A szövetségi kapitányunk már magyar állampolgár

A szövetségi kapitányunk már magyar állampolgár

Beszélgetés Sztojan Ivkoviccsal


2017.06.29 21:56

Másfél hete ért véget a magyar férfi kosárlabda bajnokság 2016/17-es szezonja. A játékosok most egy ideig még szabadságukat töltik, de aztán a legjobbaknak hamarosan, július közepén kezdődik a nagy kaland. Ekkor kezdi meg ugyanis felkészülését a nyári Európa-bajnokságra nemzeti csapatunk, melynek szövetségi kapitányával, az immáron magyar állampolgársággal rendelkező Sztojan Ivkoviccsal beszélgetett a BB1.hu.

- Milyennek értékeli az elmúlt szezont a magyar élvonalban?

- Egy kicsit rapszodikus volt. Alapvetően a külföldi játékosok egyéni szereplése volt a meghatározó. Annak örültem, hogy volt pár magyar játékos, aki a saját csapatukban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de a válogatott szövetségi kapitányaként kicsit fájó volt látni azt, hogy akadtak olyanok is, akik nem kaptak nagyobb szerepet. Az edzőket azonban az eredmények igazolják, hogy jó döntést hoztak-e, vagy sem. Egyébként szerintem a legjobb csapat győzött, valóban az Alba volt a legjobb.

- Csoportellenfeleink közül a spanyolok tegnap közölték a keretüket, mit szól hozzá? Igazi klasszisok sora...

- Szerintem mindenki előtt tiszta, ha reálisan nézzük, akkor gyakorlatilag le vannak osztva a lapok. A mi csoportunkban van két nagyon nagy csapat, a spanyolok és horvátok, van két olyan gárda, ahol jegyzettebb játékosok vannak, mint a cseh és a montenegrói, és elvileg nekünk és a románoknak lehet álmodoznunk. Ezt a szakmától kezdve a médián keresztül mindenki egyformán így látja. Viszont azt is hozzáteszik, hogy nem szabad leírni a magyarokat, mert mindenki példaként hozza fel a tavalyi selejtezőket, ahol senki nem várt minket az első helyre, de még a másodikra is kevesen tippeltek volna, a 6-0-s mérlegünk pedig egyenesen szenzációszámba ment. Nem zárják ki velünk kapcsolatban, hogy ha most is együtt leszünk, normálisan tudunk dolgozni, továbbra is megmarad ez a hangulat a válogatott körül, akkor sikereket tudunk elérni.

- Mindenki ott lesz a felkészülés elején?

- Bárkinek bármilyen feladata, továbbképzése, vagy nyári ligája lesz, mindenkinek megvan az időpontja, hogy mikor csatlakozik a nemzeti csapathoz, már a repülőjegyek is le vannak foglalva. Bognár Kristóffal megbeszéltük, hogy ő a nyáron az Universiade-válogatottal szerepel, a többiek július végéig, az első meccsig itt lesznek, egyetlen kivétel Hanga Ádám, az ő érkezése összefüggésben van az átigazolásával. Ő a magyar kosárlabda büszkesége, mi a válogatottnál, nemcsak én, mint szövetségi kapitány, hanem a teljes szakmai stáb és az összes játékos azért szorítunk, hogy a karrierjét az NBA-ben folytathassa. Ennek azonban van egy másik oldala is, ha ez összejön, akkor nemcsak végtelenül büszkék, hanem egyben nagyon szomorúak is leszünk, mert akkor nem tud velünk lenni az Eb-n. Viszont, ha Ádi kijut az NBA-be, akkor azt hatalmas sikerként kell elkönyvelnie mindenkinek, feltétel nélkül kell őt támogatni, hogy minden erejével az NBA-re tudjon összpontosítani. Nagyon sokat tett azért, hogy kijussunk a kontinenstornára, sosem szabad elfelejteni az ő érdemeit.

- Mit szól a lányok Eb-szerepléséhez?

- Nekem személy szerint ez nagy siker volt, de olvastam pár kommentet menedzserektől, volt játékosoktól, akik leszólták ezt a teljesítményt. Nekik állandóan van valamilyen problémájuk, szeretném, ha egyszer elmondanák, mit és hogyan kellene jobban csinálni, bár azért azt szögezzük le, hogy amikor ők voltak a válogatottnál, nulla eredmény volt. Most hosszú idő után saját erejükből kijutottak a lányok az Eb-re, ahonnan aztán a csoportkörből továbbjutottak, és egy kis szerencsével még akár a negyeddöntőt is sikerrel vehették volna.

Nem szabad elfelejteni ezen kívül azt sem, hogy nagy sikereket ért el a 3x3-as kosárlabda felnőtt és utánpótlás szinten is. Az MKOSZ óriásit fejlődött, az utóbbi időben minden lehetőséget megkaptak az edzők, és ha jól tudom, nemcsak a női és férfi válogatottak, hanem a klubcsapatok is komoly támogatást kaptak, hogy normálisan tudjanak készülni. Úgy gondolom, ez nagyon helyes út, köszönjük, hogy ennyit áldoznak a cél érdekében, a fejlődés ennek is köszönhető.

- Az utóbbi időben mintha háttérbe vonult volna. Mit csinál mostanában?

- Az elmúlt fél évet arra használtam, hogy minél több időt legyek együtt a családommal. Ötven fölött járok, az én koromban az ember sokat gondolkozik, hogy mihez kezdjen, részt vettem egy tüzetes egészségügyi állapotfelmérőn is, illetve nagyon sokat edzettem. Ezen kívül lerendeztem egy-két ügyet, amire eddig nem volt időm a kosárlabda mellett. Prioritást élvezett, hogy megszerezzem a magyar állampolgárságot, ez nemcsak a családom miatt volt fontos számomra, hanem azért is, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is magyar legyek. Játékos koromban szerbnek vagy horvátnak tartottak, de ami után 2007-ben a PVSK-tól megkaptam a lehetőséget, hogy edző lehessek, mindenki magyar trénerként tekintett rám. Most már ténylegesen is az vagyok. Mivel sok dolog köt engem Kecskeméthez, nemrég a városban megnyitottunk egy sushi-tapas bárt, ez is sok energiámat lefoglalta.

- Hogy telik a nyári szabadsága a válogatottig?

- A feleségemmel elmegyünk Capri szigetére egy hétre, és utána pedig Szigligeten kapcsolódunk ki.

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women