Helyzetjelentés Kolozsvárról

Helyzetjelentés Kolozsvárról

Ideális körülmények között a magyar válogatott


2017.08.31 23:25


Férfi kosárlabda Európa-bajnokság. Ízlelgetjük a szót, s nem csupán csak azért, mert nagyon régen járt a kontinenstornán a magyar válogatott. A sportág azóta hatalmasat fejlődött, s mára egyértelműen a labdarúgás után Európa második legnépszerűbb csapatsportjává vált. Ennek megfelelően Kolozsváron is hatalmas a felhajtás a csapatok körül, világsztár sportolók sora mindenfelé, egyszóval egy más világba csöppent a magyar csapat a tavalyi csoportgyőzelemmel és a kijutással.

A kolozsvári csoport magyar szemszögből nézve ideális, hiszen közel van, ráadásul ez a dinamikusan fejlődő város egyelőre remek házigazdának bizonyul. Egy csodálatos ötcsillagos szállodában laknak a csapatok, mesés rálátással a városra. Ez a hegyoldali negyed egyébként Kolozsvár legújabb városrésze, luxusapartmanok, szállodák épülnek, látszik, hogy itt nem az átlagemberek laknak. Minden csapatnak külön busz dukál, a mieink járművén ott a hatalmas Hungary felirat, valamint egy piros-fehér-zöld színű labda. Apropó labda, mint azt már lehetett hallani, a játékosok panaszkodnak az Eb hivatalos játékszerére. Való igaz, nagyon csúszik a Molten, de nincs mese, ezt a tornát már alighanem ezzel játsszák végig.

A szervezők gondosságát mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy válogatottunk mellé egy romániai magyar fiatalembert adtak kisérőnek, így valóban a lehető legnagyobb gondoskodás veszi körül Wittmannékat.

A csapatok programja, ahogyan azt egy Eb-n illik, percre pontosan beosztott. A magyar srácok fotózással indították a napot, majd jöhetett az első edzés a remek sportarénában, ahol teltház esetén közel tízezer néző buzdíthatja a csapatokat. Ivkovics Sztojan mester egy elég pörgős kora délutáni foglalkozást vezényelt, majd a tréning végén nyílt a küzdőtér ajtaja, s érkezett a sajtó: magyarok, románok, horvátok akartak interjút készíteni a legjobb magyar kosarasokkal. természetesen Hanga Ádám volt az abszolút favorit, a Barcelona kiválósága egymás után adta a nyilatkozatokat. A horvát televízió elsősorban Ivkovics mesterre volt kíváncsi, míg a magyarok természetesen mindenkire.

Az edzésen kívüli élet sem éppen nyugalmas mostanában a csapatszálló környékén, ugyanis állandóan kíváncsi a sajtó valamelyik játékosra. Különösen a hispán média képviselteti magát hatalmas számmal, s amint megjelenik valamelyik spanyol sztár, abban a pillanatban körbefogják. Persze ez nem is csoda, hiszen Pau Gasolék a torna egyik nagy esélyeseinek számítanak, számukra aligha kérdés, hogy szeptember 8-án utaznak Isztambulba az egyenes kieséses szakaszra. A magyar srácok pedig éppen azért küzdenek, hogy számukra is adott legyen ez a lehetőség. Az odáig vezető út azonban hosszú, s holnap a horvátok ellen egy igen nehéz gárda ellen kezdenek Hanga Ádámék.

 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women