Férfi NB I: újabb két párharc dőlt el

Férfi NB I: újabb két párharc dőlt el

Mindent eldöntő mérkőzés következhet Zalaegerszegen


2017.05.19 21:23

Öt év után ismét négy között a Falco

Nem volt túl nagy a tempó a találkozó elején, mindkét csapat rendre felállt védelemmel találta szemben magát támadásainál. Eleinte a hazaiak álltak előrébb pár ponttal, majd a játékrész hetedik percére Váradi ziccerével a meccs folyamán először a vasiak kezébe került a vezetés. Rengeteg volt a fault az első tíz percben, nagyjából a negyed felénél már bónuszban volt mindkét csapat. A játékrész hátralévő felében hol egyik, hol másik csapat vezetett. Fél perccel a vége előtt Fodor 2+1-e után úgy festett, egállal zárul a negyed, de Govens másképp gondolta ezt, s az utolsó másodpercekben egy ziccerrel 24-26-ra módosította az állást. Álomszerűen kezdődött a második etap vendég szempontból. Zigeranovic és Govens szállította a pontokat, s mivel csak Cooke tudott ezekre felelni a túloldalon, jött is a hazai időkérés a 8-3-as Falco-rohanás után. A félidőben durván nyerte a Szombathely a lepattanócsatát: kétszer annyi labdát szedtek le, mint a hazaiak, ráadásul a támadópattanókat is szorgosan gyűjtögették, ezekből pedig esett is jó pár második szándékból szerzett pont. A kaposváriak azonban nem csak a játék ezen elemében nem nyújtottak jót a második negyedben, a periódus utolsó öt percében pontot sem tudtak szerezni. Szépen lassan meg is lógott a Falco, Zigeranovic büntetője után pedig már fel is harsant a "Tíz! Tíz! Tíz!" a vendég szektorból. A félidőt végül 45-33-ra nyerte a Szombathely.

A térfélcsere után néhány gyors kosárral zárkózni kezdett a Kaposvár, de a lendület hamar elfogyott. Ez első sorban Govensnek és Zigeranovicnak volt köszönhető, ugyanis amikor kezdett nagyobb lenni a gond, ponterős játékkal húzták ki csapatukat a bajból. A Zigenarovic-show később is folytatódott, a Falco épp az ő triplájával érte el a húsz pontos különbséget (41-61). A szombathelyiek kezdték teljesen bedarálni a hazaiakat. Több labdát is szereztek a negyed vége előtt, támadásban pedig jól járt a labda, és sokkal könnyebben szereztek kosarakat, mint ellenfelük. Az utolsó negyed 51-67-es állásról kezdődött meg, Wisseh pedig parádézott az első percekben. Egymaga szerzett nyolc pontot, melyre csak Govens hármasa érkezett válaszul. Hiába voltak még így is messze a somogyiak a Falcótól, a negyedik percben azért időt kért Sekulovic. Feszült volt a hangulat a pályán, kétszer is összeszólalkoztak a játékosok, de szerencsére inkább a játékkal foglalkoztak a felek a folytatásban. Többször is közelebb ért eztán a KKK a Szombathelyhez, de amikor egy kisebb lélektani határt kellett volna átlépniük, mindig jött egy hiba a támadásban, valamint egy szombathelyi kosár. A végére így is tízen belülre értek a somogyiak, és az utolsó percben természetesen már a kaposvári faultok is megszaporodtak, de kései volt a hajrá, hiába esett be több kaposvári tripla is. A Falco végül 84-77-re nyert, s ezzel 3-1-es összesítéssel bejutott az elődöntőbe, a Kaposvár pedig a hetedik helyen fejezte be a szezont.

Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 77-84 (24-26, 9-19, 18-22, 26-17)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok, 900 néző

V.: Földházi T., Cziffra Cs., Török R. (dr. Páli K.)

