Magyar Kupa: drámai csatában nyert a Szolnok

Magyar Kupa: drámai csatában nyert a Szolnok

A hosszabbításra elfáradt a Kaposvár, az Olaj az elődöntős


2017.02.16 19:16


Szolnoki Olaj KK - Kaposvári KK 93-79 (23-18, 21-17, 21-26, 13-17, 15-1)

SZOLNOK: Pavlicsevics 10/9, Vojvoda 22/6, Barnies 13/9, Eilingsfeld 4, Andric 29. Csere: Popovics, Tóth 4, Boriszov 11/3, Wittmann. Edző: Kmézic Zorán

KAPOSVÁR: Wisseh 9/3, Frazier 19/9, Cooke 12, Hendlein 10, Simms 6. Csere: Grebenár 9, Fodor 7/3, Baki 7/3, Papp. Edző: Fekete Ádám

Remekül kezdte a meccset az Olaj, két és fél perc után időt is kellett kérnie a kaposváriaknak, mivel ekkora már 9-2-re elhúztak Vojvodáék. Az edzői ukáz eleinte nem sokat ért, Luksa Andriccsal nem tudtak mit kezdeni Hendleinék. A negyed feléhez érve aztán fokozatosan játékba lendültek a kaposváriak, s Hendlein és Frazier pontjaival felzárkóztak (11-8). Sőt, Frazier szép duplájával már csak kettővel tartott előbbre az Olaj. A szolnokiakat a gödörből Luksa Andric próbálta kiráncigálni, alig hét és fél perc alatt 11 pontig jutott.

A Kaposvár játékának Grebenár beállítása tett jót, az egykoron Szolnokon is megfordult center kilenc pontjával némi meglepetésre csapata legjobbjának bizonyult. Az Olaj játéka kapkodóvá vált, így a második negyed elején egy 6-0-s rohammal megfordította az állást a KKK. Kmézic Zorán időt is kért gyorsan, s visszahozta Andricot. A horvát center azonnal ki is harcolt két büntetőt, amit biztosan értékesített is.

Egy ideig felváltva vezettek a csapatok, majd Pavlicsevics triplájával és Vojvoda ás Barnies kosaraival ismét megnyugodhattak kicsit a piros-feketék (32-26).

Persze ez nem akkora előny, hogy pillanatok alatt ne lehetne eltüntetni, s ezért meg is tett mindent a Kaposvár. Cook és Frazier pontjaival egyetlen pontra zárkóztak (32-31). De ekkor újra jött Andric, s két könnyű kosarával öt ponttal az Olaj tartott előbbre.

A félidő végéhez közeledve Cook dobott két kosarat Boriszovról, látszott, hogy ez a negyeddöntő a meccsnek ebben a szakaszában biztosan fog eldőlni. A végjátékban Milos Boriszovot „pécézték ki" maguknak a kaposváriak, háromszor állhatott a büntetővonalra, az eredmény: hat pont a Szolnoknak. Így aztán pont a félidőre alakult ki a meccs addigi legnagyobb különbsége (44-35).

A fordulás után a Kaposvárnak sikerült pozitívan változtatni a saját játékán, Wisseh, Cook és Frazier egy-egy jobb periódusának köszönhetően fokozatosan csökkentették hátrányukat. Szolnoki oldalon Barnies és Vojvoda volt a vezér, rendre az ő kosaraikkal verték vissza Fodorék felzárkózási próbálkozásait. A negyed végére egyértelművé vált, hogy izgalmas utolsó tíz perc vár a csapatokra (65-61).

Az utolsó negyed első kosara Fodor Mártoné volt, triplájával előbb egy pontra csökkentette a különbséget, majd Pavlicsevics reklamálása után a technikaiért járó büntetővel egyenlített is. Milos Boriszov keze a legjobbkor sült el távolról, majd Andric büntetőivel pillanatok alatt újra öt pont volt a csapatok között (70-65). Sőt, Vojvoda indításból dobott elegáns duplájával hattal tartott előbbre a Szolnok.

