Keddi nagyüzem a férfi playoffban

Keddi nagyüzem a férfi playoffban

Fölényes győzelme után az Alba az első elődöntős


2017.05.17 00:04

Újra előnybe került a ZTE

Egy szoros zalai és egy meggyőzőbb szolnoki siker után 1:1-es állásról folytatódott a negyeddöntő a Zalakerámia ZTE KK és a Szolnoki Olaj csapatai között. A korábban sérüléssel, majd betegséggel is bajlódó, s emiatt Egerszegen és Szolnokon is a szokásosnál kevesebbet játszó Drungilas felépült a meccsre, így mindkét oldalon teljes keretek vehették fel a versenyt. Norfleet blokkjával jelezte a ZTE, hogy komolyan gondolja a mai győzelmet, majd Drunglias percei következtek. A litván center jegyezte a hazaiak első öt pontját. Szorosan alakult a találkozó, a Szolnok is nagyon szívósan védekezett, 13-13-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, az utolsó percekben azonban gólképtelen volt az Olaj. A meccs első hármasa Norfleet nevéhez fűződött, Benke 2+1-es akciójával pedig már komolyabb, 21-13-as előnyhöz jutott a ZTE. A második negyedben talált be először kintről a Szolnok, méghozzá meglepő módon Andric jóvoltából. Még éppen emiatt bosszankodott Bencze Tamás, amikor a csapatkapitány, Mohácsi Máté is beköszönt távolról, majd Szabó is jelezte, hogy ma jó estét fogott ki. Hármasával először vezetett tízzel a ZTE. Tizenöt pontra hízott a hazai előny - a jó védekezésből többször is hagyatkozhatott gyorsindításaira a hazai csapat -, amikor Kmezic Zoran időkérésre szánta el magát. Hatottak a szavai, hiszen Vojvoda kiosztásaiból Wittmann kétszer is pontosan célzott hideg kézzel a sarokból, majd Eilingsfeld is hintett egy triplát. Nyolc pontra zárkóztak a vendégek, ám Kis és Benke betörései után maradt a különbség, a félidőben kilenc ponttal járt előrébb a kék-fehér gárda. A Szolnok bízhatott abban, hogy a negyedben szerzett huszonöt pontja - mely többek között négy triplából született - még arra predesztinálja, hogy vissza tud jönni egy szorosabb meccsbe is, míg a ZTE csapatjátékot szeretett volna továbbra is játszani.

Ubilla kényelmes hármasával indult a harmadik negyed. Az első félidőben gólképtelen Vojvoda egy bravúrtriplával válaszolt, majd Wright percei következtek, többek között Benke extra passzát dobta be a center. Az egerszegi nevelés, Tóth Ádám egy 2+1-es akcióval hozta közelebb csapatát, majd Barnies betörése után időt kellett kérnie Bencze Tamásnak. A hétpontos előny azonban megint hízni kezdett, köszönhetően többek között Szabó két mesterien kivitelezett hármasának. 66-55 állt az eredményjelzőn a negyed végén, a hangulat pedig egyre fokozódott a sportcsarnokban. Az utolsó negyedben már fáradni látszott az Olaj, s amikor öt perccel a vége előtt is tíz pont felett járt a különbség, Bencze Tamás több fiatalabb játékosának is játékperceket adhatott. Czinger Zoltán egy szép ziccerrel és lepattanókkal hálálta meg a lehetőséget. A vége tizenhét pontos ZTE-győzelem lett, a hazaiak a játék minden szegmensében felülmúlták a bajnokot. Kétszer annyi (22) asszisztot szereztek, a lepattanócsatát is megnyerték a sportszerű találkozón. Csapatként múlta fel ellenfelét a ZTE, ahol a kulcsjátékosok ezúttal fáradtabban mozogtak. Folytatás pénteken a Tiszaligetben.

Zalakerámia ZTE KK - Szolnoki Olaj KK 85-68 (21-13, 26-25, 19-17, 19-13)

Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok

V.: Cziffra Cs., Kapitány G., Minár L. (Várhalmi Zs.)

ZTE: Ubilla 16/3, Norfleet 10/3, Benke 15, Szabó Zs. 16/9, Drungilas 15. Csere: Wright 6, Mohácsi 3/3, Kis R. 2, Czinger 2.

Szolnok: Pavlicevic 8, Vojvoda 12, Barnies 6, Eilingsfeld 7/3, Andric 9/3. Csere: Borisov 3, Popovic 3, Tóth Á. 11, Wittmann 9/6.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Zalaegerszegnek.

