Győzött U20-as férfi válogatottunk

Győzött U20-as férfi válogatottunk

Magabiztos magyar siker született a szlovákok ellen


2017.06.30 23:53

Férfi U 20-as válogatottak felkészülési mérkőzése, Kecskemét

Magyarország - Szlovákia 87-67 (28-17, 16-23, 29-16, 16-11)

MAGYARORSZÁG: Kucsora 11/3, Doktor 5, Márton 8, Demeter 13/3, Pápai 11. Csere: Kerpel-Fornius 10, Márton Ákos 3, Filipovic 4, Krnjajski 7, Bonifert 4, Buzsáki 11/9, Búzás. Edző: Forray Gábor

SZLOVÁKIA: Pasovsky 4, Kubasky 4, Marek 6, Matej 18/9, Vitek. Csere: Bolek 13, Drbul 5/3, Torác, Kuzmiak 12/6, Zatko, Duris 5/3.

Egy tanulságos olaszországi tornán, erős, A-csoportos ellenfelekkel szemben csiszolhatta a játékot és nem utolsósorban az U 20-as válogatott csapategységét Forray Gábor vezetőedző. Ahogyan azt a mester a mai, szlovákok elleni felkészülési találkozó előtt elmondta, szükség is lesz erre az egységre, mert ez lehet az elsőszámú erősségük a nagyváradi B-divíziós Európa-bajnokságon.

Ennek megfelelően fegyelmezetten kezdték az összecsapást Doktor Péterék, s Kucsora kosaraival három perc után időkérésre késztették ellenfelüket. Nehezen lendültek bele a szlovákok, elsősorban a magyarok hibáiból igyekeztek szorosabbá tenni az állást. Helyenként egyébként kifejezetten szépen játszottak a mieink, csak a fránya befejezésekbe csúszott pontatlanság időnként.

A szlovák időkérés arra mindenképpen jó volt, hogy a házigazda két percig nem talált be. A rövid gólcsendet végül Doktor Péter törte meg (13-5).

Mindkét csapat nagy iramot diktált, ez láthatóan inkább feküdt a magyaroknak, mint a szlovákoknak.

A második játékrészre kiegyenlítettebbé vált a játék, a magyar csapat továbbra is szigorúan védekezett, s jól szedte a lepattanókat mindkét palánk alatt. Ám a támadások ezúttal nem mentek gördülékenyen, ami köszönhető annak is, hogy a szlovák védekezés sem volt olyan szellős, mint az első tíz percben (34-26). Érdekes volt, hogy a vendégek elsősorban tripláikra hagyatkoztak, még a centerek is szívesebben vállalkoztak messziről, mint a palánk alól. Ugyanakkor eredményesen céloztak, ezzel tartották meccsben csapatukat.

A negyed utolsó harmadára lazult a magyarok koncentrációja, amit az ellenfél azonnal kihasznált, s lépésről lépésre közelített. Az utolsó percben ki is egyenlítettek (40-40) Matejék, végül Kerpel-Fornius Gáspár büntetőivel a magyarok vonulhattak előnnyel a nagyszünetre.

Kerpel-Fornius Gáspár két szép duplájával, valamint Demeter Attila triplájával kezdődött a harmadik negyed. Utóbbinak azért örült különösen a magyar kispad, mivel az első félidőben kilencből csak egyszer találtak be messziről a mieink. S ha egy üzlet beindul, Kerpel-Fornius is bedobott egy hármast, így a vendégek gyorsan időt is kértek, mivel alaposan bent ragadtak a félidőben (56-42).

Ezúttal ez az edzői egy perc nem segített semmit, merthogy a magyar csapat koncentrációja egyáltalán nem csökkent. Buzsáki Bence remekül szállt be a játékba, három triplát is dobott. Az utolsó percben csak kozmetikázni sikerült a szlovákoknak az eredményen, így 15 pontos előnnyel várhatta a záró tíz percet a magyar válogatott (71-56).

Az utolsó játékrészre a szlovákok próbálták a második negyedbéli produkciójukat megismételni, ám ehhez ezúttal már nem párosult a magyarok figyelmetlensége. Krnjajski és Kerpel-Fornius remekül irányított, szükség esetén megbontották az ellenfél védelmét, s a szlovák nagyemberek sem jutottak már könnyű dobóhelyzethez a triplavonalon kívül.

Forray Gábor együttese megérdemelten nyert, mert a mérkőzés jelentős részben jobban, pontosabban kosarazott a szlovákoknál. Ugyanakkor a második negyed figyelmetlenségei mutatják azt is, hogy csak maximális koncentrációval lehet sikert elérni a nemzetközi mezőnyben.

Forray Gábor: - A második negyed kivételével elégedett voltam a védekezésünkkel, a támadójátékunk viszont továbbra is akadozik.

Tomas Polak: - A magyar csapat védekezésének intenzitása egy szinttel magasabb, mint a miénk, ez jelentette a különbséget a mai mérkőzésen.

 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women