Paul Gasol már a félidei pontjai alapján lehagyta Tony Parkert, és ő lett minden idők legeredményesebb játékosa az Európa-bajnokságok történetében. Hatalmas tapsot kapott a legenda a szünetben.

Testvére, Marc Gasol állhatott oda a vonalra a fordulás után, sikeresen, majd Vojvoda tett fel egy labdát alley oopra Kellernek. Ez annyira szép volt, hogy a spanyolok is megirigyelték: a kontrából Rubio és Pau Gasol is összehozott egy hasonlót. A 17. percben Marc Gasol büntetőivel húsz pontra nőtt a különbség (35-55). Meghajtottuk a hajrát, Scariolo kétségbe is esett, és az utolsó percben, 46-57-nél időt kért. Rodriguez még bevágott egy trojkát, így tizennégy pontos hátrányból vártuk a záró felvonást.

Ruják is megszerezte első kosarát, távolról köszönt be a paksi irányító, Vojvoda triplájával pedig tízen belülre kerültünk (52-60). Sőt, Ferencz ötödik triplája után Scariolo majdnem infarktust kapott, 9-0-s szériát futottunk (55-60). A győzelemre azonban már nem volt esélyünk, mert a spanyolok, amikor kellett, megrázták magukat. Nehéz szavakat találni a magyar válogatott teljesítményére, mert igaz ugyan, hogy Európa legerősebb válogatottja ma nem adott ki magából mindent, de legjobbunk nélkül is abszolút helytálltunk. Megmutattuk, miért is vagyunk ott a kontinenstornán, és miért is leszünk ott Isztambulban.

Magyarország - Spanyolország 64-87 (10-22, 19-19, 17-19, 18-27)

Európa-bajnokság, C-csoport

Kolozsvár, Polyvalent Hall, 3180 néző

V.: Maestre (francia), Zashcuk (ukrán), Krejic (szlovén)

Magyarország: Wittmann 5/3, Perl 9/3, Vojvoda 10/6, Allen 5/3, Keller 3. Csere: Karahodzsics -, Ruják 3/3, Tóth N. 7/3, Ferencz 17/15, Eilingsfeld 5/3.

Spanyolország: Navarro 3/3, Rubio 6/6, San Emeterio 5/3, M. Gasol 10, P. Gasol 20/3. Csere: Rodriguez 15/12, W. Hernangomez 15, Sastre 2, Oriola 3/3, J. Hernangomez 8.

Statisztika:

http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017/0709/Hungary-Spain#|tab=boxscore_statistics  

 

Fotó: fiba.com 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women