Jó játék a legjobbak nélkül is

Jó játék a legjobbak nélkül is

Hat nap múlva már az Eb-n lép pályára a magyar válogatott


2017.08.26 19:40


Európa-bajnoki felkészülési torna, Varsó

Lengyelország - Magyarország 74–64 (19–18, 14–15, 26–11, 15–20)

Legionowo Aréna, 1500 néző

LENGYELORSZÁG:

Koszarek, Ponitka 8, Waczynski 13/9, Kulig 9/3, Karnowski 21. Csere: Zamojski 3/3, Cel 9/9, Sokolowski, Hrycaniuk 4, Slaughter 5/3, Gielo 2, Gruszecki. Szövetségi kapitány: Mike Taylor

MAGYARORSZÁG:

Wittmann 6/6, Perl 11/3, Ferencz 16/12, Tóth N. 2, Keller 15/3. Csere: Karahodzsics 3, Váradi 5/3, Eilingsfeld 4, Benke 2, Kovács. Szövetségi Kapitány: Ivkovics Sztojan

Kipontozódott:

Kemal Karahodzsics (34. perc)

A varsói torna záró napján nem kis meglepetésre az angolok simán legyőzték Izraelt 85-64-re, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az izraeli szakmai stáb több kulcsemberét is pihentette. A kínálkozó lehetőséget pedig a remekül dobó angolok ki is használták, így az utolsó meccs, a lengyel-magyar előtt két győzelemmel állt Izrael és Anglia is, a házigazda pedig arra készült a három kulcsemberét, Hangát, Vojvodát és Allent pihentető magyarok ellen, hogy megszerzi a második győzelmét.

Ivkovics mester Izrael ellen már az Európa-bajnoki tempót igyekezett próbálgatni, s egészen a 37. percig tartotta is a jóval erősebb ellenféllel szemben magát a magyar csapat (ekkor hat pont volt a különbség). Így a torna utolsó napján az eddig kevesebbet játszók kaptak főszerepet.

Nem indult pontzuhataggal a mérkőzés, négy perc után 6-6-os állást mutatott az eredményjelző. A lengyelek elsősorban a hatalmas centerük, Karnowski révén fejezték be eredményesen támadásaikat, látszott, hogy ezen a poszton erős fizikai fölényben vannak, amíg ő a pályán van. Ennek ellenére a hetedik percben Wittmann Krisztián triplájával ugyan csak rövid időre, de átvette a vezetést a legjobbjait nélkülöző magyar csapat (8-9). Jó kis ébresztő volt ez a házigazdának, villámgyorsan vezényeltek egy 9-0-ás rohamot, s a negyed hajrájához érve hét ponttal tartottak előbbre. Keller Ákos triplája így aztán a lehető legjobbkor jött, sőt, a fehérvári center két büntetőt is értékesített, így 9 pontnál járt a 9. percben. A negyedet is az ő kosara zárta, így elsősorban az ő 11 pontjának köszönhetően mindössze egyetlen ponttal, 19-18-ra vezettek a lengyelek az első negyedet követően.

Perl Zoltán gól jó plusz faultos akciójával indult a második negyed, így újra vezettek a mieink. Nem igazán ment a játék ezekben a percekben a lengyeleknek, honosított amerikai irányítójuk, Slaughter sem tudott lendíteni támadásaikon. Ellenben a magyar csapat szépen, okosan és pontosan kosárlabdázott, így tartotta a lépést a lengyelekkel, sőt, a második negyedben jobbára a mieink tartottak előbbre. A lengyelek amerikai kapitánya időt is kért Ferencz Csaba triplája után a 16. perc végén (25-28). Karnowski harcos pontjai után ismét egyenlítettek a lengyelek, majd egy kivédekezett magyar támadás után hét percet követően Gielo büntetőivel visszavették a vezetést (30-28). Aztán mielőtt felpöröghettek volna a házigazdák, Karahodzsics kétszer is betolta a lengyel óriást, Karnowskit a palánk alá, s egyetlen pontra felzárkózott csapatunk fél perccel a félidő vége előtt (32-31). A végén a lengyelek csak egy-, a magyarok Perl révén viszont két büntetőt is bedobtak, így 33-33-as állásnál vonulhattak be az öltözőbe a csapatok.

Öt lengyel ponttal kezdődött a második félidő, valamint kihagyott magyar dobásokkal. A hazaiak láthatóan nagy elánnal kezdték a harmadik negyedet, a roham élére a 24 éves 216 centis óriás, Karnowski állt, hat pontot dobott négy perc alatt. A magyaroknál Ferencz Csaba triplája, valamint Perl Zoltán egy büntetője szerepelt a pozitív oldalon, így a negyed feléhez érve 44-37-re megléptek a lengyelek. Sőt, a 27. percre először tíz pont fölé kúszott a különbség (49-38). A lengyel rohanást végül nem tudták megállítani, s 15 pontos lengyel előnnyel kezdődhetett a záró felvonás (59-44).

Aaron Cel két triplájával indult a torna utolsó negyede, az első magyar pontokat Wittmann Krisztián dobta egy hárompontos formájában. Kicsit könnyelműsködtek a lengyelek, több támadást is elrontottak, Ferencz Csaba harmadik triplájával időkérésre is késztette Mike Taylort (65-52). A jelek szerint a harmadik negyedbéli rohanás kicsit elfárasztotta a hazaiakat, mert a magyar csapat néhány formás támadás végén újra tízen belülre lopta magát. Különösen jó volt látni Ferencz Csaba játékát, a körmendi bedobó remek formát mutatott. A magyar csapat pedig már nem engedte elhúzni jobban a lengyeleket, s végül három legjobb játékosa nélkül, helyenként remek teljesítménnyel tisztes vereséget szenvedett a házigazdától. A tornát végül Anglia nyerte Izrael, Lengyelország és Magyarország előtt.

​Ivkovics Sztojan: Az utolsó meccs alapvetően a házigazdáról szólt, de ennek ellenére véleményem szerint ennek a meccsnek mi vagyunk a nyertesei. Nagyon örülök Perl, Ferencz Csabi és Keller Ákos remek játékának, egyszerűen nem értem, hogy a mi válogatottunkból miért nem játszik több játékos valamelyik erősebb európai bajnokságban. Elnzéve a játékukat, megérdemelnék!

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women