Egy győzelemre a négytől a Falco

A Falco ragadta magához a kezdeményezést, aztán beállt Simms, és fordított a KKK. A nyolcadik percben időt kért Sekulovic (9-16), az első negyed vége 13-19 volt. Három perc alatt 7-0-val kezdett a Falco a folytatásban, 20-19-nél a Kaposvár időt kért, cseppet sem meglepő módon. Govens még rátett egy büntetőt. Aztán fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol egyik, hol másik gárda vezetett. Medford vezérletével az első félidő végül 34-29-es eredménnyel zárult. Pocsékul dobott a Falco, főleg annak tükrében, hogy otthon játszott (33%), de még így is vezetett.

Fodor a második félidő elején megszerezte első kosarát, triplából, Váradi viszont azonnal felelt. Egy pillanatra visszavette a vezetést somogyi gárda, de Váradi és Medford hamar „helyre tette a rendet". 47-41-nél ismét időt kért Fekete Ádám. A kék-fehérek egy pillanatra sem adták fel, becsülettel küzdöttek, és mindig visszakapaszkodtak. A záró játékrész 52-51-ről indult. Simms közelijével újra fordított a Kaposvár, majd Váradi, Baki és Barham is triplát dobott. A Falco visszavette az előnyt, és őrizte azt a minimálist. A vendégek szabályos körülmények között már nem tudták megakadályozni a hazaiakat a pontszerzésben, Zigeranovicék pedig jól büntetőztek, így karnyújtásnyira kerültek az elődöntőtől. A Falco mérlege tehát már 19/19 hazai pályán.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Kaposvári KK 78-76 (13-19, 21-10, 18-22, 26-25)

Szombathely, Aréna Savaria, 2400 néző

V.: Papp P., Jakab L., Balogh Gy. (Hartyáni Zs.)

Falco: Govens 23/9, Váradi 13/9, Barham 9/3, Pustahvar -, Tóth N. 4. Csere: Zigeranovic 14, Medford 15/6, Bognár -.

Kaposvár: Wisseh 7, Fodor 11/9, Frazier 9/3, Cooke 14/6, Hendlein 11/3. Csere: Simms 16, Baki 8/6, Papp -.

Kipontozódott: Fodor (40. perc).

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Falcónak.

2-1 a Körmendnek

A csapatok komoly hiánnyal küzdve léptek pályára, hiszen a vasiaknál Csorvási, a vendégeknél pedig Budimir és Halász nem tudott sérülés miatt rendelkezésre állni. A meccset a pécsiek kezdték jobban. Az első kosarat ugyan csak a második percben dobta Supola, ám a vendégek ezután meg sem álltak hét egységig. A Körmend ezzel szemben mindössze egy duplát szerzett, így gyorsan időt is kért Potocnik edző. Hiába, a Körmend ugyan egy duplával egy pillanatra közelebb tudott lopódzni a PVSK-hoz, a vendégek egy pillanat alatt 11 pontos előnynek örvendhettek. Újabb hazai időkérés jött. 4-0-ás körmendi periódus után gyorsan Csirke Ferenc is kikérte idejét. Kromah-nak kellett odaállnia a büntetővonalra, hogy megszerezze végre a hazaiak tizedik pontját. A második negyedben már jobban tudták kontrollálni a játékot a hazaiak. A 13. percben már az Egis Körmend vezetett. Ettől kezdve pedig egy-egy pont volt a csapatok fórja, különösebb előnyt egyikük sem tudott kiharcolni. Chris Smith szemfüles kosarával aztán egy pontos pécsi előnnyel zárták a félidőt a felek.

Kromah duplájával indult a harmadik negyed, a Pécs azonban továbbra is előnyben volt. Sejfic újabb kosaránál ismét időt kért Gasper Potocnik. Allen triplájával hosszú idő után újra hazai tripla született, ebben a periódusban egyébként leginkább ő húzta a Körmend szekerét. Aztán pályára lépett Ferencz is, aki szintén elsüllyesztette első tripláját, a Körmend ezzel meg tudta nyerni első negyedét. Pécsi triplával indult az utolsó negyed, a Körmend azonban gyorsan reagált, és hatpontos előnyénél időt kért Csirke Ferenc. Az idő múlásával azonban egyre többet hibáztak a baranyaiak, az eladott labdákból pedig gyorsindításokból volt eredménye az MTE. Több, mint 10 pontos hazai fórt hozott így össze a fehér mezes gárda. Négy perccel a vége előtt úgy nézett ki, hogy Nelson is kiszáll a Pécsnél, egy ütközést követően maradt a parketten, aztán csak egy rövid pihenő kellett a légiósnak. A Körmend közben ismét 10 pontra hozta előnyét, végig kijátszott támadásokkal pedig okos játékot mutatva megnyerte a párharc harmadik meccsét is. Ezzel összesítésben 2-1 a Körmendnek. A folytatás pénteken Pécsen.