Kaposvár: Wisseh 11, Fodor 10, Frazier 17/6, Cooke 14/6, Hendlein 14. Csere: Simms 7, Baki 3/3, Papp 1, Grebenár -.

Falco: Govens 23/3, Váradi 6, Barham 4, Pustahvar 14/9, Tóth N. 6. Csere: Medford 11/3, Zigeranovic 18/3, Kovács P. -, Bognár 2.

Kipontozódott: Fodor (40. perc), ill. Govens (38. perc).

A párharc végeredménye: 3-1 a Falcónak.Megint egyenlített a Szolnok

A Szolnok az utolsó meccs kiharcolásáért, a ZTE a párharc lezárásáért lépett pályára a két együttes negyeddöntőjének negyedik mérkőzésén. Vojvoda duplájával indult a meccs, majd belehúzott a vendéglátó: 10-4-re lépett el a Zetétől. Norfleet triplája viszont már egyenlítést ért (12-12), majd Benke hármasával át is vette a vezetést a vendég együttes. Eilingsfeld és Popovic is helyére tett egy-egy hármast, öttel ment ismét az Olaj, de a negyedet lezáró Mohácsi-pontoknak köszönhetően egálról fordultak a második negyedre a felek (23-23). Vojvoda és Popovic jegyzett pontokat kintről, de a ZTE is hozta a találatokat, sőt ismét minimális előnyhöz jutott. Vojvoda egy újabb hármassal már 15. pontját jegyezte, kicsit ismét meglépett a házigazda (34-28). A negyed hajrájában Andric is eljutott három személyi hibáig. Technikait kapott a vendég kispad, Vojvoda bedobta a büntetőket, majd Pavlicevic triplájával már közte tíz is volt. Tóthra sportszerűtlent fújtak, de csak egyetlen pontot tudott összehozni a Zete - Vojvoda majdnem a felezővonalról elengedett hármasával 46-34-gyel zárult az első félidő.

Tóth kettesével 14-re nőtt a hazai előny, de könnyű kosarakkal ismét zárkózott a ZTE (50-40). Gólcsend következett, amit Pavlicevic két triplája zárt le. Drungilas sportszerűtlent kapott, Andric közben belerúgott - utóbbi játékost azonnal kiállították, a zalai magasember pedig a videózás után mehetett az öltözőbe. Vojvoda ismét hihetetlen pontossággal tett helyre egy triplát, 25. pontjával 63-49-re vezetett a csapata. Tóth büntetői nem találtak, Popovicé viszont igen, ráadásul Szabót kipontozva még két pontot is jegyzett. Benke remekelt a vendég oldalon - nem figyeltek rá, triplájával 66-53-ról fordultak az utolsó negyedre. Norfleet triplájára Pavlicevic is kintről válaszolt, majd megindult felfelé a ZTE. Támadásról támadásra csökkent a különbség, aztán Benke harcolt ki két büntetőt, melyeket be is dobott (71-67). Vojvoda faulttal együtt vitt be két pontot, majd megindult a hazai hajrá: 76-67-re lépett el a Szolnok. A végére ismét visszajött négyre a Zete, de az utolsó percben a vendégkezek igen, a hazaiak nem remegtek meg: büntetők zárták a meccset, melyet az Olaj nyert meg 83-75-re.

Szolnoki Olaj KK - Zalakerámia ZTE KK 83-75 (23-23, 23-11, 20-19, 17-22) 

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok

V.: Pálla Z., Papp P., Hegedüs T. (Gincsai J.)

Szolnok: Pavlicevic 14/12, VOJVODA 36/12, Barnies 3, Eilingsfeld 7/3, Andric 2. Csere: POPOVIC 15/6, Tóth Á. 6, Rudner -, Borisov -, Wittmann -.

ZTE: Ubilla 8/3, Norfleet 12/6, BENKE 24/9, Szabó Zs. 7/3, Drungilas 10. Csere: Mohácsi 10/6, Wright 2, Kis R. 1, Czinger 1.

