Nem sikerült a bravúr Izrael ellen

Nem sikerült a bravúr Izrael ellen

A férfi válogatott javuló játékot nyújtott az Eb egyik házigazdájával szemben


2017.08.25 22:20


Európa-bajnoki felkészülési torna, Varsó

Izrael- Magyarország 85-70 (20-20, 27-18, 18-19, 20-13)

Legionowo

Aréna, 200 néző

IZRAEL:

Mekel 4, Dawson 8, Casspi 17/3, Kadir 10, Eliyahu 7. Csere: Timor 9, Pnini 7/6, Zalmanson 2, Ohayon 6, Blayzer 7/3, Simhon 8/6, Halperin. Szövetségi kapitány: Erez Edelstein

MAGYARORSZÁG:

Wittmann 5/3, Vojvoda 13/6, Hanga 17/6, Allen 14/3, Keller 8. Csere: Ferencz, Eilingsfeld 2, Karahodzsics 2, Perl 2, Kovács 7/3. Szövetségi Kapitány: Sztojan Ivkovics

Kipontozódott:

Kadir (37. perc), ill. Keller (38. perc)

A varsói torna második napján a lengyelek végig vezetve végül tíz ponttal legyőzték a remekül harcoló angolokat, az est második meccsén a lengyeleket csütörtökön legyőző izraeliekre a magyarok vártak.

Benke Szilárd és Golomán György maradt ki az izraeliek elleni keretből, visszakerült Allen Rosco és Kovács Péter. Az izraeli válogatott személyében a briteknél nehezebb ellenfél várt ezen az estén Hanga Ádámékra, elsősorban összeszedettebb támadójátékot várt a szakvezetés a fiúktól. A gyors kosárlabdát játszó Casspiék. Az izraeli dobógép egyébként most szerződött az NBA legjobb csapatához, a Golden State-hez, ez is jelzi, hogy nem várt könnyű meccs a mieinkre.

Kicsit álmosan kezdtek a mieink, két perc alatt egyetlen dobásig jutottak csak el, igaz, az izraeliek is csak kettőig, de azok célt is találtak. Allen Rosco törte meg a gólcsendet, egy szép betörés után dobott ziccert. A viszonylag alacsony szerkezettel kezdő izraeliek agresszíven védekeztek, ami láthatóan nem igazán ízlett a mieinknek. Támadásban Casspiék sem brillíroztak, ellenben remekül szedték a támadólepattanókat, így négy és fél percnyi játék után már 10-3-ra vezettek. Vojvoda 2+1-es akciója után ébredezni látszott a magyar csapat, de Casspi és Kadir lehűtötte gyorsan a kedélyeket (14-6). Innentől a magyarok oercei következtek, Kovács Péter, Vojvoda Dávid és Keller Ákos pontjaival egész szoros lett az állás (14-13). Jót tett a magyar csapat játékának Kovács Péter beállása. Nem csupán a tőle megszokott kőkemény védekezés miatt, hanem fontos pontjaival is lendített a magyarok játékán.A mieink az első negyed utolsó három másodpercében egyenlítettek, előbb Allen értékesítette mindkét büntetőjét, majd Hanga elcsente az izraeliek alapvonali bedobását, s ziccerével le is telt az első játékrész (20-20).

Egy gyors és látványos Hanga-Allen-Keller akcióval indult a második negyed, a következő támadásban is ez a három ember varázsolt, csak ekkor Allen volt a befejező. A jó kezdés után az izraeliek pillanatai következtek, s ismét náluk volt a vezetés Pnini hármasa után. Sőt, a rövidzárlat kicsit hosszabbra sikeredett, amit megfejelt a lengyel bírótrió egy sajátos sportszerűtlennel, ami még az izraelieket is meglepte. Így aztán Simhon triplája után a 17. percben ki is kérte az idejét Ivkovics mester (40-30). A Félidő végéhez érve beállt ez a különbség, s végül kilenc pontnyi izraeli előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok (47-38).

Két kivédekezett támadással, s öt ponttal indította a harmadik negyeden a magyar csapat, fel is zárkóztak 47-43-ra Wittmannék. Sőt, Hanga hármasával már csak három pont volt közre három percnyi játék után (49-46). Kadir és Timor kosaraival ugyan hét pontnyira ismét megléptek az izraeliek, ám a játékukkal egyáltalán nem volt elégedett Erez Edelstein, így időt is kért öt perc után. Mintha csak igazolni akarná a bosszankodó izraeli kapitányt, Vojvoda Dávid dobott egy szép triplát. Aztán néhány elrontott támadás után ismét kapkodni kezdtek a mieink, amit a kiválóan játszó Kadir révén kihasznált Izrael, s újra tíz pont volt a két csapat között (59-52). Érdemes megemlíteni a kiválóan kosarazó Kovács Pétert, aki elsőrangú védekezésén túl pontokkal is segítette csapatát, a sarokból dobott triplája igen látványosra sikerült, miután előtte egy dobócsellel az öltözőbe küldte védőjét.

A záró negyed nem indult jól magyar szemszögből, a mieink ugyanis három percig nem tudtak betalálni az izraeli gyűrűbe. Így aztán a legjobbkor érkeztek Eilingsfeld János első pontjai, mindjárt rögtön három is (68-59). Hanga is egy triplával kezdte a negyedik negyedet, sőt, egy szép betöréssel tovább csökkentette a különbséget (70-64). A hibák ellenére egész jól játszott a magyar csapat, az ellenfél nagyobb rutinja azonban eldöntötte a mérkőzést, s a végére 15 ponttal megnyerte a mérkőzést az egyenletesebben játszó Izrael.

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women