3x3-as Eb: a férfiaknak nem sikerült a bravúr

3x3-as Eb: a férfiaknak nem sikerült a bravúr

Mindkét nehéz ellenfelétől vereséget szenvedett csapatunk


2017.07.08 20:14

Ígéretesen indult férfi válogatottunk nyitó összecsapása a világbajnok szerbek ellen az amszterdami FIBA 3X3-as Európa-bajnokságon, ám 4-1-es magyar vezetés után megrázták magukat a szerbek, s magabiztos győzelmet arattak. A második meccsen a spanyolok ellen 9-4-re is vezetett válogatottunk, ám ekkor jött egy végzetes hullámvölgy, s egy 7-0-s spanyol roham, amely után csak futottak az eredmény, s az ellenfél után Csirke Ferenc fiai, akik bár mindent megtettek, már nem tudták szorossá tenni a meccset, így mindkét összecsapásukat elveszítve búcsúztak az Európa-bajnokságtól.

Férfi válogatottunknak kijutott a jóból, Csirke Ferenc legénysége a világbajnoki címvédő szerb válogatott ellen kezdte meg Európa-bajnoki szereplését. A két együttes a franciaországi selejtezőben - miután mindkét csapat kvalifikálta magát az Eb-re - már találkozott egymással, akkor, bár a magyar csapat ígéretesen kezdett, a szerbek nagy hajrával fordítottak.

A világbajnok szerzett vezetést, Ivosev Tamás - ahogy a viadal honlapján nevezik - egalizált, majd Beák Gábor vétette észre magát egy káprázatos szerelésessel. Dukics Nebojsa találata után magyar vezetést mutatott az eredményjelző, sőt a Pécsre igazolt Dukics távolról is betalált, 4-1-re mentünk. A világelső pillanatai következtek, ügyes akciókkal, valamint egy távoli találattal egy 8-0-s rohamot mutattak be a szerbek, kiszorított helyzetekből való dobásokba, eladott labdákba belehajszolva a játékosainkat. Dukics törte meg a hosszú magyar kosárcsendet. A világbajnok egyik játékosa kisebb bokasérülést szenvedett, s ez úgy tűnt mindkét felet megzavarta. Ivosev és Dukics révén egy 3-1-es részhajrával 10-7-re felzárkózott válogatottunk. Sajnos távolról nem estek be a dobások. Szerb kosár után egy faultért és egy technikaiért Horváth Ákos dobhatott két büntetőt, az egyiket értékesítette, majd Dukics közeli kosarával 2 pontra zárkózott fel csapatunk. A szerbek azonban újítani tudtak, s egy 5-0-s rohammal eldöntötték a meccset a maguk javára. A végjáték igazi kosáresőt hozott, csapatunkból Beák és Horváth is kétszer villant, majd 7 másodperccel a játékidő letelte előtt egy duplával a szerbek elérték a 21 pontot, s 21-13-ra nyertek,

Szerbia-Magyarország 21-13

A magyar válogatott pontszerzői: Dukics 6, Horváth Á. 3, Beák, Ivosev 2-2. 

Remek szerkezetű spanyol csapattal kerültek szembe fiaink a második meccsen, ellenfelünknél egy 203 és két 198 centire nőtt kosaras volt a négyesben. Horváth Ákos duplával, Ivosev pedig egy látványos szereléssel mutatkozott be a spanyoloknak, majd Dukics is beemelt egy duplát, így gyorsan ellépett csapatunk 4-0-ra. Kosár plusz büntetős játékkal felezték meg hátrányukat a spanyolok. Hasonló volt a forgatókönyv a szerbek elleni meccshez, ellenfelünk pillanatai következtek, de 4-3 után Ivosev szerzett fontos kosarat. Ez átlendítette a holtponton Csirke Ferenc együttesét, Dukics újabb duplával, Ivosev pedig látványos zsákolással jelentkezett. Horváth Ákos betörés utáni találattal növelte 9-4-re az előnyt - a spanyolok közben egy büntetőt értékesítettek. A remek 5-1-es roham után szerzett újra mezőnykosarat ellenfelünk, majd Ivosev második óriási szerelését mutatta be. Jött egy mély hullámvölgy, a mieink részéről eladott labdákkal, elsietett befejezésekkel. Ezt kihasználva zsinórban 7 pontot dobtak, s fordítottak a spanyolok, hosszú kosárcsendünket Ivosev törte meg. Távolról csak az elején estek be a dobások, 14-10-re elhúztak a jól büntetőző spanyolok. A hajrában ugyan Ivosevet nem tudták tartani az ibériaiak, de mindenre volt válaszuk, így Dukics harmadik duplája már nem osztott, s nem szorzott, 18-15-re nyertek a spanyolok, férfi csapatunknak nem sikerült a bravúr, nem jutott tovább ebből az eleve igen nehéznek tűnő csoportból Csikre Ferenc együttese.

Spanyolország-Magyarország 18-15

A magyar válogatott pontszerzői: Ivosev, Dukics 6-6, Horváth Á. 3

Fotó: fiba.com 

Vasárnap a hölgyeken a sor, Károlyi Andrea tanítványai 15.15-kor lépnek pályára a francia válogatott ellen a negyeddöntőben. 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women