Kipontozódott: Ubilla, Wright, Szabó Zs.

Kiállítva: Andric, illetve Drungilas

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-2.Pécsen ment tovább a Körmend, vasi elődöntőt rendeznek

Az életben maradás volt a tét a PVSK-PANNONPOWER számára az Egis Körmend elleni play-off mérkőzésen. A párharc során hiába kezdett vereséggel a vasi csapat, hét közben megfordította az állást 2-1-re, így egy esetleges győzelem a továbbjutásukat jelentette volna. A vendégek kezdték jobban a mérkőzés, két perc elteltével Petty triplája után már 2-7-et mutatott az eredményjelző. Supola távolira távolival válaszolt, de ezután újra a körmendi irányító talált be. A negyed közepén beszállt a játékot vállaló Budimir is, aki egy triplával jelentkezett, de még így is megmaradt három pont a körmendiek előnyéből. Később Halász pontjaival már két pontra is felzárkózott a PVSK, de az egyenlítés egyszer sem jött össze. Sőt, a végén Gibbs büntetőjével négy lett a különbség (21-25). Gyorsan meglépett Gasper Potocnik csapata az első percekben, miután Petty újabb hárompontosát Kromahé követte. Így 21-31-es állásnál Csirke Ferenc kért időt. Sikerült megtörni a Körmend lendületét, mert az ezt követő szakaszt 7-2-re a hazaiak nyerték, így újra szoros lett az állás. 30-33 után Kromah tempózott sikeresen, de Chris Smith triplája után a vendégek trénere kért időt. A 16. perc magasságában aztán nagy adok-kapok kezdődött. Sorrendben Budimir, Kromah, majd Supola és Allen is triplát vágott. Nelson kosara után viszont újra a hazaiak vezettek, végül Kromah tarthatatlanságának köszönhetően maradt a vezetés a Körmendnél a félidőben (45-49).

A harmadik negyedben ismét növelni tudta előnyét a Körmend. Pedig jól indult a Pécs számára a játékrész, hiszen Budimir hármasa után újra csak kettő pont volt a különbség. Hiába loholt folyamatosan ellenfele nyakán a Csirke-legénység, az egyenlítés mégsem akart összejönni. Lenzelle Smith többször is pontosan célzott a büntetővonalról, majd Allen jött bele a pontgyártásba. Az amerikai erőcsatár triplája után még három vendég pont érkezett, így tizenegy pontosra nőtt az előnyük (65-76). A korábbi forgatókönyv szerint folytatódott a mérkőzés. Két perc elteltével, Sejfic duplája után újra egy kosárnyi volt a felek közötti különbség, de ezen a lélektani határon nem sikerült átlépnie a Pécsnek. A 35. percben Ferencz közelije után már tizenegy volt a vendégek előnye, ezzel eldőlni látszott a találkozó. A hátralévő részben még mindent megpróbált a PVSK, de közelebb kerülnie nem sikerült. A körmendiek Allen duplájával a századik pontot is megdobták, majd ráadásként még Gibbs távolija is behullott (89-103). A párharc ezzel eldőlt, 3-1-es összesítéssel az Egis Körmend jutott tovább a legjobb négy közé - tudósított a BB1.hu.

Pécsi VSK-PANNONPOWER - Egis Körmend 89-103 (21-25, 24-24, 22-27, 22-27)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok,

V.: Benczur T., Söjtöry T., Tőzsér D. (Fekete L.)

PVSK: NELSON 13/6, SUPOLA 18/6, Antóni 3/3, C. SMITH 19/6, SEJFIC 13. Csere: Budimir 18/12, Halász 5, Bíró -, Harazin -.

Körmend: PETTY 16/9, Gibbs 15/3, KROMAH 29/15, L. SMITH 12, ALLEN 27/12. Csere: Ferencz 4, Németh -.

Kipontozódott: Sejfic (38. perc)

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a Körmendnek.

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women