Kaposvári szempontból a lehető legjobbkor érkezett Cook triplája, így hat perccel a vége előtt még mindig semmi sem dőlt el. Sőt, Frazier távolija után pont ott álltak a felek, ahonnan elkezdték. Megtorpant az Olaj, talán a legrosszabbkor jött a hullámvölgy, hiszen itt már túl sok idő nincs a hibák kijavítására. Luksa Andric a lehető legjobbkor villant, két nagyszerű centerezésével Fekete Ádámot sarkallta időkérésre.

A kaposváriak tudatosan erőltették Cook játékát, aki könnyedén verte meg őrzőjét. Hendlein egy szép támadás végén újra kiegyenlített, így három perc tömény izgalom következett. Érdekes, hogy a sok nehéz csatát megélt szolnokiak tűntek idegesebbnek, aminek eredményeként Wisseh büntetőivel át is vette a vezetést a Kaposvár. Másfél perccel a vége előtt Andric egyenlített. Ötvenhét másodperc volt hátra, amikor Fekete Ádám időt kért. Elrontották a támadást, ahogyan a Szolnok is az övét, így 20 másodperccel a lefújás előtt a győzelemért támadott a Kaposvár. Wisseh dobása viszont kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás.

Pavlicsevics triplájával indult a ráadás, a kaposváriak csak rossz dobásokig jutottak az első két percben. Pavlicsevics újabb hármasával már hat volt az Olaj előnye. Ekkor Wisseh úgy tűnt, ellökte magától Pavlicsevicset, de a bírók színészkedésnek ítélték, technikait kapott, s mivel ez a második volt, ki is állították. Fodor a bntetőt bedobta, de a kaposváriak továbbra sem tudtak akciókosarat dobni a hosszabbításban. Így Vojvoda büntetőjével visszaállt a hatpontos különbség. A jelek szerint ez az idegek csatája is lett a végére, Simms is kapott egy technikait szövegelésért, neki ez az ötödik faultja volt. Az Olaj innen már nem hibázott, Vojvoda triplájával minden kérdést lezárt, ők jutottak az elődöntőbe, ahol pénteken 16.30-tól a Szegeddel játszanak a döntőért.

Fekete Ádám: Nem véletlenül mondtuk, hogy győzelemre készülünk, remekül játszott a csapat. A sorsoláskor talán a legnehezebb ellenfelet kaptuk, de most láthattuk, hogy mi is tudunk magas szinten játszani. Büszke vagyok a csapatra!

Hendlein Roland: Az elején kicsit talán megilletődtünk, de utánra ki-ki meccset játszottunk. A végére sajnos elfogytunk, akkor bedarált minket a Szolnok.

Kmézics Zorán: Pontosan ilyen meccsre számítottam, a Kaposvár nagyon fizikális csapat, ebben talán jobbak is mint mi. A végjátékban nyerni tudtunk, ez annak is köszönhető, hogy mi sok ilyen nehéz és kiélezett mérkőzést játszottunk a nemzetközi porondon. Márpedig egy ilyen kupasorozatban az ilyen összecsapások benne vannak. Gratulálok a Kaposvárnak, sajnálom, hogy ez a két csapat már az elején összekerült. Nekem mindkét együttes nagyon kedves, ezért is nehéz ellenfélként a másik kispadon ülni.

Luksa Andric: Mindkét csapaton látszott, hogy ez az első meccse a tornán, ideges volt mindkét gárda. Jól kezdtünk, de utána visszaestünk, s ez majdnem a meccsünkbe került. A hosszabbításban már úgy játszottunk, ahogyan azt elterveztük.

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_cup/x1617/hun_cup_2 

Fotó: Rébay Viktor 

Megosztás:
A SZAKMAI STÁB
IVKOVIC Stojan

VEZETŐEDZŐ

PÓR Péter

EDZŐ

FORRAY Gábor

EDZŐ

MILJKOVIC Goran

EDZŐ

Dr. Téglássy György

KERETORVOS

HERMANN János

GYÚRÓ

HORVÁTH Péter

CSAPATVEZETŐ

PLÉZER Gábor

TECHNIKAI VEZETŐ

288
kosárlabdázó
24
válogatott
5
helyszín
1
bajnok
Fiba EuroBasket Women