Zsíros Tibor Magyar Kupa: történelmi bronz

Zsíros Tibor Magyar Kupa: történelmi bronz

A Szedeák fennállása legjobb eredményét érte el a kupában


2017.02.18 19:52


Egis-Körmend - Naturtex SZTE Szedeák 66-72 (8-20, 22-15, 19-16, 17-21)

KÖRMEND: Petty 20/6, Smith 9, Ferencz 10/6, Allen 18/3, Csorvási 9. Csere: Németh. Edző:

SZEGED: Lilov 23/18, Boltics 9, Csirics 21/9, Juhos 4, Sulovics 13/3. Csere: Wirth 2, Révész. Edző: Nikola Lazics

Győr, Audi Aréna, 1400 néző

A csalódott csapatok bronzcsatájában alighanem a szegediek voltak kevésbé csalódottak, hiszen számukra az éremszerzés lehetősége klubtörténeti siker. Ennek jegyében kezdődött a mérkőzés, melyre egyszerűen nem tudott felpörögni az első negyedben a Körmend. Bezzeg a szegediek, akik sokkal pontosabban és lelkesebben kosarazva a negyed derekához érve komolyabb előnyt szereztek (6-17). Potocnik mester kétszer is kikérte az idejét, hogy megpróbálja felrázni csapatát, de nem ért el igazán sok sikert. Szegedi oldalon különösen Andrija Csirics villogott, kilenc pontig jutott a veterán hátvéd, csapata pedig húszig (8-20).

A második tíz perc Juhos szép centerezésével indult, amire Allen gól jó plusz faultos pontjaival válaszolt a Körmend. Ennek ellenére továbbra sem ment Ferenczéknek, sorra hagyták ki helyzeteiket. A Szeged ennél jobban bánt a lehetőségeivel, ugyanakkor mintha ők is beragadtak volna kicsit. Így aztán megmerevedtek a frontvonalak (11-24).

Sokáig nem csökkent és nem is nőtt a különbség, aztán az utolsó három percben a Körmend lépésről lépésre kezdte eltüntetni a különbséget. Az utolsó percre fordulva már csak öt pont volt az előnyük (28-33). A negyedet Parish Petty kettese zárta (30-35).

A fordulás után sokkal kiegyenlítettebbé vált a játék, igazából egyik csapatnál sem voltak hullámvölgyek. A Körmend folyamatosan ott loholt a Szeged nyakán, de a vezetést nem tudták átvenni. Aztán két és fél perccel a vége előtt két kihagyott szegedi helyzet megbosszulta magát, s a Körmend újra egészen szorossá tudta tenni az állást (44-46). És a legnagyobb bajban ismét érkezett Andrija Csirics, triplája után kicsit megnyugodhattak a szegediek. Sőt, Sulovics kettese Potocnik mestert ösztönözte időkérésre. A dorgálás ezúttal látványosan hatott, mert a negyed végéig hátralévő időben két pontra felzárkózott a csapata (49-51).

A körmendiek először a meccsen azonnal megszerezték a vezetést, Terry Allen hármasával egyetlen ponttal jártak előrébb a Szegednél. Lilov kettesével azonnal visszavették az előnyt a Tisza-partiak, amire Allen egy bedobott büntetővel válaszolt. Izgalmassá és hajtóssá vált a meccs, szó sem volt már csalódottak csatájáról, itt bizony mindkét gárda nagyon akarta a sikert.

A fáradtság miatt egyre inkább egyéni megoldásokkal próbálkoztak a csapatok, eleinte a Körmend volt ebben a szerencsésebb (55-53). Ráadásul a Szegeben két kulcsembernek, Csiricsnek és Bolticsnak is négy faultja volt, azaz nem védekezhettek olyan keményen. No de ott volt Lilov, aki a legjobbkor talált be kintről. De hogy ne unatkozzunk, Ferencz Csaba varázsolt be egy hármast, így újra a vasiak jártak előrébb (59-56). Időközben Juhos Levente is a kipontozódás szélére jutott, tovább szaporítva a szegedi gondokat. De a szegediek ezen az estén nagyon nem akartak kikapni, s előbb Sulic triplájával utolérték a Körmendet, majd Lilovéval már néggyel jártak előrébb (61-65). Smith három büntetője után újabb Lilov-hármas érkezett, az utolsó két percnek így a Szeged vághatott neki előnnyel (64-68).

Csorvási centerezése két pontot ért a Körmendnek, pontosan úgy, ahogyan Csirics büntetőzése. Így a vasiaknak hetven másodpercük maradt a fordításra. Ám ekkor eladták a labdát, s Lilov harcolt ki két büntetődobást. A bolgár irányító nem tette meg azt a szívességet Ferenczéknek, hogy hibázik, így jött a Körmend utolsó időkérése 43 másodperccel a vége előtt. Petty és Allen dobása is kimaradt, így a Szeged történetének legjobb eredményét elérve harmadik lett a kupában.

Nikola Lazics: Gratulálok a csapatomnak, remekül játszottunk ezen a tornán. Fáradtak vagyunk, de boldogok vagyunk a bronzéremmel. Szeretném megköszönni a szolnoki szurkolóknak a biztatást, nagyon sokat segítettek nekünk.

Ferencz Csaba: Nagyon rossz felfogással kezdtük a meccset, ilyen hozzáállással, amit néhány játékos mutatott, nem lehet elkezdeni egy meccset sem. Gratulálok a Szegednek a győzelemhez.

Statisztika:

http://netcasting.webpont.com/n6/?hun_cup_7  

Fotó:

Rébay Viktor 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women