Remek helytállás az Eb nyitányán

Remek helytállás az Eb nyitányán

Biztatóan kezdte szereplését az Ivkovics-legénység


2017.09.01 15:55

18 év után szerepelt újra Európa-bajnokságon a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely Horvátország ellen kezdte meg szereplését a kolozsvári C-csoportban. Elképesztő hangorkánt varázsolt a csarnokba a népes, közel kétezer fős magyar tábor.

Két gyors magyar faulttal (Allen és Wittmann) indult a meccs, majd Ukic ziccerét ütötte el leszálló ágban Keller. 6-0-val kezdtek az esélyesebb piros mezesek. Keller zsákolása jelentette az első magyar kosarat az Eb-n. A játékvezetők nagyon tisztelték a riválist, ennek ellenére is abszolút partiban voltunk velük, másfél perccel az első negyed vége előtt Eilingsfeld elementáris zsákolása után egyenlítettünk (15-15). Sőt Hanga triplája után először vezettünk, időt kértek a horvátok. „Felrobbant" a csarnok, természetesen a magyar tábor extázisa miatt. Volt már 20-15 is ide, a vége Bogdanovic (jó szívvel odaítélt) büntetői után döntetlen.

Bogdanovic vette vissza csapatának a vezetést. Minden pontért keményen meg kellett izzadnunk, de bírtuk a tempót, újra sikerült pár pontos előnyre szert tennünk. Hatalmasat küzdöttek a magyar fiúk, ha nem ültek a dobásaink, akkor jól védekeztünk, vagy leszedtük a lepattanókat. Kereken egy támadásnyi idő, 24 másodperc volt hátra, amikor Keller kosara után, 36-37-nél megint időt kértek a horvátok. Saric betalált még a végén, így 36-39 volt a szünet. Érdekesség, hogy Vojvodának négy pont hiányzott az ezerhez a válogatott mezben, és ezt az első félidőben pont elérte. Sajnos azonban rossz hír, hogy Hanga Ádám megsérült, és nem tudta folytatni a játékot.

Keller támadójával indult a második játékrész, továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok. Legjobbunk nélkül is elképesztően játszottunk. Mindenki csúszott-mászott, és extrán harcolt. Perl Zoltán vágott be egy triplát hidegvérrel a bal sarokból, amely után 53-50-et mutatott a tábla, 31 másodperccel a vége előtt újra felmutatta a T-betűt az egyre idegesebb Petrovic mester. Saric kosara zárta a harmadik felvonást, győzelmi esélyekkel futottunk neki az utolsó tíz percnek!

Benderről feledkeztünk meg a palánk alatt, majd Bogdanovic tett rá két büntetőt. Tomas triplája után, 53-59-nél Ivkovics kért időt a 33. percben. Bogdanovic könyökölte fejbe Eilingsfeldet, mégis utóbbi kapott technikai színészkedésért. Szinte semmi nem jött össze a mieinknek támadásban, mígnem Vojvoda egy „emberes" triplával törte meg a horvátok 8-0-s szériáját. A negyedik negyed derekán, 56-62-nál újra magához hívta játékosait Ivkovics. Sajnos a végére elfáradtunk, így bár közel voltunk egy hatalmas bravúrtól, végül érvényesült a papírforma. Le a kalappal a magyar fiúk előtt, holnap ilyen játékkal akár lehet is keresnivalónk Montenegró ellen... - tudósított a BB1.hu.

Magyarország - Horvátország 58-67 (20-20, 16-19, 17-13, 5-15)

Európa-bajnokság, C-csoport, 1. meccs

Kolozsvár, Polyvalent Hall, 3000 néző

V.: Anastopoulios (görög), Maestre (francia), Michaelides (svájci)

Magyarország: Wittmann 2, Hanga 5/3, Vojvoda 11/3, Allen 5/3, Keller 8. Csere: Perl 12/3, Karahodzsics -, Eilingsfeld 8, Ferencz 7/3, Kovács -, Ruják -, Tóth N. -.

Horvátország: Bogdanovic 23/3, Ukic 6, Tomas 8/6, Saric 15/3, Planinic 6. Csere: Zoric -, Popovic 2, Kruslin -, Simon 5/3, Bender 2.

Statisztika:

http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017/0109/Hungary-Croatia/#|tab=boxscore_statistics 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women