Egis Körmend - Pécsi VSK-PANNONPOWER 87-75 (11-17, 21-16, 24-19, 31-23)

Körmendi Városi Sportcsarnok, 2000 néző

V: Pálla Z., Györffy P., Kulcsár T. (Bodrogváry I.)

Körmend: Gibbs 12/3, Smith 8, Kromah 14/6, Ferencz 7/3, Allen 35/6, Csere: Petty 6, Németh 2, Márton -, Doktor 3/3.

PVSK: Nelson 5/3, Supola 17/9, Antóni 10/6, Smith 25/15, Sejfic 4 Csere: Bíró -, Harazin 8, Demeter 6/3, Kmjajski -.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Körmendnek.

Az Alba az első elődöntős

Két rendkívül szoros meccs után, kettő-nullás előnnyel várta a Kecskemét elleni párharc harmadik mérkőzését az Alba Fehérvár együttese. Lóránt triplájával indult a találkozó, majd Taylor hármasával már rögtön hat ponttal vezettek a hazaiak. A KTE első kosarát Karahodzic szerezte, és a Pongó Máté is betalált, de Keller trojkájával és Shepard közelijével már 13-4 volt az állás, Forray Gábor kénytelen is volt időt kérni. Hiába a rövid szünet, Taylor újabb hármasa és Shepard kettese után az első negyed derekán 14 pont volt az Alba előnye (18-4). A folytatásban Ivosev zsinórban szerzett hét pontjával zárkózni tudott a Kecskemét, ám a negyed utolsó perceiben újra megrázta magát az Alba, és Farr triplájával magabiztos előnnyel várhatta a második etapot (29-15). A második tíz percet sem kezdte jól a vendég együttes, így tovább nőtt a csapatok közti különbség, Lóránt tizenkettedik pontja után már 20 egységgel vezetett a kupagyőztes (37-17). A nagyszünetig Ivosev remeklésének köszönhetően a Kecskemét folyamatosan csökkenteni tudta tetemes hátrányát, igaz, két ponttal ezt az etapot is elveszítették a vendégek. A félidőben 54-38-at mutatott az eredményjelző.

A harmadik negyedben sokáig felváltva estek a kosarak, a differencia nem változott a mérkőző felek között, de az etap derekára az Alba visszaállította a húszpontos húszpontos különbséget (67-47). A Kecskemét ezen az estén nem tudta tartani a lépést a fehérváriakkal, akik Lóránt vezérletével már 25 ponttal is vezettek. Ivosev kipontozódása után vendégoldalon Djukanovic lépett elő főszereplővé, de egyedül ő is kevésnek bizonyult. Az Alba végül a harmadik negyedet is megnyerte 14 ponttal, így 30 pontos előnnyel várhatta a zárófelvonást (83-53). A negyedik negyed már csak szinte formalitásként zajlott, az Alba felszabadultan játszhatott a teljesen széteső KTE ellen. Az utolsó percekben mindkét csapatnál a fiatalok kaptak lehetőséget, és a Kecskemét hiába nyerte meg az utolsó tíz percet, az Alba 29 ponttal, 98-69-re győzött a harmadik meccsen, így 3-0-al, söpréssel jutott az elődöntőbe.

Alba Fehérvár-Puebla Plus - KTE-Duna Aszfalt 98-69 (29-15, 25-23, 29-15, 15-16)

Alba Regia Sportcsarnok.

V: Benczur T., Söjtöry T., Gorka Sz. (Valovics I.)

Alba: TAYLOR 12/9, Mohammed 16/6, SHEPARD 17, LÓRÁNT 19/3, Keller 14/3 Csere: Farr 11/3, Keller I. 7/3, Markovic 2, Somogyfoki -, Varga -, Nshimba -.

KTE: Pongó Ma. 4, Pongó Má. 5/3, Derasimovic 4, Ivosev 14/6, Karahodzic 11 Csere: DJUKANOVIC 24/12, Hegedűs -, Mészáros -, Pálinkás -, Molnár M. 5, Molnár D. 2, Fehér -.

Kipontozódott: Ivosev (24.)

Továbbjutott: Alba Fehérvár (3-0)

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women